Sarısülük davası salondaki olaylar nedeniyle ertelendi/Video

Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında açılan davanın ilk duruşmasında çıkan olaylar nedeniyle mahkeme başkanı, duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2013 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'daki Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ile ilgili Ankara 6.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başlayan dava, sağlıklı yargılama yapılamadığı gerekçesiyle ertelendi. Polis memuru A.Ş. hakkında, 'meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürme' suçundan açılan davanın ilk duruşmasına çıkan olaylar damgasını vurdu. Olaylar nedeniyle duruşma sağlıklı yapılamayınca, dava 28 Ekim'e ertelendi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına çok sayıda avukat katıldı. Sarısülük'ün müdafi avukatları davayı izlemeye gelen ve polis olduğu iddia edilen izleyicilerin duruşma salonundan çıkarılmasını istedi. Polis olduğu iddia edilen kişilerin salondan çıkması sonrası arbede yaşandı. Salon boşaltılırken bazı avukatların 'katil polis dışarı' diye slogan attığı görüldü. Bu sırada Ethem Sarısülük'ün yakınları sanık polis memuru A.Ş.'ye saldırdı. A.Ş. daha sonra polis gözetiminde duruşma salonundan çıkarıldı. Yaşanan arbede sırasında polis memuru A.Ş.'nin davaya peruk ve bıyık takarak geldiği anlaşıldı. A.Ş'nin peruk ve bıyığı yaşanan arbede sonrası düştü. Bu sırada bazı avukat ve basın mensuplarının fotoğraf çektiği görüldü.

Mahkeme Başkanı Afak İlleez, kamu güvenliği nedeniyle duruşmanın CMK'nın 182'e 2. maddesi gereğince kapalı yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Kararın ardından Sarısülük'ün yakınlarından bazıları hâkim İlleez'e 'kendini kaç paraya sattın' diye bağırdı. Ayrıca bazı izleyiciler duruşma salonundan çıkarılırken polis memuru A.Ş.'ye 'aynı acıyı sen de çek' diye bağırdı. Bazı avukatlar da salonda bulunan stajyer hâkim ve basın mensuplarına kimlik sordu.

Mahkemenin kapalı celse kararının ardından müşteki avukatlarından Murat Yılmaz, "Bu davada polis yargılanıyor. Bu kadar polisin bulunması adil yargılamayı etkilemektedir. Mahkeme heyeti polislerin ısrarlar içeri girmesi için teklifler getirdi. Mahkeme ve ara kararlar gerekçeli olmak zorundadır. Usul hükümlerine göre bu karar yok hükmündedir. Duruşmayı kapalı yaparak 'biz kapalı kapılar arkasında karar veririz' demek istiyorsunuz." dedi.

Sanık polis memuru A.Ş.'nin avukatı Nilgün Duman da müşteki aile tarafından yapılan saldırının da tutanaklara geçirilmesini istedi.

Savcı yaşanan olaylar sonrası sağlıklı yargılama yapılması için ve sonraki duruşma salonun kapasitesinin eşit ve adil şekilde olarak artırılmasını istedi. Savcı ayrıca izleyicilerin katılımının sağlanması, sağlıklı yargılamanın yapılması için duruşmanın ertelenmesini istedi. Mahkeme heyeti de sanık vekilleri ve müşteki vekillerinin talebi de göz önünü alınarak ve sağlıklı yargılanma yapılamadığı için duruşmayı 28 Ekim'e erteledi.


OLAYLI BAŞLADI

Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz'ın "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasının görülmesine başlanmadan duruşma salonunda olaylar çıktı.

Duruşmaya tutuksuz sanık Şahbaz'ın yanı sıra Sarısülük ailesi ve tarafların avukatları katılırken, Sarısülük ailesini temsil eden avukatlar, duruşma salonundaki iki sıra sivil polisin çıkarılmasını ve yakınlarının içeri alınmasını istedi.

Adliye polisleri ve avukatlar arasında bu nedenle başlayan tartışmanın büyümesi üzerine mahkeme Başkanı Afak İlleez, avukatlar, stajyerler ve gazeteciler dışındaki herkesin salonu boşaltmasını, ardından izleyicilerin alınmasını istedi.

Ancak gerginlik yatışmadı. Bazı izleyiciler duruşma salonuna girerken, polis aleyhinde sloganlar attı.

Sarısülük ailesinin avukatları da duruşma salonuna halen polisin alındığını söyleyerek, polislere tepki gösterdi.

Sarısülük ailesinin avukatlarından Bülent Teoman Özkan ile sanık avukatları birbirinin üzerine yürürken, araya diğer avukatlar ve polis girdi.

Bu sırada sanık polis Şahbaz, duruşma salonundan çıkarıldı.

Halen duruşmaya katılanların tutanağa geçirilmesine başlanamadı. Salondaki tartışmaların devam ettiği sırada mahkeme başkanı İlleez, kamu güvenliği nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi.

Duruşmayı CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Barosu yöneticileri de izliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber