Öğretmene fahiş cezai şart Yargıtay'dan döndü

Haber Giriş : 17 Mart 2006 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçi statüsünde çalışan öğretmene 20 bin YTL'lik cezai şart koşulması Yargıtay'dan döndü. Yargıtay, 1500 YTL maaşa 20 bin YTL cezai şart koşulmasını "fahiş" buldu.

Ali İhsan Tülü, Denizli'deki bir dersaneye 1500 YTL maaş karşılığı işe başladı. Dersane iş sözleşmesinde Tülü'den işten ayrılması durumunda 20 bin YTL'lik cezai şart istedi. Ancak bir süre sonra Tülü işten ayrılınca, dershane icra takibi başlattı.

Öğretmen Tülü, Denizli İş Mahkemesi'nde icra takibine itiraz etti. Mahkeme bu itirazın iptaline karar verdi. Karar, Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nde temyiz edildi. 9.Hukuk Dairesi, 20 bin YTL'lik cezai şartı fahiş bularak bozma kararı aldı. Yargıtay'ın konuya ilişkin kararı şöyle:

"Mahkemece, iş sözleşmesinde iki taraflı olarak kararlaştırılan cezai şart yönünden davalı işçi aleyhine yapılan icra takibinde itirazın iptaline karar verilmiştir. Iş sözleşmesinde belirlenen cezai şart tutarı 20 milyar TL. olup icra takibine tamamı konu edilmiş ve mahkemece herhangi bir indirime gidilmeksizin karar verilmiştir. İşçi ücretinin 1 milyar 500 milyon TL olarak belirlendiği bir sözleşmede 20 milyar TL olarak kararlaştırılan cezai şart oldukça fahiştir. Öğretmen olan davalı işçi yönünden fahiş olan cezai şartın Borçlar Kanununun 161/son maddesi uyarınca indirime tabi tutulması gerekir. Mahkemece indirime dair bir karar verilmemiş olması hatalı olup kararın bu yönden bozulması gerekmiştir."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber