2015 yılında Türkiye'nin 'kan' sorunu kalmayacak

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, ''2015 yılında Türkiye'nin tamamının kan ihtiyacını karşılayacak duruma geleceğiz'' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2013 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2015 yılında Türkiye'nin 'kan' sorunu kalmayacak

Akar, Türk Kızılayının vekaletle kurban kesim kampanyası kapsamında kentteki bir otelde düzenlenen toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı.

Beşincisini gerçekleştirdikleri toplantıya Bursa ve çevre illerinden şube temsilcilerinin katıldığını, amaçlarının kurbanın bir bağış değil bir ibadet gibi kabul edilmesi bilincini yaymak olduğunu ifade eden Akar, ''İnşallah modern anlamlı bir kurban kesme kampanyası yapacağız. İbadet biçiminin kurallara uygun yapılması ve kurban etlerinin fakirlerin sofrasına götürülmesine kadar tüm aşamaları arkadaşlarımıza anlatıyoruz'' diye konuştu.

Akar, yurt içi kurban kesimi fiyatını 575 lira, yurt dışı fiyatlarını ise 300 lira olarak açıkladıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Vekaletle kurban kesimi kampanyamızı başlattık. Yurt içi ve yurt dışında birçok ihtiyaç sahiplerinin sofrasına etleri ulaştıracağız. Yurt dışında özellikle Afrika, Asya ve Balkanlarda 11 merkezde vekaleten kurban kesimi yapacağız. Ayrıca bütün yıl boyunca muhtaçlara ve afetzedelerin sofralarına özel hazırladığımız kavanozlardaki kavurmaları göndereceğiz. Hedeflediğimiz rakamlara ulaşacağımız şimdiden belli oluyor. Bu nedenle ilgi gösteren herkese teşekkür ediyoruz.''

- "Türkiye'de kan bağışı çok iyi noktada"

Bir gazetecinin ''Türkiye'nin kanı kendine yetiyor mu, ithal kan alıyor muyuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Akar, ''İthal kan' diye bir şey yoktur. Sağlık Bakanlığı 2005 yılında çıkan bir kanunla bizi bu konuda görevlendirdi. 2005'te 305 bin kan ünitesi bağışı yapıldı. Şu anda 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyon 469 bin 500 ünite kan ünitesi bağış oldu. Her hastanın 4 birim kullandığını düşünürsek; 680 bin hastamız Kızılay'ın toplayıp dağıttığı kanlarla şifa buldu'' dedi.

Bakanlığın bu yılki hedefinin 1 milyon 800 bin ünite kan olduğunu dile getiren Akar, ''Bunu şimdiden tutturduk. Ortalamalardan anlayabiliyoruz. 2015 yılında Türkiye'nin tamamının kan ihtiyacını karşılayacak duruma geleceğiz. Toplam 2 milyon 100 ünite kan toplamayı hedefliyoruz. Türkiye'nin her metrekaresine kendi imkanlarımızla kan götürüyoruz'' diye konuştu.

- "Çadır açığımız yok"

Akar, afet yapılanmasında Van depreminden sonra ciddi yol alındığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türk Kızılayı olarak afetlerde beslenme ve barınma konularından sorumluyuz. Çadır açığımız yok. 120 bin adet çadırımız var. Daha önce bu sayı 50 bindi. Battaniye, mutfak seti ve uyku tulumlarımızı da hazır tutuyoruz. Türkiye'nin 25 ayrı yerinde yerel afet depomuz bulunuyor. 10 yerinde ise büyük afet müdahale merkezlerimiz var. Allah geçinden versin, olabilecek her afete hazırız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber