Bursa, dünyaya ekmek fırını ihraç ediyor

Bursa merkezli faaliyetini sürdüren ve dünyanın çeşitli ülkelerine ekmek yapma makinesi üreten Barmak A.Ş. dünyayı doyuruyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Ekim 2013 19:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bursa, dünyaya ekmek fırını ihraç ediyor

Bursa merkezli faaliyetini sürdüren ve başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ekmek yapma makinesi üreten Barmak A.Ş. Genel Müdürü Derya Barutçuoğlu Çilek, "Bizim ekmek kütüphanemiz var. Önce orada müşterimize ekmeğini seçtiriyoruz. 'Hangi tür ekmeği üreteceksiniz?' diyoruz. Bizde reçetesi var, ona göre yönlendirme yapıyoruz. Sattığımız makinelerle üretilen ekmeklerle dünyayı doyuruyoruz" dedi.

Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 16 bin metrekarelik kapalı alanda 120 kişi ile faaliyetini sürdüren Barmak A.Ş.'nin Genel Müdürü Derya Barutçuoğlu Çilek, sektördeki gelişmeler ve faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yıllık 600 ton sac işleme kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Çilek, talebe göre çeşitli ekmek yapma makinesi üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bu yıl sonuna kadar yaklaşık 10 milyon euroluk makine ihracatı gerçekleştirmeyi öngördüklerini belirten Çilek, önümüzdeki yıl için de 15 milyon euroluk makine ihracat hedeflerinin bulunduğunu açıkladı.

HER ÜLKENİN EKMEĞİ FARKLI

Dünyanın farklı ülkelerinde farklı ekmek tüketimi olduğunu kaydeden Çilek şu bilgileri verdi:

"Bizim ekmek kütüphanemiz var. Önce orada müşterimize ekmeğini seçtiriyoruz. 'Hangi tür ekmeği üreteceksiniz?' diyoruz. Bizde reçetesi var, ona göre yönlendirme yapıyoruz. Sattığımız makinelerle üretilen ekmeklerle dünyayı doyuruyoruz. Her ülkenin ekmek kültürü ve çeşidi var. Türkiye'de francala ekmek ya da Türk pidesi var. Simidimiz mesela dünya markası oldu. Farklı ekmek çeşitlerinde ise yassı ekmekler, lavaş tarzı ekmekler, daha yassı olan pita, batom tarzı ekmekler var. Kuzey Avrupalıların tükettiği bol Çavdarlı ekmekler var. Ruslar'ın kendi kerpiç ekmekleri var. Bu ekmeklerin de kendine özgü prosesleri var."

'TÜRKİYE'DE GERİYE DÖNÜŞ VAR'

Türkiye'deki pazara bakıldığında geriye dönüş yaşandığını dile getiren Çilek, "Türkiye zor bir pazar. Türkiye'de ekmek sektöründe geriye dönüş var. Kara fırınlar bunun en önemli göstergesi. Bunlar olduğu sürece sektörün gelişmesi çok da mümkün değil. Dünyada kara fırın olgusu yok. Burada makineye de ihtiyaç yok. Çünkü herşey el ile yapılıyor. Fırın zaten taştan örme bir fırın. Sektörde teknolojik anlamda bir gerileme söz konusu." 'PAKETLİ EKMEK PAZARINDA BÜYÜME VAR'

Türk kültüründe ekmeğin önemli bir yerinin olduğuna dikkat çeken Çilek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günlük kişi başı 400 gram ekmek tüketiyoruz. Bu da ciddi bir rakam. Bir ekmekten fazla ekmek yiyoruz. Gelir seviyesi yüksek yerlerde tüketim düşüyor ama diğer bölgeler dengeliyor. Günde 10- 15 ekmek yiyen evler var. Ekmek tüketiminin her zaman artan trendi var. Nüfusla yakın ilişkili. Ama ekmek tüketim tarzı değişiyor. Daha önce francala yerken, şimdi farklı ekmek yiyoruz. Paketli ekmek pazarında bir büyüme var. Çeşit ekmek pazarı da büyüyor. Bunun dışında ekmek porsiyonları küçülüyor. İsrafı engellemek için panini, ciabet gibi ekmek çeşitleri üretimi var."

'ABD BAKİR PAZAR'

Yeni pazarlar çalışmaları yaptıklarını da açıklayan Çilek, "Hedef pazarlarımız Irak, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetler. Yoğunluklu olarak o bölgelere çalışıyoruz. Katar'da büyük bir projemiz var. Hollanda, Sudan, Rusya, Finlandiya'ya sürekli çalışıyoruz. Ancak Uzak Doğu'da çok ekmek tüketilmediğinden hedef pazarımız değil. Nüfus çok fazla ama ekmek yeni yeni tüketiliyor. ABD'de de bakir pazarlarımız arasında yer alıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber