Kalkınma ajanslarından istifalar devam ediyor

Kalkınma Ajanslarına atanan özellikle uzman personel, umduğunu bulamadığı için istifa ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Ekim 2013 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kalkınma ajanslarından istifalar devam ediyor

Kalkınma Ajansları, nitelikli personel açısından tercih edilebilir bir kurum olmaktan hızla uzaklaşıyor.

Ajanslar, yayımladıkları ilanlarda, çok yüksek nitelikler talep etmesine rağmen, alınan personel 3-5 ay çalıştıktan sonra istifa yolunu seçiyor.

Özellikle son 10 ay içerisinde personel ilanına çoğu ajans çıkmıştır. Hatta yetersiz başvurulardan dolayı ilanı iptal eden ajanslar olmuştur(BAKKA). Gerçek bir örnek verecek olursak, 2009- 2011 yıllarında 10 uzman kadrosu personel alım ilanına çıkan Ajanslara 300 başvuru gelirken, şimdilerde 10 uzman kadrosu için sadece 50 başvuru geliyor. Bu Ajansların durumunu en iyi şekilde özetlemektedir.

Kalkınma ajanslarına başvuran yok

Bir ziyaretçimiz personelin çok sık istifa ederek diğer kurumlara geçmesinin sebeplerini şu şekilde açıklıyor

- Öncelikle personel iki yöntemle ücretlendiriliyor. Daha önce maaşlar tavandan verilirken 666 KHK ile kurumda aynı pozisyonda 2012 öncesi giren 4500 alırken sonrasında girenler 3500 alıyor.

- Kurum içinde ücret adaletsizliği oluşturan bu ücret düzenlemesi aynı zamanda merkezdeki uzman yardımcısı pozisyonlarını Ajans uzmanlığından daha avantajlı kılıyor. Çünkü Ajans personeli görevde yükselme imkanı olmayan işçiler iken Bakanlıklarda çalışan uzman yardımcısı hem aynı maaşı alıyor, hem 3 sene sonra uzmanlık alabiliyor ve kariyer ilerlemesi de mümkün gözüküyor. (Sayın Kalkınma Bakanı Ajanslardaki personeli kolay yoldan uzmanlık kadrosuna getirilmiş gibi görüyor ve bu konuda demeci var, ancak ajanslarda istihdam edilen her personelin hem dil puanı çok yüksek, hem kpss puanları çok yüksek ve uzmanlar yaklaşık 40 dakika süren mülakatlarla kurumlara girmişlerdir. Eğer kolay yoldan bahsettikleri muvafakat ile gelmiş memurlar ise, tüm ajanslardaki payları sadece %6. Ajans uzmanları direkt uzman kadrosuna atanmayı istemediler, eğer mümkünse uzman yardımcısı olarak alınabilirlerdi. Bölgeler ile alakalı geniş kapsamlı tezler yazarak 3 yıl bekleyip uzman kadrosu alabilirdi. Ne yazık ki bunun seçimini bu düzenlemeyi yapanlar hazırladılar. Bu yüzden yeni bir düzenleme ile Ajanslara girişte kadrolu uzman yardımcısı alınıp, sonra en az 3 yıl çalışma ve tez yazımı şartı getirilip, personel kadrolu uzman olursa ve sonrasında tayin hakkı oluşursa istifalar bir nebze önlenmiş olur.)

Kalkınma Ajansları, tercih edilebilir bir kurum mudur?

- 26 Bölgede faaliyet gösteren ajansların neredeyse yarısı Vekaleten Genel Sekreter ile yürütülmektedir. Son olarak GMKA ve İZKA genel sekreterleri görevlerinden ayrılmışlardır.

- Ajansların çoğunda misyon ve vizyon eksikliği vardır çünkü 1 senesini bile doldurmadan ayrılan personelin olduğu kurumda misyon ve vizyonu gerçekleştirmek, hedeflere ulaşmak oldukça zordur hatta imkansızdır.

- Personel iş sözleşmesine tabi çalıştığı için kamu personeli niteliği dahi görmüyor. Bu statüden dolayı Ajans personeli yeşil pasaport dahi alamamaktadır. Hatta bazen misafirhanelerde dahi problem yaşanmaktadır.

- Kalkınma Bakanlığı Ajanslara üvey evlat muamelesi uyguluyor, son olarak DDK tarafından yapılan ankette böyle bir soru hazırlanmıştı. Bunun yanıtını Ajans çalışanları kesinlikle olumsuz yönde yanıtlamışlardır.. Kalkınma Bakanlığına bağlı tüm kurum ve kuruluş personeli kadrolu olarak çalışmaktayken sadece Ajans personelleri sözleşmeli olarak çalışmaktadırlar. Hatta kolay yoldan uzman olarak girilmiş olarak gözüken Ajans personeli KADRO alamadı ancak daha 1 sene önce kurulan, personel niteliği olarak Ajanslardan çok daha düşük seviyede çalışan Doğu Anadolu Kalkınma Projesi,Konya Ovası Projesi, vb. kuruluşlara sadece kpss sıralamasıyla yerleşen ve hiçbir mülakata tabi olmayan tüm personel kadro almış durumdadır. Ajanslardaki uzmanlara bu gözle bakıldığı sürece 900 kişi olan uzman kadrosu hep 600 uzmana inecek ve Ajanslar ilana çıkmaya devam edeceklerdir.

- Merkezde uzman yardımcılığı Ajanslardan daha avantajlı gözüküyor çünkü, hem 3 yılda kıdem alıyorlar, kariyer yolları mevcut, hem harici ücret alıyorlar, hem yüksek lisans yapabiliyorlar, hem tayin hakları bulunuyor ve en önemlisi kadroları mevcuttur. Bu noktaya dikkat çekmek istiyoruz, Ajans personeli uzman olarak kalıyor, Genel sekreter isterse Birim Başkanı yapabiliyor. Yeni gelen Genel Sekreter tekrar uzman statüsüne düşürebiliyor ve maaş kaybı 1500 civarını aşıyor. Böyle bir statü olabilir mi ? Hangi daire başkanlığı koltuğu böyle ?( Eğer daire başkanlığıyla birim başkanlığı aynı mı denirse, son çıkarılan emsal kadro düzenlemesiyle bu getirildi. Daire başkanı 10 yıl iş deneyimine sahip ancak Ajans birim başkanı 2-3 yıl deneyime sahip. Malumunuz Ajanslarda 3 yıldan fazla çalışan olmadığı ve kuruluş gereği ajanslar 5 yıllık kurumlar olduğu için bu düzenlemeyi yapanların tekrar düşünmesigerekiyor.

- Sayın Bakan Bey, ajans personeline kadro konusunda yöneltilen tüm sorulara çalışmalarımız devam ediyor yanıtını veriyor ve böylece 7 sene geçti. Hiç bir düzenleme yok. Genel Sekreterler kadro konusunda karşı fikirde çünkü ''kadro gelirse çalışmazlar, doğudaki Ajanslarda nasıl personel tutarız ? '' şeklinde yanıtları var. Nitelikli uzmanlar olarak kadro sevdalısı değiliz ancak 35 yaşından sonra Genel Sekreter uzmanlar ile anlaşamaz ve sözleşmelerini fesih ederse muhatapları kim olacak? Hangi kurum bu uzmanları alacak? Bunun mücadelesini veriyoruz. Zaten gitmek isteyen uzmanlar şuan olduğu gibi diğer kurumlara kolayca geçebiliyor. Amaç Ajanslar ayakta kalsın, bu kadar emek verilen kurumlar nitelikli uzman personel ile gelecekte etkin rol göstersin.

- Son olarak Ajans personeli hiç bir Bakanlık tarafından eğitilmeden işe başlıyor. Örneğin maliyeye başlayan yeni personel ilk 3-4 ay sadece eğitim alırken, Ajanslarda göreve başlayan uzmanlar ikinci gün izleme faaliyetlerine başlayabiliyorlar. Diğer Bakanlık personelleri gibi kamu muhasebesi, kamu maliyesi, bütçe, kamu zararı gibi eğitimlerin verilmesi gerekiyor.

Kalkınma ajanslarıyla ilgili haberler ;

http://www.memurlar.net/haber/388794/

http://www.dunya.com/kalkinmacilara-torbada-kadro-darbesi-197707h.htm

http://www.memurlar.net/haber/222616/

http://www.sanayigazetesi.com.tr/kalkinma/kalkinma-ajanslari-ve-arada-kalan-genel-sekreterler-makale,358.html

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber