Profesyonel ordu vatandaşın devlete olan güvenini artırır

Siyaset Bilimi Hocası Çaşın: Vatandaşın devlete güvenini artırır. Emekli Tümgeneral Kuloğlu: Mecburi askerlik de devam etmeli. Çünkü ordu-millet dayanışmasını sağlıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Ekim 2013 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞAKİR AYDIN - İSTANBUL

Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır gündemde olan profesyonel ordu tartışmaları, Hükümet'in zorunlu askerlik süresinin 15 aydan 12'ye indirileceğini açıklamasıyla yeniden alevlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, "Hedefimiz yıllar içinde profesyonel orduya geçmek" açıklaması, Türkiye'nin bu konuda artık dönülmez bir noktada olduğunu gözler önüne serdi. Konuya ilişkin AKŞAM'a değerlendirmelerde bulunan uzmanların görüşleri şöyle:

UZMANLAŞMA OLSUN MECBURİ DE DURSUN

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu: Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ihtiyaca göre, tecrübe ve teknik bilgi isteyen konularda uzman er ve erbaşlar devreye giriyor. Zaman, devamlılık ve teknik bilgiye olan ihtiyaç çerçevesinde ordudaki uzmanların sayısı da sürekli artıyor. Uzman ihtiyacı arttıkça ordu da zamanla kendiliğinden profesyonelleşiyor. Ama tabii bütünüyle profesyonel orduya geçip mecburi askerliğin tamamen ortadan kaldırılması doğru olmaz. Profesyonel ordu ile birlikte mecburi askerlik de devam etmeli. Tamamen kaldırılması demek, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş felsefesi ve ordu-millet dayanışmasına neden olan bağın ortadan kaldırılması demektir.

ÖNCE 12 SONRA 9 AYA İNMELİ

Emekli Albay Mithat Işık: Amerika, İngiltere ve Almanya gibi ülkeler bu sistemi uyguluyor. Bu kapsamda orduda

modernizasyonlar yapılıyor ve daha teknolojik silahlar alınıyor. Profesyonel orduya geçildiğinde bu silahların daha etkin olarak kullanılması mümkün olacaktır. Profesyonel ordu demek, ateş ve vuruş gücü yüksek ordu demektir. Türkiye en geç 2020'ye kadar tüm unsurlarıyla profesyonel orduya geçmiş olmasının uygun olacağını düşünüyorum. Bu kapsamda askerlik süresi de kademeli olarak kısaltılmalı. Önce 12, sonra 9 aya kadar indirilmeli.

GEÇİŞ SÜRECİ ÇOK İYİ ANALİZ EDİLMELİ

Terör ve Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Özeren: Profesyonel ordu konusunda Genelkurmay Başkanlığı, birkaç yıldır bu konuda ciddi adımlar atıyor. Bölgemiz son 10-15 yılın en istikrarsız dönemini yaşıyor. Dolayısıyla profesyonel ordu bu anlamda Türkiye için avantaj sağlayıcı bir olgu olacaktır. Özellikle terörle mücadelenin profesyonel birimler tarafından yürütülmesi her zaman sonuç alıcı olacaktır. Ama profesyonel orduya geçiş süreci de iyi analiz edilmeli. Bu süreç belli bir zaman dilimine yayılmalı ve zorunlu askerlik bu süreçte kademe kademe kısaltılmalı.

EKONOMİYE BÜYÜK MALİYET GETİRİYOR

Prof. Dr. Mesut Hakkı Çaşın (Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler): Suriye'deki kriz ve Irak'taki istikrarsızlık nedeniyle Türkiye'nin güneyindeki dış tehdit sürüyor. Bunların yanı sıra PKK'nın da ne yapacağı belli değil. Kısa vadede bir adım atılacaksa, tüm bunlar göz önünde bulundurularak atılmalı. Ama orta ve uzun vadede bakıldığında profesyonel orduya geçilmeli. Ordu mevcut haliyle Türk ekonomisine büyük bir maliyet getiriyor. Ayrıca iyi eğitimli, iyi mobilize olabilen, teknolojik güce sahip bir profesyonel ordu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının devlete olan güvenini daha da artırır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber