'Gaziantep, marka ve patent tescilinde Cumhuriyet rekoru kırdı'

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, "Gaziantep, projenin ardından marka ve patent tescilinde, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2013 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Gaziantep, marka ve patent tescilinde Cumhuriyet rekoru kırdı'

En fazla marka ve patent başvurusu yapan iller arasında 5. sıraya yükseldi" dedi.

Anadolu Markaları 2013'ün Gaziantep tanıtım toplantısı, GSO'nun da desteğiyle Dedeman Gaziantep Hotel&Convention Center'da yapıldı.

Son başvuru tarihi 25 Ekim olan yarışmanın tanıtım toplantısında, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu ile Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı Gaziantep'in öne çıkan firmalarının yetkilileriyle bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan GSO Yönetim Kurulu başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, Gaziantep'in tarihi, sosyal ve kültürel zenginlikleri, sanayi, ticaret ve turizm alanındaki gelişmişliğiyle ülkemizin önde gelen illerinden birisi olduğunu belirterek, "Markalarıyla örnek bir kent haline gelen Gaziantep, ünü sınırları aşan 'Antep baklavasının' uluslararası tescilini alacak olmanın gururunu yaşıyor. Antep baklavasının uluslararası tescili, Türkiye'den gerçekleşen ilk başvuru olması nedeniyle büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Ünverdi, GSO olarak, Türkiye'de markalaşmadan bahsedilmeyen bir dönemde, 2003 yılında 'Marka Şehir Gaziantep' projesini başlattıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Bugün bu projeyle elde ettiklerimiz, ne kadar doğru zamanda, ne kadar doğru bir adım attığımızı, bir kez daha bizlere gösteriyor. Gaziantep, projenin ardından marka ve patent tescilinde, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. En fazla marka ve patent başvurusu yapan iller arasında 5. sıraya yükseldi. 2012 sonunda başvuru sayımız 2 bin 949'a ulaştı. Sanayimiz adına önemli kazanımlar elde ettik. Her bir marka, şehrimize ayrı bir katma değer, zenginlik kattı. Birçok şehir, Gaziantep'i örnek alarak, markalaşma projelerini hayata geçirmeye başladı. Markalaşma projemizin yanı sıra, sanayicimizin rekabet gücünü artıracak 'Aktif Sanayi', 'Kalite Seferberliği', 'İnovasyon Vadisi Gaziantep', 'Ar-Ge'de Gaziantep atılımı' projelerimizi de sürdürüyoruz."

Gaziantep'in, Türkiye'nin iki kat hızlı büyüyen bir şehir olduğunu vurgulayan Ünverdi, "Gaziantep her yönüyle 6. büyük il konumuna ulaşmıştır. Beş kıtada 177 ülkeye ihracat yapıyoruz. Son 10 yılda ihracatını yüzde 500'den fazla artırdı ve 6 milyar dolar seviyesine çıkardı. Dört bir tarafı sanayi bölgeleriyle çevrili, her bir işletmesi ayrı bir başarı hikayesiyle dolu. Geniş bir sanayi vizyonumuz var. Ar-Ge'yi, inovasyonu, akıllı sanayi ve markalaşmayı, kendisine hedef seçmiş bir şehiriz. Bütün bunlar, Gaziantep'i 2023 vizyonuna taşıyacak. Gaziantep olarak 2023 yılında kendimize, 30 milyar dolar ihracat yapma, 350 bin kişiye istihdam sağlama, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olma, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratma, üniversite-sanayi işbirliğinde ülkemize model olma, hedeflerini koyduk. Her zaman ilkleri başaran Gaziantep'in; değişime açık girişimci ruhu, sürekli gelişme gösteren sanayi potansiyeli, sektörel zenginliği ve markalaşma çalışmalarıyla, 2023 hedeflerini yakalayacağına yürekten inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin de 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşabilmesi için, ekonomide, bir dönüşüme imza atması gerektiğini dile getiren Ünverdi, sözlerini şu şekilde tamamladı:

Dünya ile rekabet edebilmemiz için fark oluşturmalıyız. Bunu sağlamanın yolu da 81 ilde topyekun daha fazla ar-ge yatırımı, daha fazla inovasyon, daha fazla tasarım ve markalaşmaya yönelmekten geçiyor. Böylece hem ülkemiz, hem de sanayicimiz kazançlı çıkacak. Türkiye'nin daha hızlı kalkınması ve büyümesi için, daha çok sayıda uluslararası markalar oluşturmak zorundayız. İnanıyorum ki marka şehir Gaziantep, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmada en büyük lokomotif güçlerden birisi olacak."

Anadolu Markaları Yarışması'na geçtiğimiz yıldan beri destek verdiklerini ve Türkiye'nin dört bir yanından markalaşma öyküsünü paylaşan şirketlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk ise, "Ekonomideki küreselleşme unsuru, markalaşmayı zorunlu hale getirdi. Bunun bilincinde olan birçok şirket, stratejilerinin odağına markalaşma yatırımını aldı. Özellikle ülke ekonomimizin lokomotifi olan KOBİ'ler, markalaşma yolunda profesyonelleşmeye, organizasyon yapısında önemli değişikliklere gitmeye başladı. Ulusal markalarımızın küresel bir güç olmak için yatırım yapması, hem ülkemiz adına gurur duymamızı hem de geleceğe yönelik heyecanımızı artırıyor. Anadolu Markaları Yarışması da, bir dünya markası haline gelmek isteyen firmalarımıza önemli bir fırsat sunuyor. Kurulduğu günden bu yana reel sektöre ve dolayısıyla ülke ekonomisine hizmet eden Türkiye Finans olarak bu stratejimizle paralel bir misyon üstlenen Anadolu Markaları Yarışması'nı desteklemekten mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in, Güneydoğu Anadolu'nun en gelişmiş ili ve önde gelen bir ticaret merkezi olduğunu aktaran Gürerk, "Gaziantep'in en önemli ekonomik faaliyetleri olan tarım ve sanayisi gün geçtikçe daha da gelişiyor. Başarı hikayeleri tüm ülkeye örnek oluyor. Gaziantep'ten çıkan markalarımız hepimizin gurur kaynağı. Firmalara markalaşma yolunda ihtiyaç duydukları finansman desteğini sağlamak ve sayısız başarı öykülerine yenilerini eklemek için Türkiye Finans olarak yenilikçi ürünlerimiz ile Gaziantep'te faaliyet gösteren KOBİ'lere hizmetlerimiz aralıksız devam edecek" diye konuştu.

Katılımcılara, Sınırötesi bir Marka Hikayesi' konulu sunum yapan Kığılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kığılı da, marka olmak için 4 ana kuralın olduğunu kaydederek, "Dört ana kuraldan ilki. İnsana değer vermektir. Yaptığınız işin bilgi işlem ağını iyi kuracaksınız. Lojistik ağınız iyi olacak ve son olarak öz sermayenizi kendiniz yapmanız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber