Hukukçulardan savcıya destek

Haber Giriş : 10 Mart 2006 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HUKUÇULARDAN SAVCIYA DESTEK YAĞIYOR

Emekli Savcılar Nusret Çicek, Mehmet Gökalp, Reşat Petek, emekli Hakim Ümit Kardaş ve Hukukçu Yusuf Alataş, hazırladığı iddianame sebebiyle yargısız infaza tabi tutulan Ferhat Sarıkaya'ya haksızlık yapıldığını kaydettiler

Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesinin farklı bir boyuta çekilerek, rejim konusu yapılmasının yankıları sürüyor. Tartışmanın Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın isminin üzerinde yapılması, Şemdinli davasını da gölgede bıraktı. Hadise, Şemdinli'de patlayan bombaların hesabının sorulamayacağının işareti olarak yorumlandı. Hukukçular ise, olup bitenlerden endişe duyduklarını dile getirdi. Sarıkaya'nın yargısız infaza tabi tutulmasına isyan eden hukukçular, ?Savcılara ?İşinizi yapmayın' deniliyor? diye konuştular.

Hukukçular, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın hazırlamış olduğu iddianame üzerinde kopartılan fırtınayı değerlendirdiler. Savcının Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu'nda bilgi almasının suç gibi gösterilmesine isyan eden emekli savcılar, ?Endişeliyiz? dedi. Türkiye'de yargı bağımsızlığının bir defa daha gölgelendiğini vurgulayan emekli savcılar, ?Asıl suç, savcılara bilgi verilmediği takdirde işlenir? diyor.

ALATAŞ: ŞEMDİNLİ DAVASINI DA ETKİLERLER

Yaşananları ?yargı bağımsızlığının ihlali? olarak gördüğünü ifade eden İnsan Hakları Derneği Başkanı Hukukçu Yusuf Alataş, ?Bu şartlar altında Şemdinli davasının kendisinin de, en azından açılan bölümünün de adil bir şekilde yürütülebileceğini düşünmüyorum. Çünkü bir iddianame üzerine başlatılan tartışmalar, farklı noktalara götürüldü. Etkili güçler, yargılanma sonucunda çıkabilecek muhtemel neticeyi de etkileme ve önceden önleme imkânına sahipler. Dolayısıyla kim ne derse desin, Türkiye'de yargının bağımsız olduğu söylenemez? dedi.

Türkiye'de fiili cezasızlık ya da dokunulmazlık olduğunu hatırlatan Yusuf Alataş, ?Burada üzerinde en çok fırtına kopartılan hadise; bir sivil savcının, üst düzey bir askeri yetkili hakkında iddianame hazırlamasıdır. Sivilin asker hakkında soruşturma başlatması hazmedilmiyor. Asıl suçlular, yine siviller ve darbe imasında bulunan anamuhalefet partisi, olayı bir rejim sorununa dönüştüren güç odakları ve medyanın kendisidir. Kurumlar, savcılara bilgi vermemesi halinde ?yargıyı etkileme ve yetkili kurumun emirlerini yerine getirmeme' suçunun işlerler? şeklinde konuştu.

ÇİÇEK: HER ŞEYİ DİDİK DİDİK EDİLDİ

Sarıkaya'nın iddianamesi üzerine kopartılan fırtınanın Çankaya yokuşu ile ilgili olduğunu düşündüğünü belirten Nusret Çiçek ise, şunları söyledi: ?İşini yapan savcılara soruşturma başlatılması, aba altında sopa göstermektir. Sarıkaya'ya soruşturma açılması da ?Savcılar siz bundan sonra görev yapamazsınız' mesajıdır. Bu tür girişimler, savcıların şevkini kırıyor. Düşünebiliyor musunuz; bir Cumhuriyet savcısı soruşturma yaptı diye, onun memleketi, özel hayatı, inancı, Cuma'ya gidip gitmediği, namaz kılıp kılmadığı, eşinin başörtülü ya da örtüsü olduğu hususları didik didik edildi. Bu olacak hadise mi? Türkiye'de hakim ve savcılar nasıl görev yapacaklar??

EMEKLİ SAVCI GÖKALP: SAVCI HER KURUMDAN BİLGİ ALIR

Emekli savcı Mehmet Gökalp da, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu'ndan bilgi ve belge istemesinin suç gibi gösterilmesine isyan etti. Savcıların tahkikat yaparken, her türlü kurum ve kişilerden istediği bilgi ve belgeyi temin etme hakları ve yetkilerinin bulunduğunu kaydeden Gökalp, ?Cumhuriyet savcılarının yetkileri geniştir. Elde ettiği bilgiler ışığında illa dava açacak diye bir kaide yoktur. Elde ettiği bilgiler ciddi boyutta ise, dava açmaması suç olur. Gerekli bilgileri gizlemek, yargılanmayı etkileme ve yetkili kurumların emrini yerine getirmeme suçu işlenmiş olur. Olayda savcının hiçbir kabahati yoktur. Savcı Sarıkaya, görevini yapmıştır. Suçlamak değil, takdir etmek gerekiyor. Bir savcı, dava açtı diye yargısız infaza tabi tutulabilir mi?? diye sordu.

PETEK: SAVCIYA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı iken, başörtülüleri okula almayan rektör ve dekan hakkında dava açtığı için dönemin Adalet Bakanlığı tarafından istifaya zorlanan Reşat Petek, kendisi gibi haksız eleştirilere maruz kalan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Petek, ?Türkiye gerçekten bir hukuk devleti olmak istiyorsa, bu savcıya sahip çıkmalı. Sarıkaya, bizim yaşadıklarımıza maruz kalmamalı? diye konuştu.

KARDAŞ: SAVCIYI TEBRİK ETMELİYİZ

Emekli Hakim Albay Dr. Ümit Kardaş, Şemdinli iddianamesini hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya'ya, ?Savcı Bey yapması gerekeni yaptı, doğru olanı yaptı. Savcı, temiz toplum adına, demokrasi adına bir ışık yaktı, ama onu tebrik etmemiz gerekirken, üzerine çullanıyoruz? diyerek destek verdi. Emekli Askeri Hakim Kardaş, ?Olay, bir paşanın Genelkurmay Başkanlığı'nı engelleme girişimi gibi, asker-sivil çekişmesi gibi gösterilmek isteniyor. Ama asıl mesele, çürümüş demokrasi, çürümüş hukuk sistemidir, mevcut rant sistemidir? diye konuştu.

Haber 10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber