Dershane mevzuattan çıkacak

MEB, dershaneleri dönüştürmek için Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 2. Maddesi'nde değişiklik yaparak 'dershane' kavramını mevzuattan tamamen çıkaracak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ekim 2013 07:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Böylece dershaneler MEB bünyesinde faaliyet vermekten çıkacak ve kanunda bakanlığa bağlı okul eğitimine alternatif kurum kalmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı dershaneleri özel okula dönüştürmek için çalışmalarına başladı. Bu kapsamda bakanlık, öncelikle 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 2. Maddesinde değişiklik yaparak 'dershane' kavramını mevzuattan tamamen çıkaracak. Bakanlık, dershaneleri kendi bünyesinden çıkardığı zaman, özel okula dönüşmek istemeyen dershaneler yollarına 'ticari işletme' sıfatı ile devam edecek. Böylece bu kurumların denetimi bakanlıktan çıkacak ve Maliye Bakanlığı'na geçecek.

OKUL DIŞI EĞİTİMİN ÖNÜ KESİLECEK

Bakanlığın yapacağı düzenlemelerle, ilgili kanundan, okul eğitimine alternatif eğitim veren dershane ve öğrenci etüt merkezleri gibi kurumlar çıkarılacak. Böylece öğrencilerin okul dışında bir kurumda müfredat eğitimi almasının önünün kesilmesi hedefleniyor. Ocak ayı itibariyle eğitimine devam etmek isteyen dershanelerin de ruhsatları yenilenmeyecek. Yine özel öğretim kurumları kanununda yapılacak değişiklikle dershanelerin özel öğretim kurumlarına dönüşmelerinin önü açılacak. İlgili düzenlemelerin bayramdan sonra, torba yasa ile çıkarılacağı belirtiliyor.

ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE KREDİ TEŞVİĞİ

Haziran 2014 itibariyle ruhsatları biten dershanelerden özel okula dönüşümleri için talepleri toplanacak. Özel okula dönüşmeyi kabul eden dershanelerin öncelikle binalarının okula dönüşmeye uygun olup olmadığı kontrol edilecek. Binası uygun olanlar resmi işlemleri hallederek dönüşecek. Binası okul eğitimine uygun olmayanlar için ise arsa ve kredi teşvikleri sağlanarak yeni okullar inşa edilecek. Özel okula dönüşen dershaneye devlet burslu öğrenci gönderecek. Ayrıca dershanelerde görev yapan öğretmenlerin de bu okullarda görev yapması için çalışmalar devam ediyor.

Endişeye kapılmasınlar

Özel Dershaneler Birliği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü, yapılacak düzenlemeler sonucunda özel okula dönüşmek istemeyen dershaneler için değişen birşey olmayacağını belirterek, 'Değişen birşey olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu kurumları kendi kontrolünden çıkarmış olacak. Bu kurumlar da ticari işletme olarak çalışmalarına devam edecek. Dershaneciler ve öğretmeneleri endişeye kapılmasın' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber