Vatan: Hükümetin her önemli göreve türbanlı ve içki içmeyen bürokrat tecihi değişmiyor

Haber Giriş : 11 Mart 2006 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her önemli göreve eşi türbanlı ve içki içmeyen bürokrat getiren hükümet, Merkez Bankası için de bu tercihini değiştirmedi

Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının eşinin türbanlı olması nedeniyle sıkıntı yaratıp yaratmayacağı da değerlendirildi. Ancak Başbakanlık çevreleri, eşi türbanlı olmasına rağmen Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanmasına ilişkin kararnameyi onaylayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlık kararnamesini de onaylamasına kesin gözüyle bakıyor.

Başçı'nın eşi Sıdıka Başçı'nın, AKP'nin iktidara gelmesinden sonra Erdem Başçı'nın Devlet Bakanı Ali Babacan'ın danışmanlığını üstlendiği dönemde başını örttüğü ileri sürüldü.

ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra işletme ve iktisat dallarına yönelen Erdem Başçı, yüksek lisans ve doktorasını Bilkent Üniversitesi'nde tamamladı. Uzmanlık alanları ise para politikası, finansal iktisat ve makro iktisat.

Erdem Başçı'nın türbanlı eşi Sıdıka Başçı ise 36 yaşında. ODTÜ İktisat Bölümü öğrencisiyken Erdem Başçı ile evlenen Sıdıka Başçı 1991 yılında mezun oldu. Sıdıka Başçı aynı dalda Bilkent Üniversitesi'nde akademik kariyer yapmayı tercih etti. Bilkent Üniversitesi iktisat Bölümü'nden ekonometri alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini alan Sıdıka Başçı, bir süre Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra ingiltere York Üniversitesi İktisat Bölümü'nde misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Türkiye'ye döndükten sonra Estim Ekonomik Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri adlı şirketi kuran Sıdıka Başçı, çok sayıda makale de yazdı.

2002 seçimlerinden sonra Devlet Bakanı Ali Babacan, yakın arkadaşı Başçı'yı önce danışmanı olarak yanına aldı, daha sonra Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak atanmasını sağladı. Bu görevle birlikte Sıdıka Başçı'nın borsa analizleri de yaptığı şirketi bıraktığı ve başını örttüğü belirtiliyor.

Eşi türbanlı bürokratlar

Başçı'nın da atanmasıyla eşi türbanlı bürokratlara bir yenisi daha eklenmiş olacak. AKP iktidarı döneminde göreve getirilen eşi türbanlı üst düzey bürokratlar şöyle:

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ÖİB Başkanı Metin Kilci, Hazine Müsteşarı Halil ibrahim Çanakçı, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber