Gelir vergisi tarifesinde önerge ile değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 29 Mart 2006 17:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir vergisi dilimleri AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik'in verdiği ve kabul edilen bir yeniden önergeyle değiştirildi. Yüzde 20 oranında vergilendirilen ikinci dilimin üst sınırı 16 binden 18 bin YTL'ye çıkarılarak aylık brüt ücreti 1.5 bin YTL'ye kadar olan ücretliler bir ölçüde rahatlatıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda AKP Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu'nun "Gelir Vergisi Yasası, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa, Özel Tüketim Vergisi Yasası ve Vergi Usul Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi"nin görüşmelerine devam ediliyor.

Teklifin birinci maddesi görüşülürken DYP ve CHP'nin verdiği gelir vergisi oranlarının her dilimde 5'er puan aşağıya çekilmesi yönündeki 4 önerge reddedildi.

AKP Grup Başkanvekili Çelik'in verdiği önerge ise AKP oylarıyla kabul edildi. Çelik, "Tarifedeki dilim sayısının 5'ten 4'e indirilmesinin, orta gelir grubundaki mükellefler, özellikle ücret geliri elde edenler için ek bir vergi yükü oluşturmaması amacıyla ikinci gelir dilimindeki 16 bin YTL'lik sınırın 18 bin YTL'ye çıkarılmasını amaçladığını" söyledi. Kabul edilen önergeyle gelir vergisi yeniden düzenlendi.

Buna göre yıllık gelirin 7 bin YTL'ye kadar olan kısımdan yüzde 15, 7 bin 18 bin YTL arasındaki kısmından yüzde 20, 18 bin-40 bin YTL arasından yüzde 27 ve 40 bin YTL'nin üzerindeki kısmından ise yüzde 35 vergi alınacak.

Yapılan düzenlemeyle yüzde 25'lik ve yüzde 30'luk vergi tarifelerinin kaldırılarak yüzde 27 olarak belirlenmesi nedeniyle özellikle ücretliler üzerinde oluşan vergi yükünün bir ölçüde azaltıldı.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber