Bu da seçmen beyannamesi

Çanakkale Kent Konseyi, kentlinin taleplerinin yer aldığı 'Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi' hazırladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Ekim 2013 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu da seçmen beyannamesi

Çanakkale Kent Konseyi, kentlinin taleplerinin yer aldığı 'Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi' hazırladı. Halkın taleplerinin yer aldığı 14 başlıktan oluşan seçmen beyannamesi tüm belediye başkan adayları ile belediye meclis üyesi adaylarına iletilecek. Seçmen beyannamesindeki talepleri en çok dikkate alan aday avantajlı konuma geçecek.

Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, bütün kentlerde seçmenlerin bir araya gelip, kendileriyle ilgili talepleri adaylara ilettiğini, ancak ilk kez böylesi organize bir çalışma ve sonucunda da ortaya çıkartılmış bir Seçmen Beyannamesi hazırlandığını söyledi. Bunun Türkiye'deki siyaset yapma biçiminin biraz daha gerçeklere uygun olması gerekliliğinden yola çıkarak atılmış bir adım olduğunu ifade eden Yavuz, yerel seçimler öncesinde Kent Konseyi gönüllüleri olarak, adaylardan önce kentlilerin kentleri için ne talep ettiklerini, beklentilerini ve bunlarla ilgili önerilerini ortaya çıkacak belediye başkan adaylarına ve meclis üyelerine bildirmek üzere bir karar aldıklarını kaydetti.

Çalışma grubu olarak dünyada ve Türkiye'deki kentlerle ve seçmenlerle ilgili bir çok araştırmalar yaparak bir kentli seçmen beyannamesi taslağı oluşturduklarını anlatan Yavuz, "Farklı uzmanlıkları olan 70'e yakın şehir plancıları, mimarlar, sosyologlar, akademisyenler, bürokratlar, meclis deneyimi olan farklı kesimlerden oluşan insanların hazırladığı bu taslağı siyasi partiler başta olmak üzere, kent konseyinin temsilcilerine, kentteki ilgili örgütlü kesimlere gönderdik. Bin 700 noktaya ulaştık. Buralardan gelen geri dönüşlerle yeni bir taslak oluşturduk. Bu ikinci taslağı da Kent Konseyi toplantısında tartıştık. Oradaki önerilerle son halini aldı. Yapılan oylama sonucunda oybirliği ile bu beyanname 'Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi' olarak belirlendi. Bu süreçte, Kent Konseyi olarak sadece bunun yapılabilmesinin imkanlarını sağladık" dedi.

TALEPLER 14 BAŞLIK ALTINDA TOPLANDI

38 sayfalık Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi kitapçığında halkın taleplerinin 14 başlık altında toplandığını söyleyen Saim Yavuz, "Şuraya şu yapılsın, buraya bu yapılsından ziyade, genel değerler, hak ve özgürlükler çerçevesinde değerlendirildi. Örneğin enerji, çevre, su ve doğayla ilgili bir politika üretildi. Şimdi, bütün mahallelilerle, örgütlü kesimlerle toplantılar düzenleyerek onların bu 14 başlık altındaki somut önerilerini alıyoruz. Caddelerdeki işgaller kaldırılsın, kaldırımlardaki babalar kaldırılsın, yayaya ve bisiklet yollar çoğaltılsın, her mahallede bir tane afetle ilgili insanların kolaylıkla ulaşabileceği bürolar olsun gibi öneriler var. Bütün bu önerileri Kasım ayının sonuna kadar toplayıp, Aralık ayında bütün siyasi partilere brifinglerle vereceğimiz bu somut talepleri de içinde barındıran yeni bir metni oluşturacağız. Ondan sonra adaylar meydanlara çıktıklarında veya seçmenle karşı karşıya geldikleri zaman bu seçim beyannamesindekilere yer verdiler mi, vermediler mi halk olarak bunu göreceğiz. Hangisi bunlara daha çok önem vermişse, hangisi kentlinin beklentilerine, önerilerine, kendi beyannamelerinde yer vermişse o avantajlı duruma geçecektir" dedi.

Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi kitapçığı hazırlandığı sırada, adaylıkları kendince belli olan kişilerin kendilerine teşekkür ettiğini belirten Yavuz, "Bunu alıp aynen seçim beyannamesi olarak kullanırız diyenler oldu. Hiç çalışma yapmamıza gerek yok diyenler oldu. Siyasi olarak tabi ki bunun üzerine bir şeyler koymaları gerekir. Onları da artık kendileri belirleyecekler" diye konuştu.

Seçmen Beyannamesindeki 14 başlık ise şöyle oluştu:

Enerji, Çevre, Su ve Doğa; Tarihi Kentsel Yapı Mirası; Ekonomik Kalkınma; Fiziki Yapılar; Kültür; Konut; Güvenli Kent, Barışık Kent; Sağlık; Spor ve Boş Zamanları Değerlendirme; Engelliler, Çocuklar, Yaşlılar, Kadınlar ve Yoksullar; Ulaşım ve Dolaşım; Kültürlerarası Kaynaşma; Karar Süreçlerine Halk Katılımı, Kent Yönetimi ve Kent Planlaması; Yerel Yönetim Kadroları ve Nitelikli Hizmet. - Çanakkale

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber