ODTÜ, çimento uzmanı yetiştirecek...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2006 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye'nin ilk ''Çimento Mühendisliği Yüksek Lisans Programı''nı açıyor.

Soruları yanıtlayan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, çimento sanayinde Türkiye'nin, dünyada 7, Avrupa'da da 2. büyük ülke olduğuna dikkati çekerek, ülke için böyle önemli bir alanda, teknoloji geliştirmek gerektiğini söyledi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin (TÇMB) önerisi ve desteğiyle Türkiye'nin ilk Çimento Mühendisliği Yüksek Lisans Programı'nı açtıklarını bildiren Akbulut, eğitimin 2006-2007 akademik yılında başlayacağını belirtti. Akbulut, bu alanda yüksek lisans yapmak isteyen mühendislik ve fen fakültesi mezunlarının 28 Nisan'a kadar başvuruda bulunabileceğini kaydetti.

DÜNYADA DA ÖRNEĞİ AZ...

Rektör Akbulut, dünyada da sınırlı sayıda örneği bulunan bu yüksek lisans programının, makine, kimya, inşaat mühendislikleri gibi farklı disiplinlerle işbirliği içinde yürütüleceğini ifade ederek, ''amaca yönelik çimento üretimi'' üzerinde duracaklarını söyledi.

''Çimento'' deyince insanların aklına klasik, standart bir ürün geldiğini ancak değişen teknolojiyle birlikte bu alanda da ihtiyaçların çeşitlendiğini anlatan Akbulut, şöyle konuştu:

''Çok yüksek bir bina yaptığınız zaman, çok özel bir çimento geliştirmeniz gerekiyor. Deniz üzerinde köprü yaptığınızda neme, aşınmaya dayanıklı, çölde bir köprü yapacaksınız, suyun altında bir bina ya da depreme dayanıklı bir yapı inşa edecekseniz buna göre çimento kullanmanız gerekiyor. Mesela Rusya'da bina yapılırken uzun süre kar altında kalacağı gözetilerek, uygun yapıda çimentoya ihtiyaç duyuluyor.

Ayrıca, ileride kimse bilemiyor, Ay'da, Mars'ta yerleşim alanı planlanıyor. Pekala su bulunduğu zaman, orada betondan yapılmış malzemeler kullanılabilir. Dünya'dan taşımak yerine bazı yapılar yerindeki malzemeden yapılabilir, buna bile hazırlıklı olmak gerekiyor.

Bunlar için yetişmiş eleman gerekir. Araştırma yapmadan özel amaçlı malzeme üretemezsiniz.''

ULUSLARARASI KATILIM BEKLENİYOR

Çimento fabrikalarının, özel amaçlı çimento için bu alanda uzman insanlara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Akbulut, ''Bu işin kimyasını, mekaniğini, özelliklerini iyi bilen kimyacılar, kimya, makine, metalürji mühendisleri hatta malzeme doğadan toplanacağı için maden mühendisleri, jeologlar gibi çok çeşitli alandan insanlara çimento konusunda master vermeyi planlıyoruz'' dedi.

Akbulut, çevre ülkelerde böyle bir program bulunmadığı için programa uluslararası katılım da beklediklerini söyledi.

ÖĞRENCİLERE BURS OLANAĞI

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Genel Başkanı Adnan İğnebekçili de, Türkiye'deki çimento sektörünün mevcut kapasite ve satış hacmiyle 4-5 yıl içinde Avrupa'nın en büyük üreticisi olacağını belirterek, ''kalifiye iş gücüne'' ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Çimento Mühendisliği Yüksek Lisans Programı'nın üniversite-sanayi işbirliğinin önemli örneklerinden biri olacağını dile getiren İğnebekçili, akademik unvanı bulunan yöneticilerin eğitimde görev alacağını belirtti.

İğnebekçili, staj ve iş olanakları konusunda yardım sağlayacaklarını ifade ederek, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere de burs vereceklerini söyledi.

Genç, yaratıcı mühendisleri sektöre katarak, Ar-Ge çalışmalarına hız kazandırmak istediklerini belirten İğnebekçili, ''Mezun olanların iş konusunda sıkıntısı olmasa gerek'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber