Bin metre derinlikte fotoğraf ve görüntü çekiyor

AMERİKA Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Delaware Üniversitesi'nde, bu yıl, sualtı tarih ve kültür araştırmalarında kullanılmak üzere geliştirilen 'Güdümlü Sualtı Cihazı' Türkiye'de ilk kez Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde denendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Eylül 2013 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bin metre derinlikte fotoğraf ve görüntü çekiyor

Bağımsız hareket edebilen cihazın 21'inci Yüzyılın sualtı teknolojisinin harikası olarak kabul edildiği belirtildi. Cihazın 1000 metre derinliğe kadar metal, ahşap ve diğer maddeleri bulup fotoğraf ve görüntülerini çektiği bildirildi.

Dünyaca ünlü sualtı araştırmacısı ABD'li Prof. Dr. Balard'ın, Delaware Üniversitesi'nde 4 yıl yapılan araştırmalar sonucunda 2 ay önce geliştirilen 'Güdümlü Sualtı Cihazı' Türkiye'de ilk kez Bodrum ve Datça koylarında denendi. Prof. Dr. Balard, Bodrum Karya Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı, STS okul gemisiyle Bodrum ve Datça koylarında iki haftalık sualtı çalışması yaptı. Çalışma sırasında Aselsan yetkilileri ve Türk sualtı bilimadamları da hazır bulundu. Cihaz sualtında çeşitli fotoğraflar ve görüntüler çekip gemideki kumanda merkezine gönderdi. BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, cihazın önümüzdeki yıl tekrar Bodrum'a getirileceği belirterek şunları söyledi:

“Cihazla, 2014 yılı haziran, temmuz ve ağustos aylarında üç üniversitenin sualtı araştırmaları bölümlerinin hocaları ve öğrencileri STS okul gemisinin yardımıyla Ege ve Akdeniz'de geniş çaplı araştırmalar yapacak. Bilinmeyen sualtı zenginliklerimize ulaşma imkanı bulacağız. Cihaz ayrıca denizlerimizi bekleyen biyolojik ve ekolojik tehlikeleri ortaya çıkaracak. Alınması gereken önlemleri belirleyebilmemize yardımcı olacak.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber