AKP'nin atadığı üç üye YÖK'ten yana tavır koydu

Haber Giriş : 12 Mart 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK açıköğretim liselerine geçen imam-hatiplilerin ÖSS'ye katılamayacağını gazete ilanıyla duyuracak

YÖK'ün imam-hatip ve meslek lisesi ara sınıfından ayrılarak Açıköğretim Lisesi'ne geçen öğrencilerin ÖSS başvurularını geçersiz sayacağı yönündeki genel kurul kararına, AKP kontenjanından YÖK Genel Kurulu'na üye olarak atanan beş üyeden üçü sahip çıkmadı. Hükümetçe Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK'e atanan Ömer Faruk Baturel, Yekta Saraç ve Emin Kuz hükümetin imam-hatiplilerin önündeki katsayı engelini ortadan kaldırmak için bulduğu formüle destek vermedi.

Karar oyçokluğuyla Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'ne dayalı olarak bu okullara kayıt yaptıran öğrencilerin ÖSS'ye başvuramayacaklarına yönelik YÖK Genel Kurulu kararına muhalefet şerhi koyan Bakanlar Kurulu kontenjanlı üyeler ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Sağlık Daire Başkanı olan Bülent Zülfikar ile İlahiyat Fakültesi'den Bakanlar Kurulu kontenjanı ile YÖK Genel Kurulu üyeliğine girmeyi başaran Halis Ayhan oldu. Böylece, başkan ile birlikte toplam 20 üyesi bulunan YÖK Genel Kurulu'nda ikiye karşı 18 oy ile AKP'nin katsayı engelini ortadan kaldırmak için devreye soktuğu açık lise formülü 'işlemez' hale getirildi. YÖK Genel Kurulu'ndaki Bakanlar Kurulu kontenjanlarından birisi 57. hükümet döneminde Özgün Ökmen tarafından dolduruldu. Diğer bir kontenjana ise AKP hükümeti göreve yeni geldiği zaman atama süresini kaçırdığı için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Türkan Saylan atandı. Böylece AKP geriye kalan beş kontenjanı doldurabildi. Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'ne dayalı olarak açık liselere kayıt yaptıran öğrencilerin kazanılmış hak iddiasında bulunup ÖSS'ye başvuramayacaklarına yönelik YÖK kararına bu beş üyeden ikisi şerh koydu.

YÖK tarihinde bir ilk

Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkardığı Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği çerçevesinde açık liselere kayıt yaptıran öğrencilerin diplomalarının geçersiz sayılacağı ve 'ÖSS'ye başvurularının kabul edilmeyeceği' yönündeki YÖK kararı, ÖSYM tarafından gazetelere ilan verilerek tüm Türkiye'ye duyurulacak. Böylece ilk kez bir YÖK kararı, gazete ilanlarına konu olmuş olacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber