YÖK, Kuzey Irak'ta üniversite kuruyor

Haber Giriş : 21 Mart 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuzey ırak'ta YÖK'ün kararıyla Türkiye'deki üniversitelere denk bir üniveristenin kurulması kararlaştırıldı. Konuya ilişkin üzun bir süre yerel hükümetle görüşmeler yapılırken, üniversite binalarının yapımını OYAK'a bağlı inşaat firmaları üstlendi

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra başta çeşitli Avrupa ülkelerinden bir çok üniveriste öğrencisi yönünü Kuzey Irak'a çevirdi. Son olarak Şemdinli ve bazı Güneydoğu illerinden birçok öğrenci üniversite için Irak'a gelip başvuruda bulunması gündeme gelmişti.

Kürt Bölge Yönetimi'nin Türkiyle yaptığı görüşmeler sonucunda Kuzey Irak'a gelen öğrencilerin sayısı şimdilik 250 olarak belirlendi. Ancak önümüzdeki yıllarda bölgenin istikrarının sağlanması ve güvenlik sorunun ortadan kalkmasıyla bu sayının artacağı tahmin ediliyor.

BİR YIL İÇİNDE BİN ÖĞRENCİ

ANF'ye bilgi veren yetkililer sadece son bir yıl içinde Kuzey Irak'taki üniverstelere gelip başvuranların sayısının 1000'i aştığı belirtiliyor. Öğrenci sayısının artması ve eğitimin Türkiye'nin isteğiyle yapılması amacıyla Türkiye'deki üniversitelere denk ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'ün onay verdiği bir üniversite kurulacak. Üniversite'nin Erbil ya da Süleymaniye'de kurulması planlanıyor.

Başta Türkiye olmak üzere Irak, İran ve Suriye'li öğrencilerin de bu üniversiteye alınacağı, ancak Türkiye'nin özellikle Türkmenlerin alınmasında ısrar ettiği öğrenildi. Kuzey Irak yönetimiyle yapılan görüşmeler sonucunda üniversite kurma çalışmalarının bir süre önce başlatıldığı aktarıldı. Düşünülen üniversite binalarının yapımını ise OYAK'a bağlı inşaat firmaları üstlendi.

KUZEY IRAK NEDEN ÖĞRENCİLERİN CAZİBE MERKEZİ?

Türkiye ve çevre ülkelerden bölgeye gelen öğrenci sayısının son dönemlerde artması, yoksul öğrenciler için burs verilmesinin bir cazibe merkezi oluşturmasına bağlanıyor. Yoksul öğrenciler bölge hükümetinin verdiği burslarla ekonomik sıkıntı yaşamadan eğitim şansı bulabiliyor.

Bu aralar Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi ile Süleymaniye, Duhok ve Koysancak üniversitelerinin diğer parçalardan gelen öğrencilerinin ilgi odağı oldu. Ancak şimdiye kadar Türkiye'den gelen öğrenciler YÖK'ün denklik listesinde sadece Bağdat Üniversitesi bulunması yüzünden sıkıntı yaşıyorlardı.

ANF NEWS AGENCY

Haber 10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber