MEB, 45 bin kişiye bakım sertifikası verecek

Millî Eğitim Bakanı Avcı, "Yaşam Boyu Destek Projesi ile hem evlerinde engelli ve yaşlı aile fertlerine bakan vatandaşlarımızı bilinçlendirmiş, hem de bu işi ifa eden bakım ve ulaşım elemanlarının eğitim düzeylerini yükseltmiş, bir standarda kavuşturmuş olacağız" dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ekim 2013 16:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB, 45 bin kişiye bakım sertifikası verecek

Bakan Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AnadoluÜniversitesi tarafından yürütülen "Yaşam Boyu Destek Projesi" kapsamında MilliEğitim Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen"Bakım Hizmetlerinde GüçbirliğiTanıtım Programı"na katıldı.

Bakan Avcı programda yaptığı konuşmada, engellilerin veyaşlıların yaşamını kolaylaştırmak maksadıyla kurumlar arasında güçbirliğisağlayacak böylesi bir toplantının düzenlenmesinden ve bu toplantıyakatılmaktan, hem Milli Eğitim Bakanı olarak hem de işbirliği yapan AnadoluÜniversitesi Açıköğretimin kuruluşunda görev almış birisi olarak çiftememnuniyet duyduğu ifade etti.

Ülkemizin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu belirtenBakan Avcı, "Bu gençlik, sahip olduğumuz ekonomik güçten çok daha önemli birhazinedir. Biz, Milli Eğitim Bakanlığı olarak, özellikle gençlerimizi dahanitelikli hale getirmek ve onları topluma daha yararlı kılmak gibi hayati birgörevi üstleniyoruz" şeklinde konuştu.

Tüm dünyada doğum oranlarının düşme eğilimine girerken,ortalama yaşam sürelerinin her geçen gün uzadığını kaydeden Bakan Avcı şöyledevam etti:

"Bu da yaşlı nüfusun artmasını beraberinde getiriyor.Öngörülü ve akılcı bir planlama ile bir yandan nüfusu genç tutup, gençlerimizidaha nitelikli bir şekilde yetiştirirken diğer yandan ortaya çıkan bu yenidurumla ilgili tedbirler almalıyız. Sayın Başbakanımızın çocuk sayısıyla ilgilisöylemleri; genç nüfusu sürdürülebilir tutmaya yönelik böylesi akılcı birpolitikanın yansımasıdır.

Aile Bakanlığı, yaşlı ve engellilere bakan ailelere eğitim verecek

Diğer taraftan engelli vatandaşlarımızla ve artmakta olanyaşlı nüfusla ilgili politikalar geliştirmek; hem sürdürülebilir birkalkınmanın, hem de sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Öncelikli olarakengelli ve yaşlı insanlarımızı, gündelik yaşamın içinde, topluma katkı veren veyaen azından kendi hayatlarını idame ettiren insanlar olarak yaşatmayaçalışmalıyız. Bu yeterliliklerini kaybetmiş olanlara ise sosyal devletanlayışının, toplumsal vicdanının ve vefasının gereği olarak yardım edeceksistemi kurgulamalıyız.

Bu noktada büyüğe saygıyı ve güçsüze yardımı öğütleyen birmedeniyetin mirasçıları olarak; değer yargılarımızdan da aldığımız güçle,önemli bir avantaja sahip olduğumuzu belirtmek isterim. Şükürler olsun kiinsanımız, engellilerine ve yaşlılarına bakmayı Cennet'e giden yol olarakgören, bu bağlamda vicdanının sesini kişisel çıkarların önünde tutan biranlayışa sahiptir.

Bakıma muhtaç engelliler ve yaşlılar sıklıkla Batı'daaileleri tarafından terkediliyorlar. Daha anonim kurumlara yönlendiriliyorlar.Bizde ise daha çok ailelerinden ve çevrelerinden gördükleri sevgi ve şefkatlehayatlarına devam ettirmeleri mümkün oluyor. Böylesi sağlam bir zemininfarkında olmalı ve bunun üzerine bir sosyal sistem inşa etmeliyiz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla Anadolu Üniversitesitarafından yürütülen "Yaşam Boyu Destek Projesi"nin bu görevi ifa etmek adınaönemli bir adım olarak değerlendirdiğini vurgulayan Bakan Avcı, "Bu projeylehem evlerinde engelli ve yaşlı aile fertlerine bakan vatandaşlarımızıbilinçlendirmiş, hem de bu işi ifa eden bakım ve ulaşım elemanlarının eğitimdüzeylerini yükseltmiş, bir standarda kavuşturmuş olacağız"şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda verdiği hizmetlere dedeğinen Bakan Avcı şöyle devam etti: "Yaygın eğitim kapsamında; Hayat BoyuÖğrenme Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki Halk Eğitim Merkezlerinde, İŞKURişbirliğiyle açtığımız kurslarda ve yerel yönetim birimleriyle birlikteaçtığımız 'Yaşlı, Engelli ve Hasta Bakım Kursları'nda 560 saatlik sertifikaprogramları ile eğitimler verilmektedir. Talep olması halinde bir yılda 3 dönemhalinde açılabilen bu programlardan 45 bin kişinin sertifika almasına yönelikeğitim alt yapısını oluşturmuş durumdayız.

Bunun yanı sıra örgün eğitim kapsamında; Mesleki EğitimGenel Müdürlüğümüze bağlı 31 ilde bulunan Anadolu Meslek Liselerinin, 4 yıllık'Hasta ve Yaşlı Bakım Programları'nın, yılda 500 bakım elemanı mezun etmekapasitesi bulunmaktadır. İhtiyaç duyulduğu takdirde, ki duyulacağı çok açık.Bu kapasiteyi arttırabilecek durumdayız. Bunun içinde çalışmalarımızısürdürüyoruz.

Ayrıca Yüksek Öğretim Kurumuna bağlıdevlet ve vakıfüniversitelerinde 99 "Yaşlı Bakım Teknikerliği Bölümü", 3 bin 146 kontenjanlaeğitim vermeye devam etmektedir."

Tüm bu eğitim faaliyetlerinin "Bakım Hizmetleri" konusundagüç birliği yapılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten BakanAvcı, "Toplumun vicdanının yansıması olarak gördüğümüz böylesi önemli birkonuda her türlü işbirliğinde üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzubelirtmek isterim" dedi.

İşbirliği içinde yürütülen çalışmaların en kısa sürede sonuçvermesini umduğunu ifade eden Bakan Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ve AnadoluÜniversitesi Rektörümüz olmak üzere, Bakanlığımızla işbirliği içinde yapılan'Bakım Hizmetlerinde Güç Birliği' toplantısının organizasyonunda emeği geçenherkese teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber