İstihdam fazlası personelle ilgili bir konuda Danıştay'ca verilen bir kararı mütalaa etmek üzere, ilgili ziyaretçilerimizi, forum bölümüne davet ediyoruz.

Haber Giriş : 31 Aralık 2003 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam fazlası personelle ilgili bir konuda Danıştay'ca verilen bir kararı mütalaa etmek üzere, ilgili ziyaretçilerimizi, forum bölümüne davet ediyoruz.

Aşağıdaki karara ilişkin olarak tüm ziyaretçilerimizi www.memurlar.org adresinde yer alan forum bölümünde görüş alış verişine çağırıyoruz.

T.C.
DANIŞTAY
BEŞİNCİ DAİRE

Esas No:2003/2471
Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen : İbrahim Ünsal, Ataköy 9-10 Kısım,
B-31 BioK D:.40 , Ataköy/ İSTANBUL
Karşı Taraf ____ : T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü ? ANKARA
İsteğin Özeti ___ : T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Yönetim Organları Tüzüğünün iptali ile 1475 sayılı Yasaya tabi Banka personeline tanınan parasal hakların tarafına da verilmesi ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.
Danıştay Tetkik Hakimi ____ : Mahmut Ersert
Düşüncesi : Dava, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Yönetim Organları
Tüzüğünün iptali ve bu nedenle yoksun kaldığı parasal haklarının tarafına ödenmesine karar verilmesi ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.
Davacı, davalı Bankada çalışmakta iken, dava konusu Yönetim Organları Tüzüğü ile verilen yetki çerçevesinde istihdam fazlası personel olarak başka bir kuruma nakli yapılmıştır.
Yönetim Organları Tüzüğü Yönetim Kurulunun görev ve yetkilerinin dağılımının belirtilmesini öngördüğünden, Yasanın uygulanmasını göstermek üzere çıkarılan bir tüzük olmadığından, Resmî Gazetede yayımlanma zorunluluğu bulunmamaktadır.

4603 sayılı Yasanın 2. maddesinin 3. fıkrasının son cümlesinde, yeniden yapılandırma sürecinde bankalarca özel hukuk hükümlerine göre yeni istihdam edilecek personele ilişkin usul ve esasların Bakanlar Kurulunca belirleneceği; 4603 sayılı Yasanın geçici 1. maddesine 4743 sayılı Yasanın 6. maddesiyle eklenen 3. fıkrasında, Bankalarda 31.12.2002 tarihinden sonra özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalıştırılmayacağı, yeniden yapılandırma sürecinde bankaların yönetim kurullarınca gerek özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılmak üzere kendisine sözleşme teklif edilen ancak özel hukuk hükümlerine göre çalışmayı kabul etmeyen, gerekse özel hukuk hükümlerine göre çalışması uygun görülmeyip sözleşme imzalanmayan personelin, bankaların yönetim kurullarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirileceği kurala bağlanmıştır.

4603 sayılı Yasanın yukarıda anılan hükmü uyarınca Bakanlar Kurulunca çıkarılan 2002/3555 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile de yeniden yapılandırma çerçevesinde hertürlü işlemin yapılmasında bankaların yönetim kurullarının yetkili olduğu belirtilmiştir.

4603 sayılı Yasa ve anıları Bakanlar Kurulu kararında istihdam fazlası personelin belirlenmesi konusunda yönetim kurulu yetkili kılınmış olup, Yasada yönetim kurulunca bu yetkinin daha alt birimlere devrine ilişkin olarak herhangi bir hüküm getirilmemiştir.

Bu çerçevede dava konusu Yönetim Organları Tüzüğünün 4.23 maddesi ile 17.16 maddesinde istihdam fazlası personelin belirlenmesi yetkisi yönetim kurulu dışındaki daha alt birimlere devredildiğinden, yetki devrinin yönetim organları tüzüğü ile daha alt birimlere devredilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Dava konusu Tüzüğün diğer maddeleri bankada özel hukuk hükümlerine tabi olarak çalışan kişilere ve kredi veriimesine ilişkin Yönetim Kurulunun işleyişine yönelik düzenlemeleri içerdiğinden, davacıların hukuki durumunu etkileyici bîr yönü bulunmadığından bu kısma ilişkin istemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, Yönetim Organları Tüzüğünün istihdam fazlası personelin belirlenmesi ve bu duruma ilişkin olarak yetki devirlerini düzenleyen 4.23 ve 17.16 maddelerinin yürütülmesinin durdurulması, Tüzüğün diğer maddelerine ve parasal haklara ilişkin yürütmenin durdurulması isteminin ise reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı : Sadriı Bozkurt
Düşüncesi :
2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmemiş olduğu anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MiLLET! ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince davalı idarenin savunmasının geldiği görülerek işin gereği görüşüldü:
Dava; T,C, Ziraat Bankası Yönetim Organları Tüzüğünün iptali ve 1475 sayılı Yasaya tabi personele tanınan parasal ve özlük haklarının tarafına da ödenmesi istemiyle açılmıştır.
4603 sayılı Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun 2. maddesinin 3. fıkrasının son kısmında; öze! hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak personelin kadro sayısı ve unvanları ile ücret ve sair mali haklarının bankaların genel kurullarınca tespit olunacağı, yeniden yapılandırma sürecinde bankalarca özel hukuk hükümlerine göre yeniden istihdam edilecek personele ilişkin usul ve esasların Bakanlar Kurulunca belirleneceği, aynı Yasanın 4684 sayılı Yasayla değişik geçici 1. maddesinin 3. fıkrasında da, yeniden yapılandırma sürecinde bankaların yönetim kurulunca istihdam fazlası olarak tespit edilen personelin 4046 sayılı Kanunun 22. maddesine göre, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecekleri kurala bağlanmıştır.

4603 sayılı Yasanın geçici 1. maddesinin yukarıda yer aian 4684 sayılı Yasayla değişik 3. fıkrası 4743 sayılı Yasanın 6. maddesiyle değiştirilerek, "bankalarda 31.12.2002 tarihinden sonra özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personelin çalıştırılamayacağı, yeniden yapılandırma sürecinde bankaların yönetim kurullarınca gerek özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılmak üzere kendisine sözleşme teklif edilen ancak özel hukuk hükümlerine göre çalışmayı kabul etmeyen gerekse özel hukuk hükümlerine göre çalışması uygun görülmeyip, sözleşme imzalanmayan personelin, bankaların yönetim kurullarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirileceği hükmü getirilmiştir.

4603 sayılı Yasayla Bakanlar Kuruluna verilen yetki çerçevesinde çıkarılan 1.2.2002 gün ve 24658 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2002/3555 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 2. maddesinde, bankaların yeniden yapılandırılmaları ve özelleştirmeye hazılianmalarıyla ilgili her konuda karar almaya ve işlem yapmaya bankaların yönetim kurulunun yetkili olduğu belirtilmiştir.
Davanın çözümü açısından, bankanın yönetim kuruluna verilen bu yetkinin, daha alt yönetim kademelerine devredilip devredilemeyeceğinin belirlenmesi gerekir. Genel olarak yetki devri, bir konuda karar almak veya emir vermek hakkını başkasına devretmek ve elde edeceği sonuçtan onu sorumlu tutmak biçiminde tanımlanmaktadır. Yetki devrinin ancak yasanın açık izin vermesi halinde ve yine açıkça izin verdiği konularla sınırlı olarak yapılabileceği kuşkusuzdur.

Gerek 4603 sayılı Yasa, gerekse bu Yasada değişiklik yapan 4684 sayılı Yasa ite 4743 sayılı Yasada ve bu Yasa uyarınca çıkarılan Bakanlar Kurulu kararında; istihdam fazlası personelin belirlenmesi ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesi hususunda bankaların yönetim kurulları yetkili kılınmış, bu yetkinin devredilebileceğine ilişkin herhangi bir hüküm getirilmemiştir. Eğer yasa koyucu yasayla verilen bu yetkinin devrini öngörseydi, 4603 sayılı Yasanın yürürlük tarihinden sonra, bu Yasada değişiklik yapan yasalarla böyle bir yetki devrine olanak sağlardı. Aksine 4684 ve 4743 sayılı Yasalarda istihdam fazlası personelin belirlenmesi yetkisi açıkça bankaların yönetim kurullarına verilmiştir. Öte yandan, bankanın anasözleşmesi ile yönetim kurulunun personel hakkında her türlü kararı alabileceği ve bu yetkilerini daha alt kademelere devredilebileceğini yolunda düzenlemeler yapılmasına karşın istihdam fazlası personelle ilgili konularda açıkça bir düzenleme getirilmemiştir.

Dolayısıyla yasayla yönetim kuruluna verilen ve devri hakkında herhangi bir hüküm getirilmeyen istihdam fazlası personelin belirlenmesi yetkisinin yönetim kurulu kararı ile daha alt yönetim kademelerine devrine olanak bulunmamaktadır.

Oysa, dava konusu Yönetim Organları Tüzüğü'nün 4.23 maddesinde; Yönetim Kurulunun, bankanın yeniden yapılandırılmasına ilişkin çıkarılan ve çıkarılacak olan kanunlar çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek başka kurumlara devredilecek personelin tespiti ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesi konusundaki yetkisini Destek Hizmetlerinden sorumlu Murahhas Üye'ye devreder biçiminde ve yine 17.16 maddesinde, Yönetim Kurulunun devrettiği bu yetki çerçevesinde Murahhas Üyenin; Bankanın yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak çıkarılan ve çıkarılacak olan kanunlar çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek başka kurumlara devredilecek personelin tespiti için Murahhas Üyeler arasında koordinasyon sağlayarak karara bağlar ve Devlet Personel Başkanlığina bildirilmesi istemlerini yürütür ve bu konuda Yönetim Kurulunu bilgilendirir biçiminde düzenlemeler yapılmıştır.


Bu çerçevede, yukarıda anılan Yasa hükümleri ve düzenlemeler İle açıklamalardanda anlaşılacağı üzere, 4603 sayılı Yasa Ne bankaların yönetim kuruluna verilen bu yetkinin, yönetim kurullarınca daha alt yönetim kademelerine devrine olanak bulunmadığından, Ziraat Bankası Yönetim Kurulunca çıkarılan Yönetim Organları Tüzüğünün yukarıda anılan 4.23 ve 17.16 maddelerinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan; Yönetim Organları Tüzüğünün diğer maddeleri, bankada özel hukuk hükümlerine göre çalışan personel ve bankanın diğer işlemleri ile ilgili olduğundan, bu kısımlara ilişkin olarak açılan davada, davacının dava açma ehliyeti bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu "Yönetim Organları Tüzüğünün" 4.23 ve 17.16 maddeleri yönünden 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinin 2. fıkrasında öngörülen koşullar gerçekleşmiş olduğundan yürütülmesinin durdurulmasına, diğer maddeler ve parasal haklar yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 4.11.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan Üye Üye Üye Üye ,
Ender Mehmet Fettah Günay Esen
ÇETINKAYA ÜNLÜÇAY OTO ERDEN EROL
19.11.2003


AŞAĞIDAKİ YORUMLAR FORUM BÖLÜMÜNDEN hukuk_devleti NİCKNAMELİ ZİYARETÇİMİZİN GÖRÜŞLERİNDEN ALINMIŞTIR

YORUMLAR

İPTAL EDİLEN MADDELER
4.23. Banka'nın yeniden yapılandırmasına ilişkin olarak çıkarılan ve çıkarılacak olan kanunlar çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilerek başka kurumlara devredilecek personelin tespiti ve Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmesi konusundaki yetkisini Destek Hizmetlerinden sorumlu Murahhas Üye'ye devretmiş olup, toplantılarda konuya ilişkin bilgi alır.

17.16. Banka'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak çıkarılan ve çıkarılacak olan kanunlar çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilerek başka kurumlara devredilecek personelin tespiti için Murahhas Üyeler arasında koordinasyon sağlayarak karara bağlar, Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmesi işlemlerini yürütür ve bu konuda Yönetim Kurulu'nu bilgilendirir.

Halk ve ziraat bankası'ından ifp yapılan 16000 personele yeni bir yasa çıkmadan geri dönüş imkanı doğmuştur.

Kamu bankalarının yönetimleri iyi niyetli olması durumunda 16000 personeline (7000-8000 emekli personel hariç) bu kararla davetiye çıkarabilir. Halk bankasının 3500-4000 civarında personele ihtiyacı olduğu bilinmektedir.

İfp personelin yapması gerekenler.

1) idare mahkemelerde davaları devam eden kamu bankaları ifp personelleri danıştay kararını gecikmeden dava dosyalarına sunsunlar.

2) dava açmamamış veya davaları sonuçlanmış personel bu karar eki ile birlikte

A) devlet personel dairesi başkanlığı'na
B) geçmiş dönemde çalıştıkları kamu bankalarına

7. Gün süre belirmek kaydı ile noterden ihtarname çekmeleri gerekmektedir.

Not: kamu bankalarını'da zor durumda bırakmamak için, gerçekten bankasında çalışmak isteyen ve sözleşme teklif edilmesi durumunda sözleşmeyi kabul edecek kişiler yukarıda belirtilen hukuksal girişimleri başlatmalıdırlar.

Hukuk sistemine güven bir kez daha kanıtlanmıştır.

Tüm ifp personeline saygılar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber