Askeri yargının maaş isyanı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanlığı "askerlere nöbet parası ödenmezken askeri hakimlere ödenmesi huzursuzluk yaratmaktadır" diyerek, askeri yargı personeline nöbet ücreti ödenmemesine karar verdi. Karara tepki gösteren askeri hakim ve savcılar adına Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başkanı Kıdemli Albay Turgay Koçar ve Başsavcısı Kıdemli Albay Saim Öztürk, Milli Savunma Bakanlığı'na mektup yazdı.

Hakim ve Savcılar Yasası'nda yapılan değişiklikle, yargı çalışanlarına nöbet ücreti verilmesi kararlaştırıldı. Aylık 300 YTL olan nöbet ücreti sivil yargıdaki hakim ve savcılara yılbaşından bu yana ödenmeye başladı.

Ancak Milli Savunma Bakanlığı, nöbet tazminatına ilişkin yasayı uygulamama kararı aldı. Karar, Askeri Adalet İşleri Başkanlığı tarafından Askeri Mahkemelere gönderilen yazı ile bildirildi. Bakanlığın, "askerler nöbet ücreti almazken, askeri hakimlerin alması huzursuzluk yaratır" diyerek, bu kararı aldığı bildirildi.
Karar askeri yargı personelinin tepkisine neden oldu.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi Hakimi Kıdemli Albay Turgay Çağlar ile Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başsavcısı Kıdemli Albay Saim Öztürk, Milli Savunma Bakanlığı'na birer mektup yazdı. Turgay Çağlar, mektubunda, askeri hakimler ve savcıların, ek gösterge, ödenek, mali, sosyal diğer özlük hakları bakımından adli yargıda görev yapan hakimler ve savcılarla aynı haklara sahip olduğunu belirterek, sivil yargı personeline ödenen ücretin askeri yargı personeline de ödenmesi gerektiğini kaydetti.

Başsavcı Saim Öztürk ise mektubunda, Milli Savunma Bakanlığı'nın bu kararı, "diğer subay ve astsubayların tuttukları nöbet nedeniyle ayrı bir nöbet ücreti almazken, hakim ve savcıların nöbet ücreti almasının huzursuzluk yaratabileceği" kaygısı nedeniyle aldığını belirterek, şöyle dedi:
"Diğer sınıflara mensup askeri personelin tuttuğu nöbetlerdeki fiziki ve ruhi yorgunluğun ve bunun yarattığı yıpratıcılığın bir şekilde tazmin edilmesi son derece haklı bir talep oluşturmaktadır. Ancak ne yazık ki Hakimler ve Savcılar Yasası'nda bu talepleri değerlendirmeye yasal imkan bulunmamaktadır. Bu konuda ancak yeni bir yasal düzenleme yapılmalıdır." Askeri hakimlerin sivil hakimler gibi yargı mensubu olduğuna dikkat çeken Öztürk, şunları kaydetti:
"Adliyelerde olduğu gibi askeri yargıya tabii olanların da temel hak ve hürriyetlerinin kesintisiz korunmasına yönelik olarak ibra edilen suçüstü nöbet uygulamasının içerisinde yer aldığı yargı personeli gibi bazen müstakilen bazen de zincirin parçası olarak askeri yargı mensuplarının da yer alması kaçınılmazdır. Nöbet ücreti de bu hizmetin doğal sonucu olarak ortaya çıkan yeni yasal bir hak olduğundan bundan külfet-nimet ilişkisi çerçevesinde eşit şekilde faydalanmaları hakkaniyetin gereğidir." Başsavcı Öztürk, askeri hakim ve savcıların "tüm kazanımlarının her defasında sınanması, sorgulanması gereken veya başka mercilerce tescil edilmeye muhtaç haklarmış gibi görüldüğü" şikayetinde bulundu.

Nöbet ücreti aylık 300 YTL'yi buluyor. Askeri yargıda görev yapan 500'ü aşkın hakim ve savcı, sivil yargı personeline verilen bu ücretin kendilerine de verilmesi amacıyla, Milli Savunma Bakanlığı'nın kararının iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvuracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber