Meslek liselilerden YÖK'e öfke seli

Haber Giriş : 14 Mart 2006 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün katsayı adaletsizliğine umut olan Açık Lise formülünü engelleme çabası, meslek lisesi öğrencilerini kızdırdı. Mağdurlar YÖK'e tepki gösterirken, hukukçu ve eğitimciler ise Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının aleyhte olarak geriye dönük işletilemeyeceği görüşünde

Binlerce meslek liseliye uygulanan katsayı adaletsizliğinin çözümünde umut olan Açık Lise formülünü engellemek için yeni bir kararla meslek liseli adayların Açık Lise diplomasıyla ÖSS'ye başvuramayacağını açıklayan YÖK, öğrencileri mağdur etmeyi sürdürüyor. Hukukçu ve eğitimciler, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının aleyhte olarak geriye dönük işletilemeyeceğini, dolayısıyla resmi geçerliliği olan başvuruların yürürlüğe girmesi gerektiği görüşünde birleşerek, YÖK'ün bu tavrını eleştiriyor. Açık Lise formülüyle umutlanan ancak YÖK'ün kararıyla yine mağdur edilen meslek liseliler ise karara ateş püskürüyor.

GELECEĞİ KİM KUCAKLAR?

Amasya Taşova İmam Hatip Lisesi'nden 2002 yılında okul ikinciliğiyle mezun olan Cihat Ünal, sürekli gelecek kaygısıyla yaşamaktan bıktığını söylüyor. Kendisini aşağılanmış hissettiğini anlatan üniversite adayı, "Şu anda asgari ücretle çalışan bir işçiyim. Ben 12 sene boşuna mı okudum? Bu uygulamalar, devletin vatandaşına güvensizliğinin göstergesidir. Değerlerine bağlı gençlerine güvenmeyen devlet geleceği onlarla birlikte nasıl kucaklayabilir?" diyor.

'SİYASET İSTEDİM, İŞÇİ OLDUM'

Aynı okuldan geçen yıl mezun olan Tarık Fuat Ünal, ağabeyi ile birlikte Açık Liseye kaydını yaptırmış. Ancak YÖK'ün kararını duyunca umutları, geleceğine pek de inanmadığı bir başka bahara kalmış. Siyasal Bilimler okumayı istediğini ancak şu anda bunun mümkün görünmediğini söyleyen Tarık, "Kendimi ikinci sınıf vatandaş olarak görüyorum. Şu anda ağabeyim gibi asgari ücretle çalışıyorum. Geleceğimi de asgari ücretle çalışan bir işçi olarak görüyorum. Böyle giderse, en fazla 2 yıllık veya 4 yıllık açıköğretim mezunu olabileceğim. Bunun da ileride bana fayda sağlayacağını zannetmiyorum" diye dert yanıyor.

İNSAN HAKLARI GASPI

Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi adlı çok programlı lisenin bilgisayar bölümünden geçen yıl mezun olan küçük kardeş Eyüp Sabri Ünal ise kendi bölümünü yani bilgisayar okumak istiyor. Eyüp Sabri, meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girmelerinin engellenmesini hak gaspı olarak niteliyor. Eyüp Sabri, "Sanayici ve işadamları ara eleman ihtiyacının had safhaya ulaştığını, YÖK'ün bu duruma daha fazla devam etmemesi gerektiğini yıllardır söyleyip duruyorlar. YÖK de söylenilen bütün sözleri yok saymaya devam ediyor" diye konuştu.

MUSTAFA CAMBAZ / İSTANBUL

YETER ARTIK BİZİ AŞAĞILAMAYIN

YÖK'ün katsayı adaletsizliğine büyük tepki gösteren Amasya Taşova İmam Hatip Lisesi'nden 2002 yılında okul ikinciliğiyle mezun olan Cihat Ünal, aynı okuldan geçen yıl mezun olan Tarık Fuat Ünal ile Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi adlı çok programlı lisenin bilgisayar bölümünden geçen yıl mezun olan küçük kardeş Eyüp Sabri Ünal, "Yeter, bizi aşağılamaktan vazgeçin" dediler.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber