'Mührü Süleyman' otu her derde deva

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Murat Dağı'nda yetişen Mührü Süleyman Otu her derde deva oluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2013 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Mührü Süleyman' otu her derde deva

70'i aşkın Endemik bitki türü barındıran Murat Dağı'nın Karapınar Yaylasında bulunan kayın ağaçları altında ve nemli dere yataklarında yetişen Mührü Süleyman Otu, kalk dilinde Boğumluca otu, Boğumluca kökü, Dolama otu olarak biliniyor.

Latince ismi Polygonatum Multiflorum olan ve toprakaltı kök gövdeleri üzerinde mührü andıran izler bulunduğundan Süleyman'ın mührü anlamına geldiği için halk arasında Mührü Süleyman Otu adı verilen bu şifalı otun her derde deva olduğunu söyleyen bölge halkı, genellikle kökleri olmak üzere menopozdan kırık kemiklere kadar çeşitli durumlarda kullanıyor. Deri üzerine uygulandığında köklerin kesik ve çürüklerin, deri tahrişleri ve iltihaplarının iyileşmesini hızlandırdığı söylenmektedir.

Bazı aktarlar ve tıbbi bitki uzmanlarınca Akne, deri lekesi ve her türlü deri kusurlarında yüzü yıkamak için kullanıldığı, bitki çayı olarak kullanıldığında menopoz, hazımsızlık, diyabet, kırık kemikler, uykusuzluk, böbrek ağrıları ve hatta kısırlık gibi durumlara iyi geldiği ifade edilen Mührü Süleyman Otunun ilk defa 1930'da Langeçker tarafından diyabet için kullanıldığı gözlemlenmiş ve deneylerden sonra muhtemelen glükokinin içeriği sayesinde, besinsel hiperglisemi ile mücadele etmekte etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Yörede yaşayan halk tarafından toplanıp kullanılan Mührü Süleyman Otunun çok çeşitli faydaları bulunduğunu dile getiren vatandaşlar, otun tamamını kaynatarak suyunun içilmesi, kökleri taze iken yenmesi veya kurutulup toz haline getirilip Bala karıştırılarak yenmesi halinde Kuvvet verici, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, şeker hastalığına, gut hastalığına, mide ve bağırsak tembelliğine, sinirleri yatıştırmaya, uykusuzluğa, iştah açmaya, nefes darlığı ve astıma ve göğüs yumuşatmaya kadar bir çok derde karşı kullandıklarını belirttiler.

10 yıl önce Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Mührü Süleyman Otunu incelemeye gelen 2 uzmanın, Çukurören köylüleri ile yaptıkları toplantıda; bu bitkinin çok kıymetli ve endemik olduğunu, kesinlikle kökleri ile birlikte toplanmaması gerektiğini söylediler. Bu bitkinin yapraklarından, kangren hastalığında damar açıcı, tedavi edici özelliği olduğunu belirten uzmanlar bu konuda ilaç yapımı araştırmalarının devam ettiğini bildirdiler.

Bahar aylarında yeşil renkte çiçek açan, kökleri yerin 20-40 cm. derinliğine inen, 10-15 cm yaprakları bulunana ve 40-60 cm. kadar boyu olan Mührü Süleyman Otunun salkım halinde ve nohut büyüklüğünde olan meyveleri, parlak, mavi ve mor renktedir. Kökü ince ve parmak büyüklüğünde, boğumlu, kollu ve çubuklar halinde ve tüylüdür. Kökünün, kendine has kokusu ve hafif tadı olan, çok yıllık bitki hakkındaki araştırmaların halen devam ettiği biliniyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber