Seçim sistemi değişiyor

Günlerdir heyecanla beklenen açılımın önemli ayaklarından Demokratikleşme Paketi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanıyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2013 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçim sistemi değişiyor

YENİ SEÇİM SİSTEMİ İÇİN 3 ÖNERİ

Demokratikleşme paketinin bir kısmı yasal düzenleme, diğer kısmı ise idari düzenlemelerle, genelge ile hayata geçebilecek. Yasal düzenleme gerektiren reformlarımızı sıralamak arzusundayım. Çıkaracağımız kanunlarla siyasi hakları daha da genişletiyor tartışmalara son veriyoruz.

Öncelikle seçim sistemini değiştirmek için önemli bir adım atıyor tartışmaya açıyoruz. Mevcut sistemi, özellikle 12 Eylül ardından her zaman tartışma konusu olduğunu biliyoruz. Hemen tüm siyasi partiler de sistemin değişmesi gerektiğini ifade ettiler. Mevcut seçim sistemi yüzde 10 barajı AK Parti'nin getirdiği bir sistem değildir. Bunu bilenlerimiz var, bilmeyenlerimiz var. Biz 2002 seçimlerine girerken bu sistem uygulanıyordu. Yüzde 10 barajı vardı. Partimizi kurarken mevcut sistemin katılımcılıktan uzak olduğunu biz de ifade etmiştik. Geçen yıl da seçim sistemini değiştireceğimizi ortaya koymuştuk.

Tüm öneri tavsiye eleştirileri gözden geçirdik. Bir adım atıyoruz. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda biz üç farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz. Yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. İki, barajı yüzde 5’e çekip, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi. Üçüncü olarak da ülke barajını tamamen kaldırarak, dar bölge seçim sistemini getirebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber