Cumhuriyet: AKP'nin kadrolaşma oyunu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Nisan 2006 19:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki konu Cumhuriyet gazetesinin yazdığı gibi olmayıp daha önce sitemizde yer alan açıklamalara bakmak için tıklayınız.


Hükümet, KPSS'yi devre dışı bırakarak sözleşmeli aldığı personeli daha sonra memur yapıyor

"Geçici ve sözleşmeli personel" uygulamasıyla KPSS'yi devre dışı bırakarak kadrolaşan AKP hükümeti, bu personeli daha sonra yasa değişikliği yaparak memurluğa geçiriyor. Ancak memurluğa geçiş için KPSS yerine kurumlarca sınav yapılıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 10 kurumda çalışan yaklaşık 1000 sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanmasına ilişkin yasa tasarısı bulunuyor.

Son dönemde "geçici ve sözleşmeli personel" uygulamasıyla kadrolaşmaya ağırlık veren AKP hükümeti, sözleşmeli personel olarak aldığı kişileri bir süre sonra yasa değişikliğiyle memur kadrolarına atıyor. Bu atamalarda ise KPSS yerine kurumların yaptığı sınav esas alınıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 10 kurumda sözleşmeli olarak görev yapan 1000'e yakın kişinin memur kadrolarına atanmasına ilişkin yasa tasarısı bulunuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyo-nu'nun gündeminde yer alan bir yasa tasarısı, AKP hükümetinin kadrolaşmadaki oyununu ortaya çıkardı. Hükümet, önce "geçici ve sözleşmeli personel'' adı altında kamu kurum ve kuruluşlarına personel alımı yapıyor. AKP hükümeti, 2004 yılında sözleşmeli personel için 10 bin kontenjan ayırırken 2005 yılında bu rakam 33 bine, 2006 yılında da 43 bine çıkarıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, sözleşmeli personel kontenjanının bir kısmının özelleştirme mağdurları için ayrıldığını belirterek sözleşmeli öğretmenlerin KPSS ile alındığım söyledi.

Sözleşmeli personel alımının ardından kadrolaşma planının ikinci ayağı devreye giriyor. Bu kez KPSS devre dışı bırakılarak kamu kurumlarına alınan sözleşmeli personel, yasa değişikliği ile memur kadrolarına atanıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde yer alan Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye bir madde eklenmesine ilişkin yasa tasarısı, 10 kurumda çalışan 1000'e yakın sözleşmeli personelin memurluğa geçişini öngörüyor. Kurumlara göre tahsis edilmesi öngörülen kadrolar şöyle:

Başbakanlık (456), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı (3), Toplu Konut idaresi Başkanlığı (178), Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (60), Hazine Müsteşarlığı (82), Drş Ticaret Müsteşarlığı (68), Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (20), Savunma Sanayii Müsteşarlığı (83), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (5), Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı (18).

Tasarıya göre, sözleşmeli personelin memurluğa geçişinde KPSS yerine kurumların yapacağı sınav esas alınacak. Bu kadrolara yapılacak atamalarda, Devlet Memurları Yasa-sı'nın atama ve adaylığa ilişkin hükümleri uygulanmayacak. Yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nca ortak hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu'nca yürürlüğe konulacak. İhdas edilen kadroların sınıf, unvan ve dereceleri, söz konusu kadrolara ataması yapılacak sözleşmeli personelin eğitim durumlan ve hizmet süreleri, ilgili kurumlar ile Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın katılımıyla oluşacak komisyon tarafından belirlenecek.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "söz konusu tasarının AKP hükümetinin kadrolaşmada ne aşamaya geldiğini gösterdiğini" belirtti.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber