Çiftçilere 'anız yakmayın' uyarısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, toprağa, bitkiye ve çevreye zarar veren anız yangınlarının, verimliliği azalttığını, doğanın dengesini bozduğunu ve birçok canlı türüne zarar verdiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2013 19:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Toprağın işlenmesinin daha kolay olacağı düşüncesiyle anız yakmanın kazanç değil ekonomik kayıplar oluşturduğu ifade edilen açıklamada toprağa, bitkiye ve çevreye zarar veren anız yangınlarının, verimliliği azalttığını, doğanın dengesini bozduğunu ve birçok canlı türüne zarar verdiğine dikkat çekildi.

Yangınların, toprağı fakirleştirdiğine işaret edilerek, bilinçsizce çıkarılan anız yangınlarının kontrolden çıkarak çevredeki ağaç ve ormanlara da zarar verdiği ifade edildi. Anız yakmanın küresel ısınmayı da tetiklediği belirtilerek, şöyle devam edildi:

"Atmosfere salınan karbondioksit miktarı da azımsanmayacak ölçüde fazlaca olmaktadır. Türkiye toprakları organik madde bakımından zengin olmadığından anız yakmayla mikroorganizmalar da yok olmaktadır. Bu nedenle hasat sonrası tarlaların işlenmesi en doğru yöntem olup, anız yakanları gören vatandaşlarımızın ihbarda bulunmaları çevrenin korunması açısından önemlidir."

Açıklamada, anız yakma yasağına uymayanlara Çevre Kanunu'nun 20. maddesi uyarınca her dekar için 33,83 lira idari para cezası verildiği hatırlatılarak, orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde anız yakılması durumunda ise cezanın 5 kat artırılarak uygulanacağı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber