Açlık grevindeki çiftçiye doktor desteği

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde maden çalışmalarını protesto etmek için başladığı açlık grevinde 8’nci günü tamamlayan Bülent Özüren, doktorlar tarafından sağlık muayenesinden geçirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2013 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açlık grevindeki çiftçiye doktor desteği

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde maden çalışmalarını protesto etmek için başladığı açlık grevinde 8'nci günü tamamlayan Bülent Özüren, doktorlar tarafından sağlık muayenesinden geçirildi. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi, "Özüren'in sağlık durumu, günlük olarak takip edilecek. Bu sürecin uzaması sağlığında kalıcı hasarlar bırakabilir" dedi.

Bir maden şirketi tarafından maden sahasına gidecek olan yol güzergahı üzerindeki 760 ve maden sahası alanında 3 bin çam ağacının kesileceği iddiası köylüleri ayaklandırdı. Kurşunlu köylüleri, "Verimli topraklarımız baraj altında kaldı. Madenciler ağaçlarımızı yok edecek. Bu köy nasıl geçimini sağlayacak diye düşünen yok" dedi.

Kurşunlu köyünün 100 metre yakınındaki Killik Tepe kenarındaki araziye çadır kuran köylüler gece gündüz nöbet tutarken, köy halkından Bülent Özüren ise 8 gün önce başladığı açlık grevine devam ediyor. Sağlık problemi olduğunu dile getiren Özüren, "Açlık grevini 8 gündür sürdürüyorum. Eğer yetkililer buraya gelmez ve benim bu mağdur köylüm için çözüm yolu bulmazsa, yemin ediyorum 7 Kasım'da kendimi yakacağım. Biz jandarmaya saldırmayız, biz arabaları yakmayız. Biz zararı kendimize veririz. Yetkililer bu köye gelip, burayı görüp, bu köyü kurtarmak zorundalar. Burada yaşayan köylülerin anayasal hakları var. Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamaya bu insanların da hakkı var. Eğer bu insanların hakları kurtulacaksa benim canım bu insanların hepsine helal olsun" dedi.

Özüren'e destek için araziye çadır kuran köy sakinlerinden Bircan Işık ise, "Bizler de yetkililer gibi evimizde rahat uyumak istiyoruz. Ben buradan bütün yetkililere sesleniyorum. Özellikle Başbakanımıza sesleniyorum. Ben de onun bir kızıyım. Aynı onun Sümeyye'si gibi. Onun kızı nasıl orada rahat uyuyorsa, ben de burada rahat uyumak istiyorum. Bunu duysun benim Başbakanım" diye konuştu.

Köy halkından Gülver Demir de, "Kurtuluş Savaşı yıllarında büyüklerimiz geceleri bu çam ağaçlarının arasında saklanmış. Çocuklarını buralarda emzirip korumuşlar. Biz bu ağaçların tek dalını bile kesmedik. Ama görüyorsunuz, madenciler binlercesini yok etti. Tarihe şahitlik yapan bu ağaçların kıyımı devam ediyor" dedi.

Bölgeye gelen Çanakkale Tabipler Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi, 8 gündür açlık grevini sürdüren Bülent Özüren'i sağlık kontrolünden geçirdi. Muayenenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Hasanefendi, "Çalışmalara tepki göstermek için açlık grevine başlayan köy sakinlerinden Bülent Özüren'e tıbbi yardımda bulunulmuştur. Hekimlik mesleğinin gayesi insan sağlığını ve hayatını korumaktır. İnsanın onuru ve hayatı hekimlik mesleğinin her zaman önceliğidir. Hekimlerin insan sağlığına zarar vereceği açık olan açlık grevi gibi bir eylemi onaylaması düşünülemez. Bülent Özüren'in sağlık durumuyla ilgili günlük tespitler yapılıp, süreç takip edilecektir. Bu eylemin uzaması ve kişinin sağlığında kalıcı hasarlar meydana gelme riski ortaya çıkması halinde hekimlik mesleğinin temel ilkeleri çerçevesinde hekimler üzerine düşeni yerine getirecektir. Yetkililerin duruma acilen el koymasında büyük yarar görüyoruz" şeklinde konuştu.

Açlık grevi yapan Özüren'in hipertansiyon ve kalp hastası olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Güleda Erensoy ise, "Özüren'in sadece sıvı aldığını, tuz ve şeker alımıyla ilgili bilgisi olmadığını, dolayısıyla buna dair özel bir dikkatte bulunmadığını öğrendik. Kendisine B vitamini takviyesi yapmasını, alması gereken tuz ve şeker miktarını söyledik. Tansiyonu ve nabzı normaldi. Bir kalp hastası için yaşanabilecek bir olumsuzlukta her an müdahale gerekebilir. Ama hasta köyün yakınlarındaki bir tepede bulunuyor, yetkilileri bekliyor. Tek başına yürümekte zorlanıyor. Ben kendisi için gerçekten kaygılıyım" diye konuştu.

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, köyün hemen yakınındaki bir bölgeye maden arama ruhsatı verildiğini öne sürerek, "Ruhsatın verilmesinde gerekli özen gösterilmemiştir. Sayın valimiz bu konuya el atmalıdır. Sanıyorum atacak. Ama bu ruhsat derhal durdurulmalıdır, hatta iptal edilmelidir. Yeni bir ekip kurularak, bu hatadan bir an önce dönülmelidir. Sayın valimizden böyle bir hareket bekliyoruz. En azından yargıya intikal etmiş bir konudur. Yargı sonuçlanıncaya kadar, hatta onu beklemeden ruhsatın acilen iptal edilmesini bekliyoruz" diyerek, ruhsatın iptalini talep etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber