Yıllardır zararlarıyla gündeme gelen TCDD işletme ve altyapının birbirinden ayrıldığı holding modeliyle yeniden yapılandırılacak.

Haber Giriş : 29 Aralık 2003 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıllardır zararlarıyla gündeme gelen TCDD işletme ve altyapının birbirinden ayrıldığı holding modeliyle yeniden yapılandırılacak.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Almanya örneğinden hareketle TCDD'yi altyapı ile işletmenin birbirinden ayrıldığı bir holding olarak yeniden yapılandırmayı düşündüklerini söyledi. Bu konuda Dünya Bankası ile yürütülen çalışmalar hakkındaki bir soru üzerine Karaman, gelişmiş ülkelerde, demiryollarında altyapı ile işletmenin ayrı birimler halinde örgütlendiğine işaret etti. Karaman, söz konusu ülkelerde devletin, karayolunda olduğu gibi demiryollarının da altyapısını yaptığını belirterek, şunları söyledi: 'Bizde de altyapıyla işletmeciliği birbirinden ayırmadığımız sürece ne için zarar ediliyor bunu çözemeyiz. Altyapıyla işletmeciliği ayırdığımızda demiryolları olarak ya biz doğru dürüst bir işletmecilik yapacağız ya da bu işi özel sektöre vereceğiz. Avrupa'da, ABD'de, Japonya'da demiryolları, trenlerden kilometre başına para alıyor; işletmeciliğine karışmıyor.'

Karaman, 'Almanya ve İtalya'da holding. Model açısından Almanya daha başarılı. Biz de kendimize Almanya modelini almayı düşünüyoruz. Yeniden yapılanmada ikinci aşama, üretim sektörlerini özel sektöre devretmek. Yani, vagon lokomotif yapma devri bitmeli. Biz bu konularda özel sektörle işbirliğine gideceğiz. Bünyemize bağlı TÜLOMSAŞ ve TUVASAŞ, özel sektörle birlikte yeni yatırımlara girecekler. Böylece, hem vagon hem motor üretimi gerçekleştirecekler' diye konuştu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber