YÖK burslularının sıkıntısı drama dönüştü

Haber Giriş : 22 Mart 2006 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bursuyla yurtdışına giden araştırma görevlilerinin sıkıntıları aile dramlarına sahne oluyor.

Yüzlerce doktora ve yüksek lisans öğrencisi devletin uyguladığı borç ödeme planındaki faizler yüzünden Türkiye'ye dönemiyor. Üniversitelerin kadro vermemesi veya doktora için verilen 5 yıllık sürenin yetersiz kalması yüzünden ?resmî burslu' statüden çıkarılan doktora öğrencileri borçlarını faizlerin aşırı yüksek olması sebebiyle ödeyemiyor.

Ali Fuat Baykal, başarısız olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye çağrıldıktan sonra aşırı faiz borcu yüzünden bunalıma girerek intihar eden YÖK burslularından. Baykal, Türkiye Örnek Öğrenciler Albümü'ne girmeyi başarmış ve öğrencilik yılları başarılarla dolu zeki bir öğrenciydi. YÖK, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu Ali Fuat Baykal'ı önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne araştırma görevlisi olarak atadı. 1995 yılında ise öğretim elemanı yetiştirmek amacıyla ABD'ye Missouri Üniversitesi'ne gönderdi. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra YÖK'ün isteğiyle Pittsburgh Üniversitesi'nde doktoraya başlayan Ali Fuat Baykal, hocalarından birinin ırkçı tutumu sebebiyle bir dersten başarısız olunca 2001 yılında doktora öğrenimi bitmeden YÖK tarafından Türkiye'ye çağrıldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde araştırma görevlisi kadrosunda iken yurtdışına giden Baykal, Türkiye'ye döndüğünde YÖK'ün verdiği bursa karşılık hizmet vermek amacıyla yeniden araştırma görevlisi kadrosuna atanmak için üniversiteye başvurdu. Üniversite kadro vermeyince işsiz kaldı. Yurtdışında okuduğu döneme ait bursların karşılığı olarak faiziyle birlikte 737 bin YTL borç çıkartılan Baykal, miktarın yüksekliği karşısında ne yapacağını şaşırdı. Buna işsizlik de eklenince aile düzeni bozulan Baykal eşiynden boşandı. Mağdur bilim adamı Baykal, girdiği bunalım sonucu 30 Temmuz 2004 tarihinde köy evinde av tüfeğiyle hayatına son verdi. YÖK ve görevli olduğu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, genç bilim adamının intiharından sonra borcunu tahsil etmek için senetlere kefil olan baba Mustafa Baykal ve eniştesi Ali Osman Dalgıç'ı icraya verdi.

Uşak'ın Banaz ilçesinde çiftçilik yapan ailesi, 737 bin liralık borç için şimdi hukuki mücadele veriyor. 2 senedir evlatlarının ölümüne ağlayan acılı aile, intihardan YÖK'ü sorumlu tutuyor. Anne Sultan Baykal, ?Hiçbir gerekçe göstermeden oğlumu üniversiteden attılar. Onu başarısız gösteremezler; çünkü hayatı başarılarla dolu. Bana Amerika'dayken telefon açıp ?Anne çok iyi maaşla iş teklifi yapıyorlar, YÖK'e olan borcumu da ödeyecekler' dediğinde ?Sütümü helal etmem, gel vatanımıza hizmet et' demiştim. YÖK'ün yaptıklarını ve oğlumun intiharını gördükten sonra şimdi ?Keşke Türkiye'ye gelmeseydi de bunları yaşamasaydık.' diyorum şeklinde acısını dile getiriyor. Acılı baba ise oğlunun görevine son verilmesini siyasi sebeplere bağlıyor. Baba Mustafa Baykal, oğlunun Amerika'dayken sürekli ?Baba benim gibi burada yüzlerce mağdur insan var. YÖK'ün verdiği bursun aşırı yüksek faizleri sebebiyle Türkiye'ye dönemiyor.' dediğini aktarıyor. Acılı aile ?Biz yandık, başka analar babalar yanmasın.? diyor.

Ali Fuat Baykal'ın avukatı Yusuf Çiftçi, yurtdışında doktorasını bitiremeyen araştırma görevlilerinin atamasının yapıldığını belirterek, müvekkilinin göreve neden başlatılmadığı konusunda hiçbir gerekçe olmadığını söylüyor. Baykal'ın Missouri Üniversitesi'nde başarılı bir yüksek lisans derecesi almasına rağmen YÖK'ün isteğiyle başka bir üniversiteye geçirildiğini anlatan Yusuf Çiftçi, okul değiştirilmesinin başarısını etkilediğini savunuyor. Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necat Akgün ise Baykal'ın intihar etmesinin acı bir olay olduğunu; ancak bu konuda üniversitenin herhangi bir sorumluluğunun olmayacağını ifade ediyor. Akgün, borcun tahsili için mahkemeye başvuru yapmamaları durumunda üniversite, suçlu olacağının altını çiziyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber