Yargıtay, polisi 'uyum'a çağırdı

Haber Giriş : 29 Mart 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, hakim kararı olmadan yapılan bir aramayla ilgili olarakpolisi uyum yasaları konusunda dikkatli olmaya çağırdı ve "Vatandaşa devlet korkusu yaşatılmamalı" dedi

Yargıtay, 'hukuka aykırı delil toplama' konusunda polisi 'uyum yasalarına' uymaya çağırdı. Yüksek Kurul, Adana'da uyuşturucu suçundan sabıkalı kişinin evinde hakim kararı olmadan yapılan aramada ele geçen 50 kök Hint Keneviri ile ilgili davada, AB hukukuna uygun bir karar verdi. Yerel mahkemenin sanıkla ilgili hükmünü bozan ve Yargıtay Özel Dairesi'nin bozma kararına uyulmasını isteyen yüksek kurul, hakim kararı alınmadan kolluk tarafından ev ve iş yerinde yapılan aramaların hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

ZEHİRLİ MEYVE

İşkence yapılarak elde edilen bir adreste hukuka uygun arama yapılsa dahi, burada elde edilen delillerin hukuka aykırı olduğu kaydedilen gerekçede, hakim kararı alınmadan elde edilen delillerin "yok" hükmünde olduğu vurgulandı. Gerekçede, sanığın ikrarının yargılamaya temel alınamayacağını belirtirken, "Zehirli ağacın meyvesi de zehirli olur" görüşüne yer verilerek, mahkemenin sanık hakkında 1 Haziran'da yürürlüğe giren ve eskisinden tümüyle farklı olarak yeni kavram ve kuramlar getiren yeni TCK'ya göre yeniden hüküm kurması gerektiği bildirildi.

İKRAR DELİL SAYILMAZ

Gerekçede, soruşturma ve kovuşturmaların yürürlükte bulunan usul kurallarına uygun olması gerektiği hatırlatılarak, şöyle denildi: "Somut olayda, kolluk tarafından bu koşul gerçekleşmediği halde hakim kararı alınmaksızın yapılan arama hukuka aykırıdır. O halde, arama sonucu elde edilen maddi kanıt ile buna ilişkin ekspertiz raporları hükme esas alınmaz."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber