Bir yıl tünel kazdılar elektrik bile döşediler/ Video

Bingöl’de M Tipi Kapalı Cezaevi’nden, aralarında PKK yöneticilerinin de bulunduğu 18 terörist, yaklaşık 100 metrelik tünel kazarak firar etti. PKK’lıların, bir yıldır kazı yaptığı ve tünele elektrik sistemi döşedikleri belirlendi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Eylül 2013 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lütfi Kaplan/Şeyhmus Çakan

Çözüm sürecinin belli bir noktaya geldiği şu günlerde PKK, tarihinin ilk firar eylemini gerçekleştirdi. Bingöl M Tipi Kapalı cezaevinden gerçekleşen firarın örgütün planlaması dahilinde yapıldığına ilişkin bilgilere ulaşıldı. Olayda örgütün bölge sorumlusunun da aralarında bulunduğu 18 PKK’lı firar etti. Firariler arasında 2008’de Diyarbakır’da bir dershanenin önünde patlatılan bombanın faili olan Ozan Alpkaya’nın da bulunduğu iddia edildi.

Bingöl M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’ndaki firar eylemi dün sabah yapılan sayımda ortaya çıktı. Cezaevinin içinden dış duvarların bitimine kadar yaklaşık 100 metre tünel kazan 18 hükümlü ve tutuklu PKK’lı için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Firarilerin fotoğrafları ve üzerlerindeki kıyafetler güvenlik güçlerine dağıtıldı.

Alan tarandı iz bulunamadı

Firarilere yönelik arama çalışmalarında gece boyu yürüyebilecekleri alanın tamamı tarandı. Ancak hiçbir ize rastlanılmadı. Bölgede yaşayanların ifadelerinde, hapishaneye iki kilometre mesafede bekleyen araçların olduğu ve hızla uzaklaştıkları bilgisine ulaşıldı. Firardan PKK’nın önceden haberdar olduğu ve eylemin planlı yapıldığı değerlendiriliyor. Özel harekat timleri bölgede yoğun bir arama ve tarama başlattı. Bu arada firarilerin yakalanması için insansız hava araçları ve helikopterlerin bölgeye sevk edildiği öğrenildi. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve beraberindeki heyet ilk etapta bölgeye gitti.

Tünele elektrik bile döşendi

İki koğuşta kalan hükümlü ve tutukluların bir yıldan fazla bir süre tüneli kazdıkları ifade edildi. Yaklaşık 100 metrelik tünelde yapılan ilk incelemede ilk dikkat çeken unsur tünele elektrik aksamı döşenerek aydınlatılması oldu. Diğer bir nokta ise bu kadar uzun bir tüneli kazımakta kullanılan araç ve gereçlere de ulaşılamadı. Titiz çalışmanın ancak Cezaevi çalışanları ve yöneticilerinden alınacak destekle mümkün olabileceği konuşuluyor. Firar eden 18 hükümlü ve tutukludan 10 kişinin kırsaldaki faaliyetleri nedeniyle tutuklandıkları öğrenildi. 18 kişiden birinin örgütün bölge yöneticisi olduğu belirtildi.

Güler:?Desteksiz imkansız

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Sabah sayımında ortaya çıkan bir tablodur. 14’ü tutuklu, 4’ü hükümlü toplam 18 kişinin firar ettiğine dair bilgi aldık. Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet Bingöl’e hareket etti” dedi. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise, “Böylesine bir eylemin başka destekler veya işbirlikleriyle gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Bunlar üzerinde geniş bir soruşturma şu anda Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmektedir” diye konuştu.

KANLI EYLEMLERE KARIŞAN İSİMLER

Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun kapasitesi 325 kişi. Yüksek güvenlikli statüsünde olan cezaevi şehir merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Edinilen bilgiye göre firar edenlerin isimleri şöyle: Ozan Alpkaya (Mardin), Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Yaşa (Amed), Veli Taşkıran (Amed), Şeref Gülen (Amed), Ahmet Oyunlu (Amed), Ramazan Benice (Amed), Rıdvan İpek (Amed), Ali Nergis (Amed), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Amed), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim Engin (Amed), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Amed), Osman Kılıç (Bingöl).

-Ramazan Benice: Diyarbakır’da 2008 yılında 4 polis memuru ile bir teknisyen yardımcısının şehit edildiği saldırıya katıldı.

-Hüseyin Barsak: PKK’nın bombacısı olarak bilinen ‘Doktor Orhan’ kod adlı Hüseyin Barsak, 21 Haziran 2010’da Diyarbakır’ın Silvan’da 1 askerin şehit olduğu, 4 asker ve 3 vatandaşın yaralandığı, saldırıya katıldı.

-Ozan Alpkaya: Diyarbakır’da 3 Ocak 2008 günü 6’sı öğrenci 7 kişi hayatını kaybetttiği saldırının faillerinden.

-Cemil Doster: Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde Bahtiyar Aydın Kışlası’na roketli ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açan PKK’lıları kendi aracıyla taşıdığı gerekçesiyle yakalandı.

-İbrahim Engin: Bingöl’ün Karlıova İlçesi Sudağı Köyü’nde 2011 yılındaki çatışmada 5 PKK’lı arkadaşıyla birlikte teslim oldu.

-Şeref Gülen: Toplam 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

KARAR DURUŞMASI ÖNCESİ KAÇTILAR

Firariler arasında 2008’de Diyarbakır’da bir dershanenin önünde patlatılan bombanın faili olmaktan ceza alan Ozan Alpkaya’nın da olduğu iddia edildi. Bu bombalama eyleminde 6’sı öğrenci 7 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşamını yitirenler arasında AK Parti Diyarbakır Milleveki Oya Eronat’ın oğlu Eren Şahin Eronat da bulunuyordu.

Firariler arasında Ali Nergiz ve Ramazan Benice’nin de olduğu belirtildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve haklarında 31’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Nergiz ve Benice’nin karar duruşmasının görülmesinden bir gün kala firar ettiği anlaşıldı.

BDP'LİLERİN TWITI 'AŞK OLSUN'

BDP lideri Selahattin Demirtaş twitter hesabında yazdığı mesajda firar olayına ilginç bir yorum yaptı. Demirtaş mesajında “Acaba ayakkabılarıyla mı girdiler tünele?” dedi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de şunları söyledi: ‘’Aşk olsun... 8km uzunluk 2mt çaplı yağmur direnaj tünelimizi kimse görmedi! 80 mt’lik tünele ilgiye ooooo !!! Bir kez daha aşk olsun!!!’’

Dışardan da kazılmış

Bingöl cezaevindeki tünelle ilgili detaylar netleşmeye başladı. Cezaevinin arkasından geçen Kaleönü deresi bölgesinden cezaevine doğru dışarıdan da kazma ve küreklerle kazı işlemi yapıldığı öğrenildi. Cezaevi içindeki mahkümların görüş günü bazı yakınlarına verdiği bilgiler doğrultusundan dere bölgesinde kazı yapıldığı belirtildi. Cezaevi içinde de yapılan kazıyla dışarıdan yapılan kazının aynı bölgeye denk getirildiği ifade edildi. Dışarıdan yapılan kazıda çıkarılan toprak dereye bırakılmış. Cezaevi içinde yapılan kazıdaki toprak ise yumuşak olduğu için tuvaletten tahliye edildiği tahmini üzerinde duruluyor. Mahkumları ranza demirlerinden elde ettiği metallerle tünel kazma izlemi yaptığı ileri sürüldü. Tünelden kaçan örgüt üyelerinin dağlık ve ormanlık bölgeden oluşan Kara cehennem bölgesine gittiği bilgileri üzerine operasyon bu bölgede yoğunlaştı. Kara cehennem bölgesinde bir grup PKK’lının bulunduğu öğrenildi. Tünelin cezaevi dış duvarına yaklaşık 10 metre mesafede bulunan kentin atık sularının geçtiği üstü açık kanalın olduğu yerde bittiği belirlendi. Nöbetçi kulübesinin de bulunduğu bölgede,inceleme yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber