Akdağ: Hekimlerimizle aramıza girmeye çalışanlar muvaffak olamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son zamanlarda bakanlığı, hatta hükümeti, sağlık çalışanlarına ve doktorlarına karşı duyarsız göstermeye çalışan bir takım çabalar olduğunu belirterek, "Hekimlerimizle, sağlık çalışanlarımızla aramıza girmeye çalışanlar, buna muvaffak olamayacaklar" dedi.

14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları çerçevesinde,Türkiye'nin 81 ilinden seçilen yılın doktorlarına ödülleri Leyla Gencer Sahnesi'nde düzenlenen törenle verildi.

Törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara Valisi Kemal Önal, bazı milletvekilleri ve doktorlar katıldı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta çağın gerektirdiği yenilikleri gündeme getirmek zorunda olduklarını belirterek, uygulamaya koydukları Sağlıkta Dönüşüm Projesi hakkında bilgi verdi.

Projeyle daha etkili, ulaşılabilir bir sağlık sistemi hedeflediklerini anlatan Akdağ, "Bu kolay değil. Hep birlikte bir zihniyet değişimi yaşıyoruz" dedi.

Akdağ, "Son zamanlarda bakanlığımızı, hatta hükümetimizi sağlık çalışanlarına, doktorlarımıza karşı duyarsız göstermeye çalışan bir takım çabalar var. Bizim nezdimizde sağlık çalışanları ve doktorlarımızın değeri ifade edilmeyecek kadar yüksektir" diye konuştu.

Türkiye'deki hekim sayısının yetersiz olduğunu, Türkiye'nin nüfus başına düşen hekim sayısında 52 ülke içinde sonuncu sırada yer aldığını kaydeden Akdağ, tıp fakültelerinin sayı ve kontenjanlarını yükselteceklerini, bu yapılıncaya kadar da diğer tedbirleri almak zorunda olduklarını ifade etti.

Erdoğan: Hekim sayısı yetersizdir

YazıcıyaBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, 'Türkiye'de hekim sayısı yetersizdir' diyoruz, ne yazık ki bu Türkiye'nin gerçeğidir" dedi.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Leyla Gencer Sahnesi'nde düzenlenen, "Yılın Doktorları Ödül Töreni"ne katılan Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olduğunu ifade ettiklerini, bunun da Türkiye'nin bir gerçeği olduğuna dikkati çekti. Avrupa Bölgesi'nde 50 ülke arasında kişi başına düşen hekim bakımından Türkiye'nin son sırada bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu bizim için bir felakettir" dedi.

Bu tabloyu hem hekimler adına hem de vatandaşlar adına değiştirmek istediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, "Kaç tane rehabilitasyon merkezimiz var Allah aşkına?" diye sorduğunu belirterek, "Parmaklarımızın sayısını geçmiyor. En çok trafik kazasının olduğu ülke bu ülke mi? Hemen hemen bu ülke. Peki bu insanlar nerede rehabilite edilecek, tedavi için kalkacak İstanbul'a mı, Ankara'ya mı gelecek? Türkiye'nin coğrafi bölgelerine göre her bir bölgede uygun illerimizde rehabilitasyon merkezlerimizi çoğaltacağız" diye konuştu.

Doktor sayısındaki sıkıntı nedeniyle, dışardan doktor getirme amacıyla bir kanun hazırlıkları olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunu, sanki biz Türk hekimlerine güvenmiyormuşuz gibi bir çarpıtma gayreti içerisinde olanlar var. Bizim söylediklerimizi ya anlamıyorlar, ya da anlamak istemiyorlar. Yani bu noktada bazen kendi dünyamda bir hesap yapmaya giriyorum yanlış mı anlatıyorum?"

Erdoğan, attıkları bu tarihi adımları bir kenara bırakıp, böyle teferruatları öne çıkarmanın tıp camiasına, hizmet bekleyen vatandaşa ve ciddi reformları hayata geçiren hükümete açık bir haksızlık olduğunu ifade etti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu ülkede benim hastam, batıya, ABD'ye gidiyorsa, bırakın o doktor buraya gelsin. Bu bir güvensizlik değildir. Aynı şekilde oralarda doğmuş, büyümüş ve yahut da oraların vatandaşı olmuş Türk doktorları var. Ama Türkiye'ye dönemiyor. Niye? Kanunumuz buna imkan vermiyor. E bunların önünü açsak rahatlıkla gelse olmaz mı? Bir Gazi Hoca (Gazi Yaşargil) buraya geldiği zaman kötü mü oluyor, yoksa iftihar mı ediyoruz, iftihar ediyoruz. Allah'tan ki Gazi Hoca'nın vatandaşlığı var. Ama tüm bunlara ihtiyacımız var. Bakın bir Mehmet Öz'ümüz var. Bunların gelip gitmesi, buna benzer daha başkalarının gelip gitmesi bizim için kayıp değil ki. Bilimde ve ilimde rekabet bizi ürkütmemeli. Bizim doktorlarımız Avrupa'da, ABD'de başarıyla hekimlik yapabiliyorlarsa, elbette gerekli şartları taşıyan yabancı doktorlar bizim ülkemize gelip, burada hekimlik yapabileceklerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber