RTÜK, TRT'ye genel müdürü seçiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2006 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Zahid Akman, TRT genel müdürü seçim sürecinin bugünden itibaren başladığını ve 15 gün içinde de sonuçlandırılacağını açıkladı.

Üst Kurul toplantısının ardından açıklama yapan Akman, bugün ilk toplantısına katılan yeni üye Arif Merdol'u basınla tanıştırdı. RTÜK Başkanı Akman, geçen yıl Şenol Demiröz'den boşalan TRT Genel Müdürlüğü için üç üyeyi hükümete bildirdiklerini ve belirlenen adayın Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulduğunu kaydetti. Akman, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, İbrahim Şahin'in TRT genel müdürlüğüne atanmasına ilişkin kararnameyi ?RTÜK üyesi Özer Gürbüz'ün 65 yaşını geçmesi nedeniyle devlet memuru olma niteliğinin bulunmaması ve bu yüzden Gürbüz'ün katıldığı oylamalarda alınan kararların geçerli olmayacağı? gerekçesiyle iade ettiğini hatırlattı.

Bunun üzerine Özer Gürbüz'ün istifa ettiğini ve boşalan üyeliğe Arif Merdol'un getirildiğini ifade eden Akman, bugünkü toplantının ilk gündem maddesinin de TRT genel müdürlüğü seçimi olduğunu söyledi. Akman, ?Bugün aldığımız kararla TRT'ye genel müdür olmak için bize müracaat edecek adaylardan yapacağımız seçimle 3 ismi hükümete bildireceğiz ve hükümetin de bu isimlerden seçeceği birini sayın Cumhurbaşkanımıza göndermesi ve kararname onaylandıktan sonra da sürecin tamamlanması söz konusu olacak? dedi. Akman, TRT genel müdürlüğü seçimine ilişkin sürecin bugün başladığını ve 15 gün içinde sonuçlandırılacağını bildirdi.

YEREL DİLDE YAYIN

RTÜK Başkanı Akman, yerel dilde yayınla ilgili soru üzerine de yayın yapmak isteyen kuruluşların başvurularını yaptığını ve sürecin tamamlandığını söyledi. Akman, ?Tahmin ediyorum, bu hafta perşembe günü Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yerel dilde yayına başlanacak? dedi.

Yerel dilde yayın yapan kuruluşların denetlenmesinin nasıl yapılacağı yönündeki soruya da Akman, ?Türkçe yapılan yayınların denetlenmesinden farklı bir denetleme yöntemimiz olmayacak. Ana dilde yayınla ilgili süreçler neyse o konuda da aynı süreç işletilecek? karşılığını verdi.

Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinin 4. fıkrası, ?radyolar için günde 60 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 5 saat, televizyon kuruluşları için ise günde 45 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 4 saat yayın yapabileceğini? öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber