Özel güvenlikçi sayısı polisi geçiyor

Haber Giriş : 16 Mart 2006 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel güvenlikçilerin sayısı 170 bin kişilik polis sayısını geçiyor. 81 bin özel güvenlik personeli adayı temel eğitimlerini tamamlayarak ay sonunda sertifika sınavına girecek.

Bu adaylarla birlikte özel güvenlikçilerin sayısı 222 bini aşıyor. Böylelikle özel güvenlikçiler polise şimdiden 52 bin kişiyle fark atmış olacak.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Özel Güvenlik Yasası'yla birlikte özel güvenlikçiler yasal dayanağa kavuştu. Yasayla özel güvenlik personeline sertifika zorunluluğu getirilirken, özel güvenlik eğitim ve hizmet şirketlerinde patlama yaşandı. Şimdiye kadar 324 özel güvenlik eğitim kurumu ile 514 özel güvenlik hizmet şirketi açıldı. Özel güvenlikçiler için Emniyet Genel Müdürlüğü bugüne kadar 4 sınav düzenledi. Bu sınavlardan 85 bin 540 özel güvenlikçi sertifikalarını alıp hizmete başladı. 25 Mart'ta özel güvenlikçiler 5. sınava alınacak. Yaklaşık 4,5 aydır yapılmayan sınava rekor başvuru oldu. Temel eğitimlerini tamamlayan 81 bin özel güvenlikçi sınava katılacak. Yasa, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumların bünyesindeki özel güvenlik personeline sertifika zorunluluğu getirmeyerek kapsam dışı bıraktı. Kurumlardaki 56 bin özel güvenlik personeli 5 yıl sonra intibak eğitimine alınacak. 85 bin 450 özel güvenlikçi de sınavlarda başarılı olarak sertifikalarını aldı. Ay sonunda yapılacak sınava katılacak 81 bin kişi ile birlikte özel güvenlikçilerin sayısı 222 bin 450'yi bulacak. Böylelikle özeller polislerin sayısının hayli üstüne çıkmış olacak.

Havaalanları özel güvenliğe emanet

Özel Güvenlik Yasası'yla birlikte birçok kamu kurumu da güvenlik hizmetlerini özel güvenliğe bırakmaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde tüm hava limanları için yeni bir ihale hazırlığı içinde olduğu belirtiliyor. Hava limanlarında görev yapan polis sayısı hayli azaltılarak bu hizmet özel güvenliğe devredilecek. Petrol boru hatları, gaz boru hatları, TV vericileri, barajlar ve hidroelektrik santralları gibi tesisleri koruyan Jandarma da bu hizmetlerden çekiliyor. Jandarma bu hizmetleri özel güvenliğe bırakmak amacıyla protokoller hazırladı. Geçtiğimiz günlerde Telekom, güvenliğini sağlamak amacıyla 3 bin özel güvenlikçi alacağı bir ihale düzenledi. İhaleyi VİP, DAK ve Tepe Güvenlik aldı. Dev ihale özel güvenlik sektöründe örnek oluşturuyor.

Denetimler esnek olacak

Bu arada Özel Güvenlik Yasası sektör denetimlerini 2006 yılına bırakmıştı. Ancak İçişleri Bakanlığı valiliklere gönderdiği bir yazıda, denetimler konusunda biraz esneklik istedi. Edinilen bilgilere göre İçişleri Bakanlığı söz konusu esnekliği yasal dayanağa kavuşan şirketlerin henüz tam olarak hazırlıklarını tamamlayamaması nedeniyle istedi. Bakanlık kaynakları şirketlerin bazı eksikliklerini tamamlamasıyla birlikte, önümüzdeki günlerde sıkı bir denetime tabi tutulacağını belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber