MEB: Eğitim'de evrime yer yok iddiası fos!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, ''ders kitaplarında evrim kuramının ağırlığının azaltılmadığını, 1998 yılından bu yana okutulduğunu'' bildirdi.

Alınan bilgiye göre Selçuk, Üniversite Konseyleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alca'nın, ''2005-2006 eğitim-öğretim yılında okutulmakta olan Fen Bilgisi kitabında, evrim kuramına ilişkin paragrafların çıkartıldığı, ayrıca 'yaratılış' görüşünün tek yanlı işlendiği'' hakkındaki dilekçesine yazılı yanıt gönderdi.

Selçuk, verdiği yanıtta, ders kitaplarının nasıl hazırlandığını anlattı. Ders kitaplarının, ilgili dersin öğretim programına göre hazırlandığını belirten Selçuk, derslerin öğretim programlarının da üniversitelerin görüşleri alınarak, uzman branş öğretmenleri ile üniversite öğretim üyelerinden oluşturulan ihtisas komisyonlarınca hazırlandığını ve bu çalışmaların Kurul kararına bağlandığını ifade etti.

-''YARATILIŞ GÖRÜŞÜNE YER VERİLMEMİŞ''-

Talim ve Terbiye Kurulu'nun 13 Ekim 2000 tarih ve 387 sayılı kararıyla kabul edilen Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan öğretim programına göre, İlköğretim Fen Bilgisi 8. Sınıf kitabında ''Milyonlarca Yıldan Bugüne Türlerde Değişmeler Oldu Mu?'' başlığı altında evrimin kuramıyla ilgili 3 sayfalık bilgiye yer verildiğini belirten Selçuk, ''Programda yer almadığı için bu ders kitabında yaradılış görüşüne yer verilmemiştir'' dedi. Selçuk, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30 Haziran 2005 tarih ve 189 sayılı kararıyla kabul edilen İlköğretim Fen ve Teknoloji 8. Sınıf Dersi Öğretim Programı'nda ''Canlılar ve Hayat'' ile ''Hücre Bölünmesi ve Katılım'' başlıklı ünitelerde ''evrim kuramıyla ilgili beş kazanıma, ayrıca canlıların çevreye adaptasyonu ve evrimiyle ilgili alt kazanımlara yer verildiğini'' kaydetti.

-''1998'DEN BERİ OKUTULUYOR''-

Ziya Selçuk, Kurul'un 23 aralık 1997 tarih ve 169 sayılı kararıyla kabul edilen ve Şubat 1998'de Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Lise 1, 2, 3 Biyoloji Dersi Öğretim Programı'na uygun olarak hazırlanmış olan Lise 3. Sınıf Biyoloji kitabında ''Hayatın Başlangıcı ile İlgili Görüşler'' bölümünde ''E. Yaratılış Görüşü'' ile ''II. Canlıların Evrimi ile İlgili Görüşler'' konu başlıkları altında evrim konusunun, 1998 yılından bugüne kadar adı geçen ders kitabında yer aldığı ve okutulduğunu belirtti.

''Belirtildiği üzere adı geçen ders kitaplarında evrim kuramının ağırlığı azaltılmamıştır'' görüşünü ifade eden Selçuk, söz konusu ders kitaplarında yer alan konularla ilgili sayfaların fotokopisini de yanıt yazısına ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber