BDP'nin adayları kimler olacak?

Batı’da HDP adı altında seçimlere girecek olan BDP, Doğu ve Güneydoğu’da zorlu bir seçime hazırlanıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Kasım 2013 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BDP'nin adayları kimler olacak?

NAMIK DURUKAN

Kadın kotası her ne kadar parti içinde tartışma konusu olsa da Diyarbakır Büyükşehir dahil 22 merkezde kadın aday gösterilmesi kesinleşti gibi. Aralarında Suriye sınır hattında yer alan Ceylanpınar ilçesi de dahil bazı seçim merkezlerinde kadınların aday gösterilmesi halinde kaybedileceğine dair parti yönetimine rapor verilmesi şu ana kadar sonucu değiştirmedi.

Üç büyükşehir

Bölgede BDP ile Ak Parti arasındaki büyük yarış Diyarbakır'ın yanısıra büyükşehir yapılan Van ve Mardin'de yaşanacak. BDP, üç büyük şehirde iddialı olduğunu vurgulasa da Ak parti'nin çıkaracağı adayların kimliği, toplum içindeki hareketleri ve gücü belirleyici olabilir. Bunu dikkate alan BDP, Van'da halk tarafından sevilen Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı aday gösterecek. Prof. Dr. Mithat Sancar adaylık teklifini kabul etmeyince Ahmet Türk'ün adı öne çıktı. Kent genelinde yapılan ön yoklamada Türk'ün büyükşehir belediye başkanlığına aday olmasına taban sıcak yaklaştı. Türk'ün toparlayıcı ve hatırı sayılır bilgi kişi olması Mardin'de seçimi kazanmada büyük avantaj olacağı belirtildi. Siyasi yasaklı olan Türk'ün seçime bağımsız girebileceği belirtildi.

Ak Parti ile asıl mücadele Diyarbakır'da olacak. Diyarbakır'ı almak için büyük çaba göstermesine rağmen Diyarbakır'ı alamayan Ak Parti'nin kimi aday göstereceği henüz netleşmedi. BDP ise kota nedeniyle bir kadın aday çıkaracak. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, aday olmayacağını açıkladı. Kışanak'ın aday olmadığını açıklaması sonrasında dengelerin değişeceği belirtiliyor. Bu kapsamda adaylar arasında Demokratik Özgür Kadın Hareketi Sözcüsü Fatma Kaşan, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Beştaş, milletvekilleri Emine Ayna ve Ayla Akat'ın adı öne çıkıyor. Adaylar arasında Akat'ın avantajlı olduğu öğrenilirken, sürpriz bir kararla Zana'ya parti yönetimi tarafından adaylık teklifinin götürülebileceği ileri sürülüyor. Zana'nın İmralı'da Abdullah Öcalan'ın istemesi halinde adaylığını açıklayabileceği parti kulislerinde konuşuluyor. Bu görev için Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk'un da ismi geçiyor. BDP'nin Hakkari'de zorlanmayacağı, Batman, Siirt ve Bingöl'de Ak Parti büyük yarış yaşanacak. Bu illeri Bitlis, Muş ve Ağrı ve Iğdır takip edecek. Şanlıurfa'da Ak Parti'nin üstünlüğü tartışılmazken ilçe merkezleri Ak Parti-BDP yarışına sahne olacak. Tunceli'deki seçimler ise BDP ile CHP arasında geçecek.

HÜDA-PAR faktörü

Hizbullah'ın siyasi mücadeleye geçiş yapması sonrasında kurulan HÜDA-PAR'da yerel seçimlere hazırlanıyor. BDP ve Ak Parti'den sonra bölgede örgütlü üçüncü siyasi parti olan HÜDA-Par, birçok merkezde aday gösterecek. HÜDA-PAR'ın seçime girmesi BDP'ye yarayabilir. Özellikle kritik iller olarak gösterilen Van, Bingöl ve Mardin'de HÜDA-PAR'ın oyları Ak Parti aleyhine bozabileceği ileri sürülüyor. HÜDA-PAR'ın Diyarbakır'ın Çermik, Çüngüş, Hani ve Çınar ilçelerinde sürpriz yapabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber