Çiçek: Sadece 'Cumhuriyet Savcısı' yok

Haber Giriş : 02 Nisan 2006 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı: Kimse o unvanı kaldıramaz!

Çarşamba günü yazdığım "Cumhuriyet Budaması" başlıklı yazıda, hakim ve cumhuriyet savcılarının belgelerinin yenilendiğini belirtmiştim. Ama bu değişiklik yapılırken, eski kimlik belgelerinin üzerinde yazan "Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Kimlik Cüzdanı" yerine, "Hakim ve Savcı Kimlik Cüzdanı" ifadesi kullanılıyordu...

Cumhuriyet savcıları da bu değişikliğe büyük tepki gösteriyordu...

Bunun üzerine Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e, kimlik belgelerinin üzerindeki "cumhuriyet" sözcüğünün neden kaldırıldığını sormuştum...

Sayın Çiçek, hemen yanıt gönderdi. İşte; kimlik belgesi olayının Adalet Bakanı tarafından izahı:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın, yargının düzenlendiği 3. bölümü 139'uncu, 140'ıncı ve 144'üncü maddelerinin kenar başlıkları 'hakimlik ve savcılık teminatı', 'hakimlik ve savcılık mesleği', 'hakim ve savcıların denetimi' şeklindedir.

Öte yandan 24 Şubat 1983 tarihinde kabul edilen 2802 sayılı kanunun adı da 'Hakimler ve Savcılar Kanunu' olup, kanun içindeki tüm maddelerde hakim-savcı kelimeleri kullanılmıştır.

Yine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun teşkiline ilişkin 2461 sayılı yasanın ismi de 'Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'dur.

Cumhuriyet savcısı ibaresine, 2802 sayılı yasanın ekinde yer alan kadro cetvelinde adli yargıda görevlendirilen savcılar için yer verilmiş, ayrıca Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda da adli yargıdaki savcılar 'cumhuriyet savcısı' olarak nitelendirilmiştir.

Savcılık müessesesi adli yargıda 'cumhuriyet savcısı', idari yargıda 'Danıştay savcısı', askeri yargıda 'askeri savcı', Sayıştay'da ise 'Sayıştay savcısı' olarak isimlendirilmektedir.

Bu savcılık müesseselerinden adli ve idari yargı savcılarının özlük işlemleri Adalet Bakanlığı'nca yürütülmekte olup, bunların tamamı 'cumhuriyet savcısı' değildir. Bir kısmı idari yargıda 'Danıştay savcısı'dır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle hakim ve savcı sınıfına ait olanların kimlik cüzdanı düzenlenirken 'Hakim-Savcı Kimlik Cüzdanı' ibaresi kullanılmış olup, içindeki 'görevi' kısmına adli yargıda görev yapanlar için 'cumhuriyet savcısı' unvanı yazılmaktadır.

Bakanlığımızca eskiden beri düzenlenen kimlik cüzdanlarının kapağında da 'Hakim ve Savcı Sınıfına Mahsus Hüviyet Cüzdanı' ibaresine yer verilmiştir.

Büyük Atatürk'ün adli yargı savcılarına verdiği 'cumhuriyet savcısı' unvanının kaldırılması söz konusu olamaz ve buna kimsenin gücü yetmez. Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamakla görevli cumhuriyet savcıları, bu onurlu unvanlarının her zaman bilincinde olup, korumakta kararlı oldukları herkes tarafından bilinmelidir.

Olay, bir kısım meslektaşlarımızın kimlik cüzdanlarını yeterince incelemeden gösterdikleri bir dikkatsizlikten kaynaklanmıştır."

Mustafa Mutlu / Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber