Radikal: Okullarda vali onaylı Adnan Hoca dersleri

Haber Giriş : 19 Mart 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şık giyimli konuşmacı söze tipik bir fen dersi veriyormuşcasına başlayıp yerkürenin oluşumundan, gezegenlerden, dünyanın güneşe uzaklığından bahseder. Neden sonra ısı kaynağının 'mühendis'inin kim olduğunu sorar ve yanıt beklemeden devam eder: "Astronom Sir Fred Hoyle'un dediği gibi, aslında yaşamın akıl sahibi bir varlık tarafından meydana getirildiği o kadar açıktır ki, insan bu açık gerçeğin neden yaygın olarak kabul edilmediğini merak etmekte. Hoyle'a göre bunun nedeni bilimsel değil psikolojik."

2005'in mart ayı. Yer, İstanbul'un seçkin liseleri arasında yer alan Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi. Öğrenciler ve öğretmenler kütüphanede toplanmış, 'Uzay ve Yer Bilimleri' başlıklı sunumu dinlemektedir. Öğrencilerin ifadesiyle 'kendilerini bilgilerini sorgulamaya yönelten' sunum, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tavsiyesi ve İstanbul Valiliği'nin resmi izniyle yapılmaktadır. Milli Değerler Vakfı'nın (MDV) sunumu yapan kişi ise 'konusunun uzmanı' diye tanıtılan Turgut Aksu'dur.
MDV ve Turgut Aksu'nun okullardaki faaliyetleri Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi ile sınırlı da değildir...

Bir gün içinde onay
Faaliyetler, MDV'nin 21 Şubat 2005 tarihinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kültür Daire Başkanlığı'na bir dilekçeyle başvurmasıyla başlar. Dilekçede kentteki 35 okulun MDV'den konferans talebinde bulunduğu öne sürülerek izin istenir. Dilekçede konferans metninin de bazı CD'lerle birlikte müdürlüğe sunulduğu da yazılıdır.
Milli Eğitim Müdürlüğü ise 24 Şubat tarihli yazısıyla durumu Valiliğe iletir. Yazıda müdürlüğün bünyesinde oluşturulan değerlendirme komisyonunun MDV'nin talebini incelediği belirtilir. Milli Eğitim Müdürlüğü, vardığı kararı noktasına virgülüne dokunmadığımız şu ifadelerle yazıyla Valiliğe açıklar:
"Milli Değerler Vakfı olarak araştırmacı Turgut Aksu tarafından, uzmanlık alanı olan 'Uzay ve Yer Bilimleri' ile ilgili konularda konferansları ekte isimleri belirtilen ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere, ücret talep edilmeden konferanslar düzenlemek istedikleri ile ilgili yazıları ile bildirilmektedir. Konu ile ilgili müdürlüğümüzde kurulan komisyon kararı gereği; yazılarında belirtilen okullarımızda, Türk Milli Eğitimi'nin genel esasları çerçevesinde, okul idarelerinin denetim, gözetim ve sorumluluğunda, ücretsiz düzenlenmesi, sonuçtan müdürlüğümüze rapor halinde bilgi verilmesi şartıyla müdürlüğümüzce uygun görülmektedir. Makamınızca da uygun görüldüğü takdirde olurlarınıza arz ederim."
Valilik hemen aynı gün içinde talebi onaylar ve bu onay vakfın dilekçesinde adı geçen okulların bulunduğu ilçe milli eğitim müdürlüklerine de gönderilir.

Peki konferansı kim istedi?
İzni koparan MDV üyeleri hiç zaman yitirmeden söz konusu okullarla temasa geçer. Okul yöneticilerine bir bir telefon ederek öğrencilere konferans vermek istediklerini, gerekli izni aldıklarını söylerler. Halbuki MGV, İl Milli Eğitim'e yazdığı dilekçede, kendilerine okullardan talep geldiğini belirtmiştir.
Tüm bunlardan habersiz okullardan biridir Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi. Zaten, okul yönetimine, 3 Mart 2005'te ilçe milli eğitim müdürlüğünden ilgili yazı gelmiştir. Çok geçmeden MDV, 'uzman'ıyla birlikte okulun kapısındadır.

Oysa İl Milli Eğitim ya da Valilik'teki yetkililer kendilerine gelen talebi yeterince inceleselerdi ya da incelemek isteselerdi bilimin temel teorilerinden biri olan evrim teorisini karalamaya yönelik propaganda yapıldığını görmeleri işten bile değildi. Ayrıca dikkatli gözlerin, talepten, yıllardır Bilim Araştırma Vakfı çatısı altında, evrim teorisi karşıtı kampanyalara imza atan ve kamuoyunda Adnan Hoca ya da Harun Yahya olarak tanınan Adnan Oktar'ın tarzını fark etmesi de zor olmazdı. 1980'li yıllarda basında sosyete tarikatı iddialı haberle gündeme geldi. 1987 yılında kronik paranoya tedavisi gören Oktar'a 'Laikliğe aykırı hareket ve şahsi çıkar amaçlı dini propaganda yapmak'tan yargılandığı davada Adli Tıp Gözlem Dairesi'nden cezai ehliyeti yok raporu verilmişti.

Okullarda sunumu yapan ve vakıf tarafından 'konusunda uzman' diye tanıtılan Turgut Aksu ise Oktar'ın 'şantaj yapmak' ve 'çete kurmak'tan yargılandığı davada, 'çete'nin siyasi bağlantılarını sağlamak suçlamasıyla sanık sandalyesine oturtulmuş biri. Davayı bitiren ise mahkûmiyet ya da beraat kararı değil, zamanaşımı süreci oldu.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Aksu'nun Adnan Hoca ile bağlantısı olduğunu bilmediklerini vurguladı. Balıbey, "Bizim Turgut Aksu'dan da haberimiz yok. Kimin mahkemesi var, takip etme şansımız yok. Fizik ve fen bilgisi öğretmenleri tarafından oluşturulan komisyona konferans belgelerini ve CD'sini incelettirdik" dedi.
Öğrencilerden biri, sunumdan edindiği izlenimi şöyle anlatıyor: "Bize gökyüzü cisimlerini, DNA'nın yapısını, evrenin oluşumunu anlattılar. Her konu arasında 'Bunu kim yaptı' deniyordu. Giyimleri çok şık, bize yaklaşımları çok kibardı. Ancak 'Bunu kim yaptı' derken bizim anlatılanları sorgulamamız isteniyordu. Açıkça dinden bahsedilmedi ancak bunu hissettik." Seyrantepe Sadık Ahmet Lisesi de vakfın sunum yaptığı bir başka okul. Okul yöneticilerinden biri "Yarım saat sürdü. Biraz şüphelerimiz vardı. Acaba başka bir konu mu diye. Konferansta biz de bulunduk. Aslında çok uç bilgiler verilmedi. Gerçekten akıl durdurucu büyük vakalar anlattılar, hayretler içinde izledik" diyor.

Yöneticilere çıkışmışlar!
Vakfın dilekçesinde yer alan okulların birçoğunun yöneticisi kendileriyle temasa geçildiğini doğruladı. Kimi okul yöneticileri yer sıkıntısı gibi gerekçelerle talebi reddetmiş. Kimileri resmi izin belgesine rağmen anlatılacakları bilimsel bulmadığı için sunuma karşı çıkmış. Kimileri de Valilik ve İl Milli Eğitim'in yapamadığını yapıp internette kısa bir araştırmayla MGV'nin Adnan Hoca ile bağlantılı olduğunu anlayarak sunuma izin vermemiş. Taleplerinde ısrar eden MGV üyelerinin, okulunda konferans salonu bulunmadığını söyleyen bir yöneticiye "Nasıl izin vermezsiniz. Elimizde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün izni var" diye çıkıştığı da olmuş.

--------------------------------------------------------------------------------

'Uzman'ı yakından tanıyalım
Milli Değerler Vakfı'nın sitesinde 'uzman' olarak tanıtılan Turgut Aksu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiği özgeçmişinde de uzay ve yer bilimleriyle ilgili yurtiçi ve yurtdışında 250 konferans verdiğini belirtiyor. Aksu'nun özgeçmişinde yüksek lisansını Washington, doktorasını da Kaliforniya üniversitelerinde uzay ve yer bilimleri konularında yaptığı ifade ediliyor. Aksu'nun özgeçmişinde var olan ama MDV'nin sitesinde olmayan bilgiler ise şöyle: Aksu, Adnan Hoca ve adamlarının 'Tehditle menfaat sağlamak', 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek' suçundan yargılandığı davanın sanığıydı. Dava kapsamında Aksu'nun vakfın siyasi sorumlusu olduğu ve siyasi bağlantıları gerçekleştirdiği öne sürülmüştü. İddialardan biri de Aksu'nun 1995'ten sonra DYP ile Refah Partisi'nin bir araya gelmesinde etkili rol oynadığıydı. Aksu, İstanbul 1 No'lu DGM'de 7 Nisan 2000 tarihli duruşmada Adnan Hoca ile birlikte çıktığı duruşmada hakkındaki iddiaları reddetti ve "Aile çevremden dolayı siyasi ve askeri çevreyle ilişkim vardır. Bilim Araştırma üyesiyim, Adnan Oktar'ı tanırım" dedi.
Sanık avukatları 10 Ocak 2000'de başlayan yargılama sürecinde davanın görüldüğü tüm mahkemelerde 'reddi hâkim' talebinde bulundu. Beş yıl içinde 10 mahkeme dolaşan dava, sonunda geçen yıl zamanaşımından düştü.

--------------------------------------------------------------------------------

Milli Eğitime giden dilekçe
MDV'nin konferans talebi, İl Milli Eğitim Müdürü'nce onaylandı.

Milli Değerler Vakfı'nın, okullarda konferans vermek için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiği dilekçede, okulların vakıftan, konferans talebinde bulunduğu iddia edilerek bir liste veriliyor: Dilekçedeki ifadeler şöyle:
"Ortaöğretim 2004-2005 yılı ikinci okul dönemi vakfımızdan konferans talebinde bulunan okullar:

Tarihleri belirlenmiş okullar:

Kâğıthane, Ekrem Cevahir Çok Programlı Lise: 8-9 Mart

Kâğıthane İmam-Hatip Lisesi: 1 Mart

Seyrantepe Sadık Ahmet Lisesi: 2 Mart

Bakırköy İmam-Hatip: 22 Şubat

Üsküdar Hacı Sabancı Lisesi: 7 Mart

Kadıköy Ticaret Lisesi: 23 Mart

Tarihleri ikinci dönem başı belirlenecek okullar:

Halide Edip Adıvar Lisesi, Üsküdar

Haydarpaşa Lisesi, Üsküdar

Üsküdar Ticaret Meslek Lisesi

Çamlıca Kız Lisesi

Kandilli Kız Lisesi

Çengelköy Lisesi

Kadıköy İmam-Hatip Lisesi

Erenköy Kız Lisesi

Beyoğlu Anadolu Lisesi

Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi

Beşiktaş Lisesi

Mecidiyeköy Lisesi

Ümraniye İmam-Hatip Lisesi

Maltepe İmam-Hatip Lisesi

Pendik İmam-Hatip Lisesi

G.O.Paşa Plevne Lisesi

Bağcılar Devran Lisesi

Özel Çınar Lisesi, Esenler

Bahçelievler Aka Koleji

Üsküdar Mehmet Rauf Lisesi

Güngören İmam-Hatip Lisesi

Etiler Lisesi

Validebağ Sağlık Meslek Lisesi

Bayrampaşa Sağmalcılar Lisesi

Bayrampaşa Tuna Lisesi

Esatpaşa Ticaret Meslek Lisesi

50. Yıl Tahran Lisesi

İntaş Lisesi Kadıköy"

--------------------------------------------------------------------------------

Bu kapı Milli Eğitim'den onaylı, ama kapalı
Milli Değerler Vakfı (MDV) internet sitesindeki bilgilere göre 1997'de İstanbul'da kuruldu. Vakfa telefon numarasından ulaşmak mümkün olmadı, internette verilen adreste ise MDV tabelası bulunan bir ofis göze çarpıyor. Ofis genellikle kapalı, kapıda 388 numaralı dükkana danışılması isteniyor. İki dükkan yanda bulunan bu ofiste görevli bir genç ise pazartesiden itibaren hergün vakıf ofisinde birinin bulunacağı bilgisini veriyor. Vakıf sitesinde amacını şöyle açıklıyor: "Kültür hayatımızda önemli etkileri bulunan tarihi, bedii, kültürel ve sanatsal maddi ve manevi değerleri araştırmak, araştırma neticelerini teşhir etmek, sosyal ve pozitif bilimlerdeki en son gelişmeleri takip ederek milli kültürümüze etkilerini araştırmak, araştırma neticelerini kamuya mal etmek." Rengarenk Canlılar, Sevimli Dostlarımız adıyla hazırlanan belgeseler vakfın internet sitesinde de yer alıyor. Belgeseller önce doğadaki canlılardan bahsederek başlıyor. Satır aralarında verilen mesaj ise aynı: Yaratılış.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber