Belediye Başkanı'ndan şok açıklamalar...

Haber Giriş : 16 Mart 2006 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkâri Belediye Başkanı Metin Tekçe, Kürtlerin bir halk, PKK'nın da terör örgütü değil Kürtlerin haklarını dile getiren bir örgüt ve Güneydoğu'da yaşanan olayların da "savaş" olduğunu savundu.

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Tekçe, kendisinin Türk olmadığını ve "Kürdüm" diyenlerin baskı gördüğünü söyledi.

Milletvekilleri ile Tekçe'nin diyalogları komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı:

Başkan Musa Sıvacıoğlu (AKP): Savaş dönemi derken neyi kastediyorsunuz?

Tekçe: 1984'ten 1999'a kadarki dönem, bana göre Türkiye'de bir savaş dönemi.

İbrahim Özdoğan (AKP): Teröre savaş diyor yani.

Tekçe: Bu benim görüşümdür ama. Karşılıklı bir çatışma yaşanmışsa, ben buna savaş derim.

Şükrü Önder (AKP): Çok genelden biraz daha Hakkâri'ye doğru gidelim.

Tekçe: Farklı insanlarınız da, mesela, "ben Kürdüm" dediği dönemlerde, aslında hedef oluğunu da görüyoruz.

Metin Kaşıkoğlu (AKP): PKK bir terör örgütü mü yoksa hakkını arayan meşru bir kuvvet mi?

Tekçe: Bana göre, geçmişte çıkışı ne olursa olsun, şu anda Kürtlerin temel alanda istediği bazı düşünceleri de ifade eden bir örgüt. Kendi açımdan söyleyeyim. Benim şu anda siyaset yürütmüş olduğum partinin düşüncesiyle demokratik zeminde, Kürt sorununun çözümünde barışçıl bir ortamın yakalanmasına dönük söylemlerde eğer bir yerde buluşuyorsae, o insanların belirli haklarını da dile getiren bir örgüttür diyorum.

Kaşıkoğlu: PKK terör örgütü müdür, değil mi?

Tekçe: Değildir bana göre.

Enver Yılmaz (AKP): Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir belediye başkanı olarak, resmi birimlerin terör örgütü saydığı bir örgüte 'terör örgütü değildir' yönündeki kanaatinizi belirttiniz.

Tekçe: Eğer, iki alternatif bırakıyorsanız, birini mutlaka cevaplamam gerekiyorsa, tabii ki birini seçeceğim.

Yılmaz: Sizin, başta Türkiye Cumhuriyeti devleti olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ve Amerika'dan farklı bilgileriniz var mı ki, "PKK terör örgütü değildir" tanımını yapabiliyorsunuz?

Tekçe: Hayır.

Önder: Konuşmalarınızda "halklar" tabiriniz kullandınız. Halklardan neyi kastediyorsunuz?

Tekçe: Türkiye'deki halklar.

Önder: Yani Kürt ayrı bir halk, Laz ayrı bir halk, Çerkez ayrı bir halk?

Tekçe: Evet. Bana göre öyle. Ben Kürdüm. Kürtler bir halktır. Ben Türkiyeliyim ve gurur duyuyorum. Ama, Türklüğümle değil. Çünkü ben Türk değilim. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile Türkiyeliyim bana göre aynıdır.

"Aksu gidince hesaplaşacağız"

Tekçe, Şemdinli olayları sırasında ilçede güvenlik önlemi alan polislerin kendilerine hakaret ettiğini ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun Kürt olması nedeniyle, "Sizin İçişleri Bakanınız gidecek, ondan sonra hesaplaşacağız" dediklerini ileri sürdü.

Tekçe, Hakkâri bölgesinde 2004'te çatışmaların yeniden başlamasından sonra güvenlik güçlerinin halkın üzerinde baskısını artırdığını ileri sürerek, baskıları, "panzerle çarşı merkezinde hızlı gitmek, sabahlara kadar siren ve marş çalınması, yeni arama noktalarının kurulması, maskeli kişilerin ev baskınlarında kapı kırması" diye sıraladı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber