EPDK atamasında hemşeri kriteri

Haber Giriş : 18 Mart 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nda (EPDK) boş bulunan ikinci başkanlık ile iki üyeliğine atama yapıldı. EPDK'da üye olan Yusuf Tülek ikinci başkanlığa getirilirken, Cemil Kılıç ile Celal Ustaoğlu da da üye olarak atandı. Atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Böylece Kasım ayından bu yana yedi kişiyle toplanan EPDK'da, yasal sayı tamamlanırken, AKP hükümetinin, 9 kişiden oluşan EPDK'ya yaptığı atama sayısı 6'ya yükseldi. Sayısal kompozisyon açısından bakıldığında bu sonuç, ciro büyüklüğü 65 milyar dolara ulaşan elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG piyasalarına ilişkin denetim ve karar kontrol mekanizmalarının da hükümete geçtiği anlamına geliyor.

ÜYELİK YARIŞI: Kulislerden sızan bilgilere göre, dört aydır 100'ü aşkın kişinin üye olmak için yarıştığı EPDK'ya getirilen iki yeni ismin belirlenmesine hemşerilik bağları belirleyici oldu. Yeni üyelerden Celal Ustaoğlu'nun Rize Güneysu'lu Başbakan Tayyip Erdoğan ile; Cemil Kılıç'ın ise Ordulu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile hemşeri olduğu belirtiliyor. Ustaoğlu, EPDK'dan önce Tüpraş'ta genel müdür yardımcılığı, Sayıştay kökenli olan Cemil Kılıç ise TETAŞ Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

KARISI DA AKP ADAYIYDI: Celal Ustaoğlu'nun eşi Gülser Ustaoğlu'nun da 2002 genel seçimlerinde AKP Kocaeli'nden milletvekili adayı olduğu öğrenildi. Gülser Ustaoğlu'nun AKP'li Kocaeli Belediyesi'nde Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptığı da belirtildi.

BAŞBAKAN MÜLAKAT YAPTI: EPDK'ya atanan yeni isimlerin, geçen pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından "mülakat" yöntemiyle belirlendiği öğrenildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Güler'den EPDK adayları için bir kısa liste belirlemesini istedi. Güler'in bu talimat üzerine altı kişilik bir liste hazırladığı, Başbakan Erdoğan'ın da bu altı adayla tek tek görüştükten sonra kararını verdiği belirtildi. Bu görüşmelerin ardından, Bakanlar Kurulu imzaları tamamlanarak atama kararnamesi Köşk'e gönderilirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kararnameyi üç günde onaylaması dikkat çekti.

KONTROL AKP'DE: İlk kurulduğunda elektrik ve doğalgaz piyasasının düzenlemek ve denetlemekle görevli EPDK'ya daha sonra çıkarılan Petrol Piyasası Kanunu ile petrol piyasası, ardından da LPG piyasası bağlandı. Dört piyasanın ciro üzerinden toplam büyüklüğü 60-65 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle birlikte, EPDK'nın denetim ve düzenleme yükü katlanarak artacak. EPDK, kısa dönemde enerji özel sektöründe, yatırım kararları, fiyatlandırma gibi konularda büyük önem taşıyan onay ve denetim süreçlerinde tek söz sahibi olacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber