İnsan dizinde yeni bir kemik bağ dokusu keşfedildi

Yeni keşif sporcularda çok karşılaşılan ön çapraz bağ yırtılmalarının tedavisinde çığır açabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2013 21:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
İnsan dizinde yeni bir kemik bağ dokusu keşfedildi

Belçikalı ortopedik cerrahların yaptığı bilimsel çalışma sonucu insan dizinde yeni bir kemik bağ dokusu keşfedildi.

Araştırmacılar, anterolateral adı verilen kemik bağ dokusunun, özellikle futbolcu ve basketbolcularda sık rastlanan ön çapraz kemik bağ dokusu (ACL) yırtılması sorununda önemli bir rol oynadığını belirlediklerini söyledi. Yeni keşfin başarılı bir ameliyat ve rehabilitasyon sürecinin ardından bile bazı hastalarda görülen "pivot shift" sorununun ortaya çıkmasını önleyecek tedavilerin geliştirilmesinin yolunu açtığı kaydedildi.

Anterolateral kemik bağ dokusu (ALL), Belçika'daki, Leuven Üniversitesi Hastaneleri'nde görevli ortodpedik cerrahlar Dr. Steven Claes ve Profesör Johan Bellemans'ın, fiziksel aktivite sırasında dizde ortaya çıkan düzensizlik olarak tanımlanan "pivot shift" sorununun neden kaynaklandığını belirlemek amacıyla, kadavralar üzerinde, iri ölçekli cerrahi inceleme teknikleri kullanarak yaptıkları geniş çaplı araştırmalar sonucu keşfedildi. Çalışmaya ilişkin sonuçların bir bölümü Journal of Anatomy adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Fransız bir cerrahın 1879'da yazdığı, insanda bilinmeyen yeni bir kemik bağ dokusunun mevcudiyetine ilişkin bilimsel bir makaleden yola çıkan araştırmacılar, insanların yüzde 97'sinde bulunan ALL'nin varlığını bilimsel olarak kanıtladı. Yaptıkları keşfin ardından çalışmalarını derinleştiren araştırmacılar "pivot shift" sorununun, ALL'de meydana gelen yaralanma sonucu ortaya çıktığını gösterdi.

Halen ALL yaralanmalarının tedavisinde kullanılacak cerrahi bir teknik üzerinde çalışan Claes ve Bellemans'ın bu konudaki araştırmalarının sonuçlarının 5-6 yıl içinde hazır hale gelmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber