'Mali af doğru değil'

5. İzmir İktisat Kongresi kapsamında düzenlenen "Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler" başlıklı oturumu yöneten Şimşek, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2013 22:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- "Mali af niteliğindeki hiçbir yapılanmayı doğru bulmuyorum"

Herkes için bir kredi notu mekanizmasının altyapısını oluşturduklarını anlatan Şimşek, mali af niteliğindeki hiçbir yapılanmayı doğru bulmadığını, bunun vergi uyumunu bozduğunu ve toplumda adaletsizlik algısı doğurduğunu kaydetti.

Verginin Maliye'ye değil aslında 76 milyona ödendiğini dile getiren Şimşek, "Vergi, 76 milyonun hakkı hukuku demektir; ödenmeyince elbette takibe gideriz. Mükellefler, genellikle kamu alacaklarını öncelik sırasında en alta koyuyor. Maliye de artık teknolojiyi kullanarak bankalar aracılığıyla alacağını tahsil etme yoluna gidiyor. Bazen bankalar bunu aşırıya götürüyor. Biz bankalara 'Mükellefin bize 10 lira borcu var, ona haciz koyun' diyoruz. Onlar da 'Bu mükellef devlete taktıysa yarın bana da takar' diyor, bütün parasına haciz koyuyor. Bu tür problemlerin oluşmaması için gerekli düzenlemeler yapılması noktasında BDDK nezdinde girişimlerde bulunduk" ifadelerini kullandı.

Şimşek, İzmir'in geleceğinin çok parlak olduğunu belirterek, "Burası lojistik anlamda en güzel yerlerden biri. Şu anda birçok sektöre Tunceli'de verdiğimiz teşviği, İzmir'de veriyoruz; yeterki stratejik ürün üretilsin. İzmir'de liman, güçlü bir altyapı, yetişmiş eleman, üniversiteler, girişimci ruh var, bir de teşvikler de var. Daha ne olsun" diye konuştu.

Bakan Şimşek, "Bir defalık gelirler her ne kadar azalıyorsa da biz sırtımızı buna dayayamayız. Taşıma suyla değirmen dönmez. Bizim süreklilik arz eden harcamaları süreklilik arzeden gelirlerle yapmamız lazım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber