'KEY hesaplarını GYO hisseleriyle tasfiye etmek zor'

Haber Giriş : 30 Mart 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, konut edindirme hesabının, hak sahiplerine Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisse senedi verilerek tasfiye edilmesine ilişkin sürecin tamamlanmasının güç olduğunu açıkladı.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikası (BASK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konut edindirme yardımı hesaplarıyla ilgili bir mektup gönderdi. Söz konusu mektubu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Toplu Konut İdaresi Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar'dan aldığı bilgi notuyla yanıtladı.

Bilgi notunda, KEY hesabının 1987 yılı başında yürürlüğe girdiği, 1996 yılında önce geçici daha sonra da kesin olarak durdurulduğu, 1999 yılında da tasfiye sürecine girdiği anımsatıldı. KEY hesabı karşılığı olarak hesapta bulunan toplam miktar değerinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş.'ye ait gayrimenkullerin Emlak Konut A.Ş.'ye ayni sermaye olarak devredilmesi suretiyle bankadaki KEY hesabının kapatıldığı kaydedildi. Tasfiyeye karar verildiği tarih itibariyle KEY hesaplarında biriken tutarın toplam 395 milyon 730 bin 255 YTL olduğu bildirildi.

KEY hesabı karşılığında ayni sermaye konulan Emlak Konut A.Ş.'nin dönüşümü sonucunda kurulacak olan Gayrimenkul Yatırı Ortaklığı'ndan KEY hak sahiplerine hisse senedi verilmesi suretiyle KEY hak sahiplerinin alacaklarının itfasının amaçlandığı, ancak aradan geçen yaklaşık 3 yıla karşın bunun hala sonuçlandırılamadığı kaydedildi. Hak sahiplerine hisse senedi verilmesi uygulamasına devam edilmesi durumunda, hak sahiplerinin tespiti işlemlerinin tamamlanması uzayacağından, KEY hak sahiplerine hisse senedi devri işlemlerinin de uzayacağı ifade edildi.

Bilgi notunda, şunlar kaydedildi: "Bu arada hak sahipliği tespit edilenler, diğer hak sahipleri tespit edilinceye kadar beklemek zorunda kalacaktır. Öte yandan, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Sermaye Piyasası Mevzuatı gereğince kuruluşundan itibaren 1 yıl içinde halka arz işlemlerini gerçekleştirmek zorunda olmasına rağmen, KEY hak sahiplerinin tespit işlemlerinin tamamlanamamış olması nedeniyle halka arz işlemlerini gerçekleştirememiştir. Sermaye Piyasası Kurulu'ndan ek süre alınmakla birlikte, bu süre içerisinde hak sahiplerinin tespiti ve şirkete bildirilmesinin tamamlanması dolayısıyla halka arz işlemlerinin gerçekleştirilmesi oldukça güç görünmektedir."

TOKİ'nin KEY hak sahiplerinin tümünün tespit işlemlerinin tamamlanması beklenilmeden Hazine Müsteşarlığı'nın da uygun görüşü alınarak Tasfiye Halinde Emlak Bankası A.Ş. tarafından KEY hak sahipliği tespit edilenlere mümkün olan en kısa sürede alacaklarının nemalandırılmış bir şekilde nakit olarak ödenmesinin yapılmasına ilişkin bir yasa tasarısını hazırlayarak, Ocak 2005'te Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği anımsatıldı.
Tasarının TBMM'de görüşülüp onaylanarak yasalaşmasıyla ilgili sürenin sonuna gelindiğinin şifahi görüşmelerden anlaşıldığı belirtilirken, KEY konusunun Hükümetin önemle üzerinde durduğu ve TOKİ'nin de sonuçlandırılması yönünde titizlikle takip ettiği bir konu olduğu kaydedildi.

Tasarı yasalaştığında başvuru usul ve esaslarına ilişkin bilgilerin basın ve yayın organları aracılığıyla kamuoyuna resmi olarak duyurulacağı anımsatılan bilgi notunda, KEY hesabındaki ödemeye esas tutara ilişkin bilgilerin Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmesini takiben KEY hak sahibi listelerinin yasada belirtilen süre içinde tamamlanmasının ardından ödemelere başlanacağı bildirildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber