Başbakanın konuşması sırasında protesto/ Video

Erdoğan konuşurken protesto gösterisinde bulunan bir genç kadın salondan çıkarıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2013 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'da Türk-Finlandiya İş Forumu'nda konuşurken salonda bulunan bir genç kadın protesto gösterisinde bulundu. Genç kadın, korumalar tarafından salondan çıkarıldı.

Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğu afişi gösteren protestocu, "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganı attı.

Genç kadın, korumalar tarafından salondan çıkarıldı. Başbakan Erdoğan, protestoya rağmen konuşmasına devam etti.

Erdoğan'dan AB'ye "vize" eleştirisi

Başbakan Erdoğan, AB ile alakası olmayan Latin Amerika ülkelerine vize muafiyeti tanınırken müzakereci ülke olan Türkiye'ye vize uygulamasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye vize uygulamasını eleştirerek, "Bizim, bir derdimiz var, bu derdimiz Finlandiya ile ilgili değil. Finlandiya, Avrupa Birliği sürecinde her zaman yanımızda oldu, bizi destekledi fakat vize muafiyeti konusunda Avrupa Birliği hala o engeli ortadan kaldırmış değil" dedi.

Erdoğan, Finlandiya, İsveç ve Polonya'yı kapsayan Avrupa ziyaretinin ilk durağı Finlandiya'da, Türk-Fin İş Forumu'nda, iki ülke iş adamlarına hitap etti.

Finlandiya'ya 3 yıl aradan sonra ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini, 1,5 yıl önce de Finlandiyalı iş adamlarıyla Türkiye'de düzenlenen iş forumunda bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan, ilk iş forumunun düzenlendiği tarihten bugüne iki ülke ilişkilerinin geliştiğini ancak bu seviyeyi de kendisinin yeterli bulmadığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini şu anda ulaşılan rakamların çok ötesine taşımak istediklerini belirten Erdoğan, iş forumunun yapıldığı salondaki iş adamları ve siyasilerde bu iradeyi gördüğünü vurguladı.

Erdoğan, 196 iş adamıyla Finlandiya'ya geldiklerine dikkati çekerek, beraberindeki iş adamlarının yıllık cirolarının 100 milyar dolar, istihdamlarının da 300 bin kişi olduğunu, beraberindeki iş adamlarının Finlandiya'da muhataplarıyla başarılı işler yapacaklarına inandığını belirtti.

Türkiye ile Finlandiya arasındaki ilişkilerin, sağlam dostluk bağlarının geçmişe dayandığını, gelecek yıl da iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin 90. yıl dönümünün kutlanacağını ifade eden Erdoğan, "Aslında işin mazisi çok daha geriye gidiyor, ilişkilerimizi daha ileri taşımayı arzu ediyoruz. Bunları el ele vermek suretiyle geleceğe el birliğiyle taşıyalım istiyoruz" dedi.

İki ülke arasındaki karşılıklı üst düzey ziyaretler ve halklar arasındaki yakınlaşmadan son derece memnun olduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye ve Finlandiya arasında büyük bir turizm potansiyeli olduğunu, 2012 yılında yaklaşık 200 bin Finlandiyalının Türkiye'ye geldiğini, bundan dolayı da Finlandiyalılara teşekkür ettiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, 2013 yılında artan turist sayısına paralel olarak geçen yıl erişilen rakamın aşılmasını temenni ederek, "Bu halklar arasındaki kaynaşma açısından da önemli. Bizim, bir derdimiz var, bu derdimiz Finlandiya ile ilgili değil. Finlandiya, Avrupa Birliği sürecinde her zaman yanımızda oldu, bizi destekledi fakat vize muafiyeti konusunda Avrupa Birliği hala o engeli ortadan kaldırmış değil" dedi.

"Venezuela'nın AB ile ne alakası var"

AB ile müzakere sürecinde olmasına rağmen Türkiye'ye vize uygulanmasını eleştiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yeni yeni bazı gelişmeler var fakat bizi üzen şu, Latin Amerika ülkelerine vize muafiyeti uygulanıyor, oraların AB ile yakın uzak bir ilişkisi, alakası yok. Venezuela'nın AB ile ne alakası var, ama buna rağmen onlara vize muafiyeti... Türkiye müzakereci ülke, ama Türkiye'ye hala vize... Bu bizi üzüyor. Şu anda biz 6-7 milyon vatandaşımızla aslında AB'ye girmişiz. Sadece Almanya'da 3 milyon Türk var, Fransa'da 600 bin Türk var, Hollanda'da, İsveç'te, İsviçre'de, burada da az olmak kaydıyla Türk var. Burada alınacak olan sadece bir karar var, 50 yıldır bu kapıda Türkiye bekletiliyor.

Şu anda ekonomik olarak, temel hak ve özgürlükler olarak hangi konuyu masaya yatırırsanız yatırın AB üyesi bazı ülkelerden Türkiye'nin AB müktesabatına çok daha uygun olduğunu göreceksiniz. AB üyesi ülkeler içerisinde Türkiye Dostları Grubu, Finlandiya bunlardan birisi, her zaman Finlandiya'yı yanımızda gördük. Bütün bunlara rağmen şu anda bazı gelişmeler olmasına rağmen Güney Kıbrıs şu anda AB üyesidir, fakat Kıbrıs olarak, Güney Kıbrıs'ın kuzeyinde KKTC var. KKTC ile Rum yönetimi arasında Birleşmiş Milletler'in yeşil hattı var, müktesebatta bu tür güvenlik sorunu olan bir ülke AB'ye üye olamaz, ama siyasi nedenlerle Güney Kıbrıs AB'ye üye."

Erdoğan, gerek Almanya'nın önceki şansölyesi gerekse şu andaki Şansölye Angela Merkel'in, AB'nin Türkiye'ye karşı tavrını eleştirdiğini ve yapılanların "Türklere karşı ahlaki olmadığı" yorumlarını yaptıklarını anlatarak, bütün bu yaşananlara rağmen Türkiye'nin dersini çalıştığını, Avrupa Birliği Bakanlığı kurarak, işleri daha yakından takip etmeyi amaçladıklarını söyledi.

"Ben, Finlandiya'ya yabancı değilim" diyen Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde ilk kez Helsinki'ye geldiğini, daha sonra da AK Parti Genel Başkanıyken bir kez, Başbakan olarak da 2. kez Finlandiya'ya geldiğini belirtti.

Türkiye ve Finlandiya arasındaki ticaret hacminin 2011 yılında 1,6 milyar dolar, 2012 yılında, küresel ekonomik kriz nedeniyle bir miktar düşerek 1,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Erdoğan, "Şimdi yeniden bir tırmanma sürecine girdiğini zannediyorum, küresel ekonomik kriz ve avro bölgesindeki durum ticari hacmimize yansıyor. Bu salondaki tüm girişimcilerimiz eğer bu kararı verirse inanıyorum ki kalan kısa süre içinde geçen yılı aşabiliriz. Ekonomi Bakanım Zafer Çağlayan ile Finlandiya AB ve Dış Ticaret Bakanı Alexi Stabb elele vermek suretiyle bu iş forumunu geleceğe iyi taşırlarsa, çok güzel neticeler alacaklarına inanıyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında, 20 yıldır Helsinki'de yaşadığı öğrenilen Türk uyruklu bir kadın, yüksek sesle Erdoğan'ın konuşmasını bölmek istedi. Bu kişi, görevliler tarafından salondan çıkarıldı. Bu sırada salonda bulunan Türk iş adamları, Erdoğan'ı protesto etmek isteyen kişiye tepki göstererek Başbakan Erdoğan'ı alkışladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber