Kredi kartı borçlarınızı yapılandırırken faize dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması sırasında bazı bankaların, kanundan farklı yöntemler uyguladığı iddia edildi.
Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi 2. Başkanı Niyazi Kavar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mart'ta yürürlüğe giren Banka Kartı ve Kredi Kartları Kanunu'nun geçici 4. maddesinin kredi kartları borçlarının yeniden yapılandırılmasını içerdiğini hatırlattı.

Kavar, bu maddeye göre, borçları icra aşamasına gelen ile borcu nedeniyle ihtar çekilen veya temerrüde düşmüş kredi kartı borçlularından, 60 gün içerisinde bankaya veya banka avukatına yazılı başvuranların borçlarının yeniden yapılandırılacağını kaydetti.

Buna göre, borcun temerrüde düşüş tarihinden itibaren ana borca yüzde 18 faiz uygulanması gerektiğini bildiren Kavar, şöyle konuştu:
''Eğer icra takibine borç girmişse, borca icra masrafları da ekleniyor ve 18 eşit taksitte borçlu kişiden isteniyor. Kanun böyle olmasına rağmen bazı banka şubeleri borcu yeniden yapılandırma sırasında anapara yerine faizli borca 18 taksitlendirme yapıyor. 18 ayda yapılacak ödeme süresi içinde ayrıca yüzde 18 faiz uyguluyorlar. Bazı bankalar ise toplam borç hesaplamasını farklı yapıyor. Son gelen ekstredeki toplam borcun yıllık yüzde 18 faize tabi tutulması gerekiyor. Oysa bazı bankalar ihtardaki borç miktarını ana borç kabul edip, onun üzerine yüzde 18'i uyguluyorlar. Bu kredi kartları borçlularının mağduriyetine neden oluyor. Hatalı hesaplama var. Bunun ortadan kaldırılması için BDDK, bu tür konuları açıklığa kavuşturacak net hesaplama yöntemi yayınlamalıdır. Bu yapılırsa bankalardaki farklı uygulamalar da ortadan kalkar.'' Kavar, bankaların bu tür hesaplama yöntemleri nedeniyle kredi kartı borcu olan kişilerden yoğun başvuru aldıklarını ifade ederek, borçluların bankalarla imzalayacakları ödeme planının ardından Tüketici Dernekleri, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi'ne, hesaplama yöntemine itiraz için başvuru yapmalarını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber