Trafik cezaları toplu gönderildi, esnaf mağdur oldu

ANKARA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, binlerce taksi, minibüs, özel halk otobüsü ve servis aracı esnafının toplu gelen trafik cezaları yüzünden mağdur olduğunu açıkladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 04 Ekim 2013 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trafik cezaları toplu gönderildi, esnaf mağdur oldu

ANKARA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, binlerce taksi, minibüs, özel halk otobüsü ve servis aracı esnafının toplu gelen trafik cezaları yüzünden mağdur olduğunu açıkladı.

Yiğiner, "2012-2013 yıllarına ait birikmiş trafik cezaları emniyet tarafından toplu gönderilmeye başlanınca binlerce taksi, minibüs, özel halk otobüsü ve servis aracı esnafı bir anda mağdur durumuna düştü. 20-50 hatta 90 adet üst üste, birikmiş ceza gelen esnaf var. Esnafın haberi yok ne suç işlediğini bilmiyor. Esnafın bu toplu cezaları ödeme imkanı da yok" dedi.

"CEZALAR CAYDIRICI OLMALI"

Cezaların amacının caydırıcı bir işlev görmediğini ve suçun engellenmesini sağlamadığını, sadece esnaftan toplu para almak olduğunu ifade eden ANKESOB Başkanı Yiğiner, "Cezalar aslında caydırıcı olmalı. Aylarca hatta 2 yıl sonra gelen toplu cezaların nasıl bir caydırıcılığı olur? Kendisine ceza yazıldığını bilmeyen, kural ihlali yapıldığının farkında olmayan sürücü bu hataları yapmaya devam ediyor. Anında sürücünün yüzüne karşı yapılabilecek bir tebligat neden arkadan yazılıyor ve aylar sonra gönderiliyor. Anlaşıldığı gibi temel amaç sadece para toplamak. Devletin; Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, cezaların tebliği için PTT'ye vermesi gereken ücreti ödeyemediği için yani ödenek bulamadığı için esnafa kesilen trafik cezalarını gönderemediğini öğreniyoruz. Burada esnafın suçu ne? Uygulama böyle olunca esnaf da mağdur durumuna düşüyor. Amaç suçun engellenmesi ise 2 sene sonra gelen ceza tebligatları ile suçu nasıl engelleyeceksiniz? Geç gelen cezalardan dolayı esnaf ceza işlemeye devam ediyor. Esnaf 2 sene sonra gelen onlarca cezadan dolayı toplu ödeme de yapamaz. Bu uygulama hangi adalete ve vicdana sığar" diye konuştu.

"YAVAŞ GİTTİ DİYE TRAFİK CEZASI YEMİŞ"

Bir taksici esnafına son iki yıla ait cezaların toplu halde gönderildiğini ifade eden Başkan Yiğiner, şunları kaydetti: "Fehmi Çam isimli taksici esnafımıza aracına kesilen 90 adet ceza toplu halde gönderildi. Bir klasör dolusu ceza var ve daha ne kadar ceza geleceğini de bilmiyor esnafımız. Esnaf büyük bir tedirginlik içerisinde. Gelen cezaların içeriğine de bakınca şaşmamak elde değil. Örnek; 'yavaş gitti' diye ceza yemiş esnafımız. Bu cezalar tek tek zamanında gelse hem sürücüde bir farkındalık oluşur, hem bir caydırıcılık olur, hem de zamanında ödediği ceza için esnafımız bir indirimden faydalanır. Tebligatlar toplu geldiği zaman esnafın ödeme yapma imkanı olmuyor, dolayısı ile indirim de olsa faydalanamıyor. Hal böyle olunca aracının muayenesini de yaptıramıyor esnaf. Gerçekten böyle ihlal edilen kural hataları var ise muhatabın neyin hatalı olup olmadığını bilmesi de bu aşamada mümkün olmamaktadır. İşlemlerin bir iki yıl aradan sonra yapılan tebligatlarla gerçekleştirilmesini, esnafın; sürücünün savunmasının kısıtlanması olarak da değerlendirebiliriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber