Okul için para var, arazi yok

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) tarafından Ordu'ya yapılması planlanan ve protokolü geçtiğimiz aylarda imzalanan 10 milyon TL bütçeli 32 derslikli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi için arazi sorunu sürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2013 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul için para var, arazi yok

Ordu Organize Sanayi Bölgesi'nde(OSB) yapılması planlanan ve projesi hazırlanan okul için, Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Teşekkül Başkanlığı toplantısında yapılan oylamada, sanayiciler alanın yetersiz olması ve trafik yoğunluğunun çok olması nedenlerini ileri sürülerek 8 kişilik müteşebbis heyetinin tamamının ret oyları ile OSB'deki arsanın okul yeri olarak Milli Eğitime tahsisi talebi kabul edilmedi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin ile Meclis Başkanı Ufuk Ünal, OSB içerisindeki alanın projesinin hazır olduğunu, alanın yeterli olduğunu ve trafik sorununun olmadığını söyledi.

Başkan Şahin, yaptığı açıklamada, "Yapılacak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi çalışmaları okul yerinin tahsisi aşamasına kadar geldi. Bunun için OSB'deki iki arsanın birleştirilmesi ile ve imar planındaki yapılan yaklaşık 12 dönüme yakın bir yeri okul alanı olarak tahsis ve tespit edildi. Bu çalışmalar hem yer ihtiyacından kaynaklandı hem de başbakan'ın organize sanayi bölgelerinde sanayicilerimizin ihtiyaç duyacağı teknik ara elaman yetiştirmek için Teknik ve Endüstri Meslek Liselerinin açılması görüş ve talimatı doğrultusunda yaptık. Ayrıca Ordu Valimizin okul ihtiyacı talep yazısı ile önce İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı ve daha sonra gelişen olaylar ile TOBB Başkanlığı bizlerin ısrar ve taleplerine dayanarak 32 derslikli bir teknik lisesinin yapılma kararı oluşturuldu" dedi.

"Özellikle, imalat sektörü ve sanayinin ihtiyacını karşılamak için zamanın İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve bir önceki valimiz Orhan Düzgün tarafından TOBB merkezinde okul protokolü imzalandı" diyen Başkan Şahin, "TİP projeleri hazırlandı ve bizden önce okul yeri olarak tahsis çalışmaları başlatılan OSB arsasında hemen bu okulun yapılması için baskılarımızı TOBB nezdinde artırdık ve seçimlerden sonra temel atmayı düşündük. OSB'nin özellikle sanayici ve yatırımcıların temsilcilerinden oluşan 8 kişilik müteşebbis heyetinin tam katılımıyla ret oyları ile OSB'deki arsanın okul yeri için Milli Eğitime tahsisi talebi reddedildi. Ordu Valiliği, Ordu Belediye Başkanlığı, Ticaret Odası Başkanlığı'nın müteşebbis heyetteki temsil oylarının 7'si de okulun yapılması yönünde kullanılmasına rağmen oy çokluğu ile OSB Müteşebbis Heyeti okul yeri tahsis talebini reddetti. Eğitime çok fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde tamamen işadamlarımıza hizmet edecek ve müteşebbis yetiştirecek bu okulun OSB'de yapılmasının reddedilmesine akıl izan ve mantıklı izah etmekte zorlanıyorum. Ancak okul ihtiyacının ve eğitim noksanlığının giderilmesi görev ve sorumlulukları Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve sayın valimizin desteği olmadan çözülecek sorun değildir. Bu sorunun çözümünde sayın valimizin yer temini konusunda desteğini beklemekteyiz. TOBB'den sağlanan yatırım kaynağı geri gitmeyecek ve en kısa sürede bu okulumuzun temelini atacağız" şeklinde konuştu

Meclis Başkanı Ufuk Ünal ise, Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Teftiş Kurulu, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın okulun yapılması planlanan alana olumlu raporunu verdiğinin altını çizerken, "Bizim şuanda burada büyükşehir olan ilimize hangi yatırımı nasıl kazandırırız, hangi yatırımı ilimize çekeriz neleri yapabilirizi konuşuyor olmamız gerekirdi. Fakat biz bugün burada Ordu'ya kazandırılmış olan bir yatırımı 32 derslikli Endüstri Meslek Lisesi'ni nasıl yapılamadığını, nasıl yapılamayacağını konuşuyor durumundayız. Bu bizi oldukça üzüyor. Bu sürece nasıl geldiğimize bakarsak, Sanayi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın almış olduğu karar üzerine Endüstri Meslek Liseleri'nin sanayi bölgelerine yapılma kararı çıkmıştır. Bu karar neticesinde Milli Eğitim Bakanlığımız yapmış olduğu okulların tamamını organize sanayi bölgelerine yapmaktadır. Ordu'da da biz bu düşünce ile hareket ederek, OSB'deki böyle bir yapılaşma, proje çalışmaları, protokoller yapıldı fakat oradaki değerli sanayicilerimiz, esnafımız iş adamlarımız bu yerin kendilerine ihtiyaç olduğunu belirttiler. Biz de bunun üzerine alternatif yerlere bakalım değerlendirelim, bu alan olmasa da çevresinde yanında yöresinde farklı bir yerde bu yatırımı kaçırmayalım yapalım. Eğer yer bulamazsak tekrar burayı değerlendirelim. Alternatif yer çalışması valimiz ile birlikte başladı. Süre kısıtlı olduğu için olumsuz sonuçlanması neticesinde tekrar bu alana karar verildi ve oylamaya sunuldu. 8'e 7 oy ile reddedildi. Reddedilme gerekçesi bizi ayrıca üzmüştür. Okul yerinin yeterli olmadığı ve orada trafiğin yoğun olduğu gerekçe gösterilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı yerle ilgili çalışmaları yapıyor ve bu yere olumlu raporunu veriyor. Bu yere okulun yapılmasının uygun olduğunu belirterek onaylıyor ve projeler hazırlanmıştır. Biz bu kararın organizedeki sanayideki arkadaşlarımızın çoğunluğunun kararı olduğunu düşünmüyoruz. Eksik bilgilendirilme neticesinde alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu arkadaşlarımız bizim çok değerli arkadaşlarımızdır. Konu kendilerine doğru bir şekilde izah edilirse konunun doğru olduğunu, bu araziye okulun yapılmasının gerekli olduğunu bu yatırımın kaçırılmaması gerektiğine de inanacaklardır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber