Liderlerden Cumhuriyet Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün gelinen noktada Türkiye, Cumhuriyetimizi çağdaş bir demokrasiyle taçlandırma yolunda önemli mesafe katetmiştir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2013 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Liderlerden Cumhuriyet Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Cumhuriyet'in demokrasi ayağı hep sorunlu olmuştur. Demokrasi eksiğinin yakın tarihimizde neden olduğu meseleleri hepimiz yaşadık. Bugün gelinen noktada Türkiye, Cumhuriyetimizi çağdaş bir demokrasiyle taçlandırma yolunda önemli mesafe katetmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesaja, Cumhuriyetin yıl dönümünü coşku ve kıvançla kutladığını belirterek, "En büyük bayramımızda, bu gurur gününde sizleri sevgiyle ve muhabbetle selamlıyor, hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum" sözleriyle başladı.

Cumhuriyetin 90'ıncı yaşının kutlandığı bu anlamlı günün, geçen süre zarfında gelinen seviyeyi değerlendirme, geleceğe dönük hedefleri gözden geçirme imkanı verdiğini vurgulayan Gül, cumhuriyeti, "Türk milletinin Büyük Atatürk önderliğinde verdiği emsalsiz mücadelenin, onurlu duruşunun, vatan sevgisinin, egemenliğine sahip çıkma ve bağımsız yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eser" olarak niteledi.

Atatürk'ün liderliği ve TBMM'nin cesur kararları sonucunda Kurtuluş Savaşında elde edilen tarihi başarının ve ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması, Anadolu'daki bin yıllık egemenliği ebedileştiren ileri görüşlü bir adım olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunlara yer verdi:

"Cumhuriyetimizin kazanımları, bir asra yaklaşan zaman diliminde katettiği mesafe, ülkemizin bölgesindeki ve dünyadaki saygın konumu, şüphesiz hepimiz için büyük bir iftihar vesilesidir.

90 yıl milletlerin hayatında çok uzun bir süre değildir. Böyle bir çerçeveden bakıldığında Cumhuriyetin çok daha fazla kökleştiğini ve halkımız tarafından benimsendiğini görmekteyiz. Bugün Cumhuriyet ve onun kazanımları, halkımız arasında fark edilenin çok üzerinde bir mutabakata dönüşmüştür. Bu hususta vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü de yoktur.

Uzun yıllar devam eden savaşlar nedeniyle yanmış yıkılmış, imkansızlıklar içindeki Türkiye'nin, bu kadar kısa bir süre içerisinde, modern bir devlete dönüşmesi ve bugünkü seviyeye ulaşmasını, örnek bir başarı ve gurur tablosu olarak görüyorum."

"Türkiye'nin en güçlü dönemini yaşadığı tartışma götürmez bir gerçektir"

Cumhuriyetin en önemli faziletinin, eşitlik, adalet, hürriyet ve özgür seçim olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, millet egemenliğine dayanan, gücünü millet iradesinden alan Cumhuriyet rejiminin temel esaslarını, "bireylerin hak ve özgürlüklerini teminat altına alması, herkese fırsat eşitliği sunması, toplumda adalet duygusunun yerleşmesini sağlayacak bir hukuk düzenini tesis etmesi" olarak sıraladı. Gül, "Bugün herkes, bu ülkenin eşit haklara sahip, asil ve özgür vatandaşlarıdır. Ve ayırım gözetilmeksizin herkes, Cumhuriyetimizin gerçek sahibidir" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyetinin en belirgin özelliğinin, "demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti" olduğunu belirten Gül, mesajını şöyle sürdürdü:

"Bu temel nitelikler, bölgemizde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, Türkiye Cumhuriyeti'nin daha başlangıçta ne kadar sağlam temeller üzerine kurulduğunu ortaya koymaktadır. Esasen tarihin akışı da ülkemizin dayandığı esas ve değerlerin isabetini çarpıcı bir şekilde ortaya koymuş bulunmaktadır.

Sizlerin de bildiği gibi, Türkiye'nin bugün en güçlü dönemini yaşadığı tartışma götürmez bir gerçektir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, 90 yıldır devam eden ve özellikle son yıllarda daha da ivme kazanan gayretler sayesinde Türkiye, büyük dönüşümleri ve kalkınma atılımlarını başarıyla hayata geçirebilmiştir. Demokrasimizin de aynı paralelde büyük bir olgunluk seviyesine ulaşmış olması, ayrıca iftihar kaynağımızdır.

Modernleşme süreci, yükselen demokratik standartları, çoğulcu parlamenter sistemi, gelişen ekonomisi, siyasi istikrarı ile yumuşak güç bakımından Türkiye'nin ulaştığı seviye dikkatle ve ilgiyle takip edilmektedir. Bunları söylerken, yumuşak güç unsurları, kazanımları ve demokratik rejiminin nimetleriyle ilham kaynağı olan ve model alınan, etki alanı güçlü bir Türkiye'den söz ediyorum. Türkiye çağdaş değerlere dayalı demokratik rejimiyle bölgesinde bir yıldız gibi parlamaktadır."

"Türkiye sorunlarını çözme iradesini kaybetmemiştir"

Cumhurbaşkanı Gül, "Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Cumhuriyet'in demokrasi ayağı hep sorunlu olmuştur. Demokrasi eksiğinin yakın tarihimizde neden olduğu meseleleri hepimiz yaşadık. Bugün gelinen noktada Türkiye, Cumhuriyetimizi çağdaş bir demokrasiyle taçlandırma yolunda önemli mesafe katetmiştir" değerlendirmesinde bulunarak, son yıllarda Türkiye'de gerçekleştirilen köklü reformların, özgürlükleri genişletirken, hukukun üstünlüğünü esas alan modern bir devlet ve toplum düzeninin temellerini de güçlendirdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, şunları belirtti:

"Kabul edilmelidir ki Cumhuriyetimizin demokratikleşmesi, ülkemizin son yıllardaki en büyük kazanımıdır. Tüm bunlar da göstermektedir ki Türkiye, sadece ekonomik, siyasi, askeri ve beşeri açıdan değil, demokratikleşme açısından da, 'muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma' hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Türkiye'nin bugünkü konumu, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk başta olmak üzere tüm liderlerimizden siyasi partilerimize, her türlü meslek erbabından sivil toplum kuruluşlarına milletimizin on yıllar süren ortak çabasının ve modernleşme iradesinin bir ürünüdür.

Bugüne kadar sorunlarını kendi iradesiyle çözmesi, ülkemizi ve milletimizi farklı kılan bir özelliktir. Bundan sonra da sorunlarımızı adım adım giderek, demokratik bir olgunlukla, cesaretle, konuşarak, barış içerisinde çözeceğimizden, sıkıntılarımızı hızla aşacağımızdan şüphe duymuyorum.

Her milletin tarihi süreçte inişleri, çıkışları olmuştur. Demokratik süreç kimi zaman kesintiye uğrasa da, ekonomik sıkıntılar gelişme ivmesini olumsuz etkilese de Türkiye yönünü hep ileriye çevirmiş, sorunlarını çözme iradesini kaybetmemiştir."

"Katettiğimiz önemli mesafeye rağmen, eksikliklerimizin idraki içindeyiz"

Türkiye'nin, güçlü bir vizyonla hedeflerine doğru ilerlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin büyüklüğüne yakışan, gıpta ile bakılan projelerle yoluna devam ettiğinin, Cumhuriyetin kazanımlarının üzerine daha büyüklerini inşa etmenin gelecekteki süreçte temel öncelikleri olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

"Ülke olarak katettiğimiz önemli mesafeye rağmen, eksikliklerimizin bulunduğunun idraki içindeyiz. Türkiye'nin, insani gelişmişlik endeksinde daha üst sıralara taşınması, demokrasi, ekonomi, kültür, sanat, eğitim, sağlık, altyapı, bilim ve teknoloji ile çevre alanlarında gelişmiş ülkelerin standartlarını yakalaması için çalışıyoruz. Demokrasi ve ekonominin birlikte yükselmesine özel bir önem veriyoruz.

Cumhuriyetimiz on yıl sonra bir asrı tamamlıyor. Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini tamamlamış, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki yerini almış, en gelişmiş demokratik standartları yakalamış, küresel bütün alanlarda aktif rol oynayan bir Türkiye'ye ulaşılması, 'muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma' hedefinin de taşıyıcısı olacaktır. Bugünkü mevcut göstergeler, bu hedeflerin çok da uzak olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca Cumhuriyetimizin gurur verici başarıları, bizlere haklı olarak bu güveni vermektedir.

Bu duygularla, yurt içindeki ve dışındaki siz değerli vatandaşlarımın, parlak geleceğimizin mimarları olacak sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. Bütün vatandaşlarımıza bu büyük bayram gününde selam ve sevgilerimi sunuyorum."


Erdoğan: Bu Cumhuriyet hepimizindir

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı mesajında, "Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinde bu topraklarda yaşayan hiç kimseyi ötekileştirmek yoktur. Bu Cumhuriyet hepimizindir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet idaresinde herhangi bir zümreye, otokratik zihniyete imtiyaz bulunmadığını belirterek, Cumhuriyetin birlikte kurulduğu gibi hep birlikte idare edileceğini ve yüceltileceğini ifade etti.

Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünün büyük bir neşe ve coşkuyla kutlandığını belirten Başbakan Erdoğan, "İnanıyorum ki içinde bulunduğumuz bu gururu Cumhuriyetimizin 90. yılında olduğu gibi çok daha güçlü bir şekilde 2023, 2053 ve 2071 yıllarında da yaşayacağız. Cumhuriyetimiz bugün her zamankinden daha kuvvetli, her zamankinden daha emin adımlarla ilerliyor, demokrasimiz Cumhuriyetimizin kuruluş ruhuna, kuruluş felsefesine bağlı olarak gelişiyor, güçleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, milletin Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarıyla birlikte tarihte eşine ender rastlanacak bir mücadele vererek, yurdu işgalcilerden kurtardığını ve bu toprakları tekrar vatan haline getirdiğine dikkati çekerek, mesajında şunlara yer verdi:

"Unutmayalım ki Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinde, kuruluş amacında bu topraklarda yaşayan hiç kimseyi ötekileştirmek, dışlamak, küçük görmek, aşağılamak yoktur. Bu Cumhuriyet, bu vatan herkesindir, hepimizindir. Cumhuriyet idaresinde, demokratik yönetim biçimlerinde otokratik zihniyete, baskıya, herhangi bir zümreye imtiyaza yer yoktur; bu ülke, bu Cumhuriyet nasıl hep birlikte kurulmuş ise yine hep birlikte idare edilecek, hep birlikte yüceltilecektir."

"Demokrasi olmadan Cumhuriyet olmaz; demokrasi gelişmeden Cumhuriyet gelişmez" ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün gelişen demokrasiye bağlı olarak ekonomimiz, uluslararası itibarımız, millet olarak birbirimize olan bağlılığımız da güçleniyor. Hedefimiz bugün 90. yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizi dünyanın önde gelen ülkeleri arasına yükseltmek, çok daha müreffeh bir hale getirmektir. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları başta olmak üzere, canlarını feda ederek bu vatanı bizlere miras bırakan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle minnetle anıyorum.

Güçlenen, büyüyen Cumhuriyetimizin 90. yıl dönümünü idrak etmekten dolayı büyük memnuniyet duyuyor, nice 90 yılları çok daha mutlu, çok daha coşkulu kutlayabilmeyi diliyor, vatandaşlarımın Cumhuriyet Bayramlarını tebrik ediyorum."


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,
Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 90. yıldönümü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Kılıçdaroğlu'nun kutlama mesajı şöyle:

"Büyük bir onur, gurur ve geleceğe güvenle bakarak 90. yaşını kutladığımız Cumhuriyet, bir gün önce kararlaştırılıp, ertesi gün ilan edilen bir yönetim şekli değildir. Cumhuriyet'in birinci hecesi 1915'te Çanakkale'de, ikinci hecesi 4 Eylül 1919'da Sivas'ta, üçüncü hecesi 23 Nisan 1920'de Ankara'da, dördüncü hecesi 9 Eylül 1922'de İzmir'de yazılmış, 29 Ekim 1923'te ilan edilmiştir. Cumhuriyet'in en büyük adımı kadınlarımızın eşit yurttaş statüsü kazanması ve sosyal yaşama katılması olmuştur.

Cumhuriyet bu nedenle özgürlüktür, bilimdir, akıldır, yaşamı sorgulamaktır. Cumhuriyet halkın iradesine ve toplumun değer yargılarına saygı duymak, bilhassa kimsesizlerin kimsesi olmaktır. Laik Cumhuriyet dil, din, ırk, mezhep, inanç, cinsiyet farkı gözetilmeden bireyin özgürleştirilmesi, kardeşleştirilmesidir. Cumhuriyet aynı zamanda sanatı ve sanatçıyı yüceltmektir."

'BUNUN ADI DÖRDÜNCÜ DEVRİM'

CHP'nin 90. yılı, salt bir bayram kutlaması olarak görmediğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet değerlerinin 21. Yüzyıl'la buluşturulması sorumluluğunu da taşımakta ve bunu gerçekleştirmek için çaba harcamaktadır. Bunun adı dördüncü devrimdir. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin gelecekte, gerçekleri söylemekten ve savunmaktan korkmayan, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür gençlerle, dün olduğu gibi bugün de Cumhuriyet savunucularının ellerinde, omuzlarında yücelmeye devam edeceğine inanıyor, başta Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, cumhuriyetin kuruluşuna giden süreçte seve seve canlarını veren şehitlerimizle, o mücadelenin haklı ve onurlu nişanını benliklerinde, vücutlarında taşıyan gazilerimizi ve günümüzde Cumhuriyet ile kazanımlarının korumaya kararlı olan halkımızı kutluyor, sevgiler, saygılar sunuyorum."


MHP Genel Başkanı Bahçeli:
"Türkiye Cumhuriyeti ülke, millet ve egemenlik unsurları ve bunun yanında yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği olan bir üniter devlet olarak ilelebet payidar kalacaktır"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti'nin, ülke, millet ve egemenlik unsurları ve bunun yanında yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği olan bir üniter devlet olarak ilelebet payidar kalacağını belirtti.

Bahçeli, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. yıl dönümünü karşılamanın ve kutlamanın eşsiz heyecan ve coşkusunun yaşandığını kaydederek cumhuriyetin, bağımsızlık ülküsü etrafında mutlak anlamda buluşan ve birleşen aziz milletin, örneğine az rastlanır bir irade ve cesaretle zafere ulaştırdığı Kurtuluş Savaş'nın neticesi olduğunu bildirdi.

-"Özgürlüğün, kardeşliğin garantisi cumhuriyetin ruhunda saklı"-

Cumhuriyetin dinamizme, katılıma, sürekli gelişmeye ve güvene dayanan, dün, bugün ve gelecek ölçeğinde uyum ve dengeyi sağlayan bir yönetim modeli olduğunun bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Bahçeli mesajında, "Hiç kuşkusuz ki eşitliğin, özgürlüğün ve kardeşliğin garantisi ve teminatı cumhuriyetin mesaj ve ruhunda saklıdır. Bu yüzden, cumhuriyet dışında macera arayanlar, ham ve kuru hayallerin peşinden koşarak cumhuriyet'in başına numara iliştirmeye çalışanlar, Cumhuriyet yanlısı görünüp de en üst düzeyde karşı hareket içinde bulunanlar yanlış ve yozlaşma içinde kıvrananlardan başkası değildir. Şurası da açık bir gerçektir ki, Türk milletinin 29 Ekim 1923 tarihinde verdiği son ve kesin kararını çatışma, çekişme ve husumet konusu yapan çevreler, her şeyden önce Cumhuriyet'in anlam ve saygınlığıyla problemi olanlardır" değerlendirmesini yaptı.

Bahçeli, mesajında "Türkiye Cumhuriyeti ülke, millet ve egemenlik unsurları ve bunun yanında yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği olan bir üniter devlet olarak ilelebet payidar kalacaktır. Cumhuriyet üzerinden geçinen istismarcılar ile Cumhuriyet karşısında mevzilenen inkarcılar Türk milletinin yüksek erdemi sayesinde emellerine inşallah muvaffak olamayacaklardır" ifadesine de yer verdi.

Cumhuriyetin 90. yılının idrak edildiği bugünlerde "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün müzik dalında, bölücülükten, terör örgütü yandaşlığından sicil almış ve sabıka yemiş bir PKK'lıya vefatının üzerinden 13 yıl sonra tevdi edilmesinin, Türk milletine saygısızlığın ve nankörlüğün aldığı boyutu göstermesi bakımından ibretlik olduğu" değerlendirmesinde bulunan Bahçeli, bu karardan dönülmesini beklemenin en tabii ve ahlaki hakları olduğunu kaydetti.

Bahçeli, devletin tepe noktasında bulunanların, cumhuriyeti yıkma emelinde olanlarla aynı kareye girmelerinin kendi isimlerini lekeleyeceğini ve saygınlıklarına gölge düşüreceğini savunduğu mesajında, Cumhuriyet Bayramı'nı tebrik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber