YÖK, MEB'in formasyon uygulamasını dava etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2006 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, öğretmen yetiştirmeye yönelik plan ve programların hazırlanması ve öğretmen yetiştirme yetkisinin, yükseköğretim kurumlarına ait olduğunu belirterek, ?Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hukuki dayanağı bulunmayan bu yöndeki uygulamasının, Kurul Başkanlığı'nca yargıya intikal ettirileceğini? bildirdi

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında, MEB'in fen, fen-edebiyat fakültesi mezunlarına öğretmenlik formasyon kursu düzenleyeceği, ?formasyon eğitimi konusunda MEB tarafından YÖK'ün ikna edildiği? yönünde haberlere yer verildiği anımsatıldı.

Açıklamada, 2547 sayılı yasanın, öğretmen yetiştirmeyi YÖK'e bıraktığı, öğretmenlerin, yükseköğretimin bugünkü yapısında, eğitim fakültelerinde yetiştirildiği belirtilerek, diğer fakülte mezunlarından öğretmen olmak isteyenlerin, eğitim fakültelerindeki ilgili programlara nasıl gireceklerinin yönetmeliklerle belirtildiği vurgulandı.

Açıklamada, şöyle denildi:

?Bu çerçevede, pedagojik formasyon eğitimi bir hizmetiçi eğitimi değil, öğretmenlik mesleğinin kazanılmasına yönelik lisans/yüksek lisans düzeyinde bir eğitim olup, bu eğitim Anayasa'nın 130 ve 131. maddeleri ile 2547 sayılı kanunun 43. maddesi uyarınca sadece yükseköğretim kurumlarında verilmektedir.

Öğretmen yetiştirmeye yönelik plan ve programların hazırlanması ve öğretmen yetiştirme yetkisi, münhasıran yükseköğretim kurumlarındadır. Bu nedenle, MEB'in hukuki dayanağı bulunmayan bu yöndeki uygulaması, Kurulumuz Başkanlığı'nca yargıya intikal ettirilecektir.

YÖK dışında MEB tarafından yapılmak istenen pedagojik formasyon eğitimine yönelik uygulamadan, adayların mağdur olmaması için bu açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber