Köşk'ten satılık az kullanılmış Mercedes

Haber Giriş : 12 Mart 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı, başbakan, Meclis başkanı ve bakanların eski araçları, ikinci el otomobil satışında zorlanan galericilerin gözdesi oldu. Vatandaşlar da bu araçlara büyük ilgi gösteriyor.

Gümrüklerde bekleyen ve kamunun kullanmadığı malların satışını gerçekleştiren Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğü'nün 200-300 kişilik özel müşteri kitlesi oluştu. Müşteriler arasında işin ticaretini yapanların yanı sıra ?bu arabaya Demirel binmiş, ben de bineyim? diyenler de var. Üst düzey araç satışlarına yoğun talep olduğuna dikkat çeken Tasfiye İşleri Genel Müdürü Mustafa Dağüstü, satış ilanlarının Resmi Gazete'nin yanı sıra kendi internet sitelerinde de yayınlandığını belirtiyor. Yetkililer, 16 Mart'ta satışa çıkarılacak Cumhurbaşkanlığı'nın 4 adet 94 model zırhlı aracına büyük ilgi olacağı görüşünde.

Düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanları otomobili yatırım aracı olmaktan çıkarırken, fiyatları da aşağı çekti. Sıfır otomobil kampanyaları sebebiyle ikinci el otomobil pazarında süren durgunluk, Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Tasiş)'nde de kendini gösteriyor. Gümrüklerde bekleyen ve kamunun kullanmadığı malların satışını gerçekleştiren Tasiş'in araç satışları, bir önceki yıla göre yüzde 50 geriledi. 2003 yılında 4 bin 300 araç satışı gerçekleştiren kurum, hurda teşvikinin getirildiği 2004'te 2 bin 755 araç satarken, geçen yıl bu rakam 2 bin 977'de kaldı. Otomotiv şirketlerinin düzenlediği kampanyalarda, peşin alım indirimleri ve 24 aya kadar vadelerde 0 faiz gibi cazip imkanlar sunuluyor. Kampanya indirimiyle, döviz kurlarındaki düşüş birleşince, otomobil fiyatları bir yıl önceki seviyelerine geriledi. Bu da ikinci el taşıtlara ilgiyi düşürdü. Konuyla ilgili açıklama yapan Tasiş yetkilileri, hurda teşvikinin ardından cazip banka kredilerinin, satışların gerilemesine yol açtığını kaydediyor. Kurum çevrelerine göre, araç satışlarındaki düşüşü sadece faizlerdeki düşüşe bağlamak da yanlış. Yetkililer, bunun diğer bir sebebi olarak gümrüklerden satış için gelen araçların yaşı ne olursa olsun üzerinden Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi alınmasını gösteriyor. Ancak, kamu araçlarında gözlenen ilgi azlığı, devletin üst düzey makamlarını taşıyan araçlar için geçerli değil. Yetkililer, liderlerin otomobillerinin, meraklıları için gözde konumunu sürdürdüğünü belirtiyor. Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri'nin araç satışları düşerken, toplam hasılatta artış oldu. 4 bin 300 aracın satıldığı 2003 yılında 16 milyon Yeni Türk Lirası toplam hasılat elde edilirken, geçen yıl bu rakam 16 milyon 800 bin yeni liraya çıktı. 2003 yılında 360 bin binek ve hafif ticari araç satışı gerçekleştiren otomotiv sektörü, hurda araç teşvikinin uygulanmasıyla 2004'te 691 bin adetlik satış rakamını yakalamıştı. Geçen yıl ise binek ve ticari araç satışlarının toplamı, bir önceki yıla göre 19 bin 182 adet artışla 710 bin 408 olmuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber