Kaymakamın fişlenmesine bakanlık el koydu

Haber Giriş : 05 Mart 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde aralarında kaymakamın da bulunduğu bazı kamu görevlilerinin fişlenmesi olayına İçişleri Bakanlığı el koydu.

Bakan Abdülkadir Aksu, iki mülkiye başmüfettişini önceki gün ilçeye gönderdi. Jandarma'nın fişlemesini mülkiye başmüfettişleri Fikret Çakır ve Vahdettin Özcan araştıracak. İslahiye kaymakamı için, ?Bürokrasinin gereği siyasî iktidara yakın gözükmektedir. Cuma namazına gider.? şeklinde not düşen Jandarma görevlileri hakkında da inceleme yapılacak. İslahiyeli kamu yöneticileri hakkında el yazısıyla tutulan raporların altında İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Özkan Seyrek'in imzası bulunuyor. Fişleme listesinde Gaziantep'in İslahiye Kaymakamı Bekir Yılmaz, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çiftçiler, Nüfus Müdürü Mahmut Karataş hakkında notlar yer alıyor. Fişlerde Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görevli bazı öğretmenler hakkında da dünya görüşleri ve sosyal yaşantıları ile ilgili kısa düşüncelere yer veriliyor. Fişlenen kamu görevlilerinin Jandarma yetkilileri aleyhine tazminat davası açacağı öğrenildi.

Jandarma'nın Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yaptığı fişleme, kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bir internet sitesinde yer alan fişleme belgelerine göre, kaymakam, milli eğitim ve nüfus müdürünün dünya görüşleri ve eşlerinin kıyafetleri değerlendiriliyordu. Fişleme listelerinin, Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Kurulu Başkanı Korgeneral Nurettin Çakır'ın talimatına dayandığı öne sürülmüştü. Korgeneral Çakır, Jandarma il ve ilçe komutanlıklarından, bulundukları il ya da ilçedeki resmî kurum ve kuruluşlardaki personel hakkında ayrıntılı rapor tutmasını istedi. Jandarma'nın bu fişleme bilgileri gazeteci Nazlı Ilıcak'ın köşesi ile aloihbar.org isimli sitede yer almıştı. Ilıcak, Gaziantep'teki fişlemeyi geçtiğimiz yıllarda yaşanan ?sosyetik fişleme' olayına benzeterek, yetkililerin fişlemeyi yapanlarla ilgili önlem almasını istemişti.

Jandarma'nın İslahiye'deki fişlemesine tepkiler sürerken, Ankara ve Gaziantep'teki bazı kaymakamlık ve müftülüklere ocak ve Şubat 2006'da soru formları gönderen Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Kur'an kursları ve kursa katılan öğrenciler hakkında bilgi istediği ortaya çıkmıştı. Hürriyet gazetesinde geçtiğimiz günlerde yer alan habere göre, Şehitkamil Müftülüğü'ne bir yazıyla başvuran ilçenin jandarma komutanı, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği uyarınca kursların haftalık ders programı ve öğrencilerle ilgili toplanan bilgileri istedi. Kurslar hakkındaki bilgiler Jandarma'ya ulaşırken, öğrenciler hakkındaki bilgiler ise kuruma verilmedi.

01 koduyla fişlenen İslahiye Kaymakamı Bekir Yılmaz için raporda şu ifadeler yer almıştı: ?Kendisi milliyetçi muhafazakârdır. Ailesi modern bir yapıya sahiptir. Eşinin başı açık. Zaman zaman eşiyle sosyal faaliyetlere katılır. Bürokrasinin gereği siyasi iktidara yakın gözükmektedir. Cuma namazına gider.? Kaymakam Yılmaz, raporlarda imzası bulunan Jandarma Komutanı Üsteğmen Özkan Seyrek'le bir sorunu olmadığını, raporun yukarıdan gelen emirle yapılmış olabileceğini belirtmişti. Fişlenen isimlerden İslahiye Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çiftçiler ve Nüfus Müdürü Mehmet Karataş olaya tepki göstermişti. Karataş hakkında, ?Muhafazakâr görüşe sahip olup eşi ile sosyal faaliyetlere katılmaz, namaz kılar.? görüşlerine karşılık eşinin Gaziantep'te ikamet etmesi nedeniyle sosyal faaliyetlere yalnız katıldığını kaydetmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber