Sayıştay, Ankara Üniversitesi hesaplarında açık tespit etti

Sayıştay, Ankara Üniversitesi'nin kayıtlarında onlarca açık ve eksik kayıt buldu.

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 03 Ekim 2013 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayıştay, Ankara Üniversitesi hesaplarında açık tespit etti

Mert Taşçılar

Cumhuriyet/Ankara- Sayıştay'ın Ankara Üniversitesi'ne ilişkin yaptığı incelemenin raporlarına göre üniversitenin mali hesaplarında açıklar ortaya çıktı. AB projelerine ait hesaptaki miktar ile banka bakiyesi arasında 36 bin 211 liralık fark olduğu belrilendi. Üniversite ise Sayıştay denetmenlerine, "2013 yılından itibaren gereğinin yapılacağı" sözünü verdi.

Sayıştay'ın 2012 yılına ilişkin denetlemeleri sonuçlandı. Hazırlanan raporlara göre birçok kamu kurumunun hesaplarında, mali tablolorında ve yönetimlerinde açıklar olduğu anlaşıldı. Ankara Üniversitesi'nin de hesaplarını inceleyen denetmenler, üniversitenin kantin harcamalarından yatırım projelerine kadar harcanan paraları incelerken, inceleme sonucnuda farklı farklı birçok eksik belirlendi. Denetmenler hazırladıkları raporda, "Ankara Üniversitesi'nin özel bütçesinin 2012 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarının, açıklanan nedenlerden dolayı doğru ve güvenilir bilgi içermediği, gelir gider ve mallarına ilişkin hesap ve işlemlerinde mali rapor ve tabloları etkileyecek düzeyde kanun ve diğer hukuki düzenlemelere aykırılıklar bulunduğu kanaatine varılmıştır" ifadelerini kullandı.

Raporda, "104-Proje Özel Hesabında kayıtlı tutar ile yürütülen projelere ilişkin banka bakiyelerinin birbirini tutmadığı görülmüştür" denilerek banka hesaplarındaki farklılıklara dikkat çekildi. Hesaplarda 36 bin liralık açık olduğu anlaşılırken üniversitenin diğer eksiklikleri şöyle sıralandı:

. Memurlardan alınan yemek bedellerinin "03.1.2.99 diğer hizmet gelrileri ekonomik koduna" kaydedilmesi gerekirken "3.1.2.37 numaralı kantin kafeterya işletme gelirleri ekonomik koduna" kaydedilği görülmüştür.

. Takipli alacak haline gelmiş olan taşınmaz kira bedelleri ile elektrik/su/doğalgaz/sıcak su/ısınma bedellerinin "121-Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabı"ndan izlenmediği görülmüştür.

. Kiralanan yerlere ait kira dönemlerine ve kira tutarlarına ilişkin bilgilerin Strateji Geliştirme daire Başkanlığında bulunmaması, kira gelirlerinin tahakkuk, takip ve tahsilinin tam anlamıyla yerine getirilmesini imkansız hale getirmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber